Драматичните арести на две водещи кралски особи в Саудитска Арабия

...
Драматичните арести на две водещи кралски особи в Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Арестуваните кралски особи в Саудитска Арабия се опитвали да отстранят Мохамед бин Салман

Драматичните арести на две водещи кралски особи в Саудитска Арабия е в резултат на разисквания сред двамата мъже по отношение на потребление на процедурен орган, с цел да се блокира възкачване на трона на престолонаследника Мохамед бин Салман, в случай че кралят почине или не може да извършва отговорностите си.

Трима източници потвърдиха пред вестник " Гардиън ", че арестите на по-малкия брат на краля принц Ахмед бин Абдулазис и някогашния престолонаследник Мохамед бин Найеф в петък са подредени, откакто на кралския двор са предадени детайлности от хипотетичните диалози.

В петък бяха задържани трима високопоставени членове на кралското семейство в Саудитска Арабия. Третият арестуван е кралски братовчед - принц Наваф бин Найеф.

Задържането на принц Ахмед бин Абдулазис и някогашния престолонаследник Мохамед бин Найеф е по разпореждане на Мохамед бин Салман, който ги упреква в опит да го отстранят посредством основания през 2007 година съвет, което е със задача да обезпечи равномерен преход на властта, в случай че кралят или престолонаследникът почине.

Съветът беше инструментът, който оказа помощ на Мохамед бин Салман да бъде провъзгласен за престолонаследник през 2017 година, когато той завоюва 31 от 34-те гласа. С тази поддръжка той в профил Мохамед бин Найеф и се откри като де факто водача на страната.

Вярва се, че принц Ахмед е един от тримата дисиденти и остава критик на младия престолонаследник. Принц Ахмед бин Абдулазис и някогашният престолонаследник Мохамед бин Найеф са изправени пред обвинявания в държавна измяна, макар че през вчерашния ден в Рияд имаше сигнали, че може и да се разминат с по-леки обвинявания.

Двама източници прецизираха пред вестника, че високопоставените членове на кралското семейство са упреквани в опит да създадат принц Ахмед ръководител на съвета. Позицията сега е свободна. Потенциално заемане на значимия пост би довело до номинация на нови саудитски водачи.

Смята се, че разискванията на принц Ахмед бин Абдулазис и някогашния престолонаследник Мохамед бин Найеф не са били във фаза на обмисляне на прелом против престолонаследника. Тези догатки обаче, както и объркването след арестите, шокираха Рияд и доведоха до спекулации, че здравето на краля ненадейно се е влошило и синът му прочиства пътя към престола.

Но крал Салман беше сниман да приема саудитски дипломати в неделя. Негови поддръжници разясниха, че не има намерение да напуща позицията си преди срещата на върха на Г-20 в Рияд през ноември 2020 година

През 2017 година десетки фигури от саудитското кралско семейство и предприемачи бяха задържани в хотел Ritz-Carlton в Рияд след разпореждане на престолонаследника. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР