Драматичната история на Емануел ЕбуеДенят е 17-и май. Годината –

...
Драматичната история на Емануел ЕбуеДенят е 17-и май. Годината –
Коментари Харесай

От милиони в „Арсенал“ до пране на ръка

Драматичната история на Емануел Ебуе

Денят е 17-и май. Годината – 2006-а. На стадион „ Стад дьо Франс “ във Франция 22-годишният бранител на лондонския „ Арсенал “ Емануел Ебуе играе край в Шампионската лига със своите съотборници против „ Барселона “. Роденият в град Абиджан котдивоарец е на крачка от реализирането на фантазия на всеки футболист – да завоюва най-престижния клубен шампионат в света. 15 минути преди края на постоянното време „ топчиите “ водят с 1:0 с гол на Сол Кембъл. Въпреки това тимът на Арсен Венгер позволява два гола в границите на пет минути и каталунците сграбчват трофея. Каква драма! Какво отчаяние! Но най-хубавите години от живота и кариерата на Ебуе занапред предстоят.

Бранителят е част от „ Арсенал “ повече от шест сезона. Под управлението на Венгер изиграва 214 срещи във всички шампионати и вкара 10 гола. След това минава в „ Галатасарай “, с който става първенец два следващи сезона. Печели купата и два пъти суперкупата на страната. За националния тим на Кот Д’Ивоар има 79 мача и 3 попадения. Играе с представителния отбор на родината си на пет шампионата на Купата на африканските народи и две международни шампионати. Днес Ебуе е на 34 години. Няма пукната пара и се пере на ръка.

През 2005 година малко преди прехвърлянето си в Лондон, Ебуе се дами за Орели, от която в следствие има три деца – Маеве, Клара и Матис. Изглежда, че това е съвършеното семейство, но… В третия си сезон на „ Емиратс “ започват и първите пропуквания в живота. Футболистът стартира титуляр против „ Уигън “, макар че е с травма. В следствие Венгер го сменя под бурните освирквания от трибуните. Ебуе се прибира в къщи, заключва се в спалнята и отхвърля да приказва със брачната половинка си, бременна по това време в седмия месец. Подобен епизод в фамилния живот на човек надали ще изненада някого. Емануел е подсилен от другари и по-специално от своя съотечественик и съотборник Коло Туре.

Бранителят се връща към естествения метод на живот и всичко наподобява наред. Следват две нещастия, които се оказват решаващи за случилото се в следствие. Ебуе губи индивидът, който на процедура го е отгледал. Става въпрос за дядо му Амаду Бертина, който умира от рак на простатата. Малко по-късно брат му Н’Дри Серже умира в злополука. В следствие Ебуе самичък признава, че след тези нещастия е било мъчно да се живее с него. За похлупак следва и трансфер от “Арсенал ” в “Галатасарай ”. Въпреки стъпката надолу в кариерата предстоят мощни изяви на бранителя за гранда от Турция. Следват и първите извоювани оценки на клубно равнище за Ебуе. През 2016 година обаче нещата още веднъж се объркват. Котдивоарецът е на път да сбъдне една от последните си фантазии, а точно още веднъж да играе на Острова. Подписва контракт със “Съндърланд ”, само че незабавно е осъден от ФИФА. Световната футболна централа му стопира правата за 1 година. Причината – Ебуе дължи над 1 млн. евро на някогашния си сътрудник Себастиан Босо.

“Тогава взех решение да се самоубия ”, призна преди дни футболистът за британския вестник “Мирър ”.

Защитникът попада в дълбока меланхолия. Заключва се в една от стаите вкъщи и не пуска никого в продължение на дни. Нито той излиза на открито.

“През множеството време лежах и четях Библията – споделя Ебуе. – Всяка заран се събуждах в 4 часа сутринта и започвах да изпращам известия до всички другари, на които имам телефонните номера с апел да се извърнат към християнството. Тогава фамилията ми ме избави. ”

 От милиони в „ Арсенал “ до пране на ръка

Съпругата му Орели го изправя на крайници. Футболистът стартира да тренира в полуаматьорския британски “Анфил Таун ” и се надява напълно скоро още веднъж да стартира да прави това, което умее най-добре.

И нещата наподобяват си идват на мястото. През септември Ебуе се договаря с “Тюрк ” (Лимасол), състезаващ се в най-силната лига на Северен Кипър. На бранителя му остава единствено да премине медицински прегледи, преди да стартира да играе. Но всичко още веднъж рухва. На Ебуе са открити аномалии в кръвната картина. Изпратен е за спомагателни прегледи в Лондон. Турските медии излизат със сензационни заглавия.

“Емануел Ебуе е полен от СПИН! ”.

Текин Биринки, сътрудник на играча, опровергава информациите.

“Това са цялостни нелепости – споделя мениджърът. – Турските медии пишат неистини. Дори и това да се окаже правилно, не би трябвало да се написа за това по този метод. ”

Орели, брачната половинка на Ебуе и неговата най-голяма опора, си потегля. Тя взима трите деца и всичките пари на футболиста.

“Така завърши и фантазията ми още веднъж да играя – споделя Ебуе пред “Мирър ”. – Полицията ще пристигна тук, в моята къща всеки миг. Понякога просто изключвам всички лампи, с цел да наподобява, че няма никого. Това е моята лична къща, която купих с доста труд. Ще се боря до край, тъй като всичко това е незаслужено. До мен са единствено приятелите ми Ясмин Разак и Ломано Луа Луа. Понякога нощувам и в тях. Къщата на Ясмин за мен е като бункер, тъй като мога да се скрия когато и да е. Когато съм там, дремя да пода в дневната, тъй като има деца и не желаех да ги трежова. ”

Когато Орели напуща Ебуе, той е заставен да трансферира на децата си всичко, което изкарал в Турция – общо 8 млн. евро. В момента брачната половинка му води дело против него за къщата, в която живее. Домът скоро ще бъде трансфериран на нея и ето за какво котдивоарецът се крие. Ебуе чака правосъдните реализатори да се появят с полиция и да лишават последното, което има.

Освен това Емануел не е виждал децата си от юни и това е най-голямата му болежка. Футболистът признава, че една от аргументите да стигне до просешка сопа е, че не знаел по какъв начин да ръководи парите си. По-точно той не схваща безусловно нищо от финанси. Затова оставя всички документи по транзакции и сметки да бъдат движени от… неговата брачна половинка. Ебуе има и прекомерно доста съветници, които също не схващат нищо от пари, само че все пак му споделят какво да прави с тях. Така губи безусловно всичко.

Днес известният футболист даже не разполага с пералня в своя дом.

“Спомням си доста добре моята баба, която ме научи да сготвям и чиста като дребен – споделя още Ебуе. – Благодарение на нея в този момент мога да се пера на ръка. Всеки ден. Всякакви облекла. Ръцете ми станаха извънредно груби, тъй като все едно съм на работа във плантация. ”
Ебуе се усеща като в капан, само че не губи вяра.

“Искам Бог да ми помогне – споделя някогашният футболист на “Арсенал ” и “Галатасарай ”. – Само той може да ме избави от всички ужасни мисли, които пораждат в главата ми. Продължавам да му благодаря, че към момента имам живота си. ”

А той не може да му бъде лишен от финансисти, арбитър реализатори или Орели. Това може да направи единствено Господ или… самият той.

Снимки: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР