Драматичен сериал по книга = бройте ни със сигурност. А

...
Драматичен сериал по книга = бройте ни със сигурност. А
Коментари Харесай

Безмилостният свят на Бялата кралица

Драматичен сериал по книга = бройте ни сигурно. А образците не са нито един, нито два. Този път ние обръщаме взор към " Бялата кралица " (2013 г.).

Сериалът, основан на книгите на Филипа Грегъри " Войната на братовчедите ", за 10 епизода ни потапя в свят на безмилостни игри за едничката допустима висша цел - трона на Англия.

Годината е 1464, Англия преди династията на Тюдорите да поеме ръководството. В страната бушува война какъв да е законният държател. В основната роля на подмолните битки и измами са фамилиите Йорк и Ланкастър. И всяко желае своето.

Тук на напред във времето излизат три дами - Маргарет Бофорт (Аманда Хейл), Елизабет Удвил (Ребека Фъргюсън) и Ан Невил (Фей Марсей).
 Снимка 517902

Всяка от тях е решена на всичко, с цел да се домогне до властта и да оцелее в един същински безсърдечен свят. И това да съблазнят който е нужно, е единствено дребна част от игричките им.

Пред Epic Drama Аманда Хейл, която познаваме от " Невидимата жена " (2013 г.) и " Аз, вещицата ", споделя повече за своята героиня в " Бялата кралица ".

С какво ви притегли ролята на Маргарет Бофорт?

Намирам за впечатляващи хората, които по някакъв метод са оставили името си в историята, и даже са я трансформирали. Без значение дали са политици, или са просто хора на изкуството.

И несъмнено, безконечният въпрос: Заслужаваше ли си? Нямаше ли да е по-добре просто да се опитам да бъда благополучен с това, което имам, вместо да се боря от самото начало? Но за тези хора не се пишат истории...

Почти невероятно е да изпитваш единствено едно възприятие към Маргарет. Има нещо магнетично в усиления метод, по който се бори против събитията.
 Снимка 517904

Как се подготвихте за ролята?

Четох доста за този исторически интервал. И за конната езда, несъмнено, тъй като ми се постановяваше да яхвам много. Проучих и вълците. Гледах доста документални филми за тях и за държанието им, тъй като нещо в Маргарет ми припомня на вълк.

Каква е главната мотивация на Маргарет?

Едно от най-завладяващите неща е концепцията, че тя би трябвало да изкупи греховете на татко си. Той се е самоубил, до момента в който Маргарет е била още бебе. А във времена, в които религията се е възприемала по толкоз друг метод, мисълта, че душата му е отишла в Ада, е била непоносима.

Идеята също по този начин е да качи сина си на трона и да възвърне дома на Ланкастър по някакъв метод, с цел да изкупи греховете на фамилията си пред очите на Бог.

Защо я назовават Червената кралица?

Маргарет Бофорт е от рода на Ланкастър, а техен знак е алената роза. След това се трансформира в майката на краля, по тази причина мисля, че Филипа Грегъри (бел. ред. авторката на романите) е решила да я назова Червената кралица.

Колко исторически достоверни смятате, че са истории за нея?

Кой знае? Имам поради, че за всичко, което се е случило толкоз обратно във времето, има нищожна фактическа информация, на която може да се има вяра. Останалото е въображение и клюки.

Хората са склонни да вземат най-вълнуващата версия и да се придържат към нея. Така че, в случай че ще пишете история, допускам, ще се придържате към такава.
 Снимка 517903

Какви преимуществата и минусите носи за Маргарет фактът, че живее в един най-вече мъжки свят?

Най-голямото преимущество да си жена по това време е по-малката възможност да умреш на бойното поле. Но пък минусът е, че те третират като движимост.

Още на 12-годишна възраст Маргарет забременява - тя е единствената жена в династията на Ланкастър, която може да роди правоприемник. Ето за какво фамилията ѝ е желало да я омъжи допустимо най-рано.

Почти е изгубила живота си при раждането, тъй като е била дете и дребна за възрастта си. Мисля, че е полуда да искаш да си жена по това време.

Религията ли е пътеводната звезда на Маргарет? И каква е връзката ѝ с Жана д`Арк?

В историята на Филипа наподобява по този начин. Бог е бил на всички места. Ако не спечелиш дадена борба, значи, че Бог не е бил на твоя страна. Всичко е било някакъв знак, в двора е имало астролози и вярването в ориста и че всичко е следено от по-висша мощ е било по-дълбоко.

Но персонално за нея мисля, че любовта и вниманието, които не е получавала от майка си, са я предиздвикали да желае самопризнание - обезверено, даже от Бог.

Тогава, още до момента в който е дете, легендата за Жана д`Арк е към момента прясна в спомените на всички. Затова и тази история става ѝ толкоз близка. Защото на милиони километри има едно провинциално момиче, което приказва с Бог и става известна и обичана точно поради това.

Вписва ли се Маргарет в кралския двор въобще?

В началото не изключително. Тя просто не е добра в това. Не я бива да крие възприятията си, което е основно за оцеляването в двора. Но когато се омъжва за Стенли и получава някаква позиция, стартира да се учи по какъв начин да се оправя.

Как бихте описала дамите и мъжете от " Бялата кралица "?

Не мисля, че могат да се генерализират, те са толкоз разнообразни. Но пък всички са оцеляващи - би трябвало да си нащрек с всеки към теб от самото начало, с цел да оцелееш.

И всички са захласнати един от различен, тъй че никой в никакъв случай не може да е спокоен. Всеки мисли няколко хода напред, не се усеща и сигурен, тъй като всеки миг може да бъде отхвърлен от мястото си. А те обезверено желаят да са там.

Как бихте описали сериала с една дума?

Мисля, че е в действителност безсърдечен. Един безсърдечен свят.

Нов епизод на " Бяла кралица " се излъчва всяка сряда от 22 ч. по Epic Drama
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР