Драговитийският епископ Даниил e избран за Видински епархийски митрополит от

...
Драговитийският епископ Даниил e избран за Видински епархийски митрополит от
Коментари Харесай

Светият синод избра Видински митрополит

Драговитийският свещеник Даниил e определен за Видински епархийски митрополит от членовете на Светия Синод към Българската православна черква. Той е получил поддръжката на 11 от 13 митрополити . Двама останаха в борбата за Видински митрополит.

Ние добре го познаваме, разгласи след избора Патриарх Неофит. Той има вяра, че новият видински митрополит ще оправдае упованията. Нещо повече Неофит има вяра, че Даниил ще бъде добър свещеник на паството си.

Изборът не мина без митинги от страна на миряните.

 Напрежение във Видин поради избора на новия митрополит Обновена
Напрежение във Видин поради избора на новия митрополит

Десетки жители са се събрали в поддръжка на един от претендентите

Драговитийският свещеник Даниил - Атанас Трендафилов Николов е роден на 2 Март 1972 година в гр. Смолян. Завършва главно и приблизително обучение в родния си град . През 1996 година записва и учи Английска лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски ", а на идната година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 година е признат като послушник в Хаджидимовския манастир " Св. Георги " под духовното управление на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил . На 07.08.1999 година е постриган от него в монашество, а на идващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 година приключва задочно БФ на СУ " Св. Климент Охридски ".

На 21 юли 2004 година е изпратен на смирение в Роженския манастир " Рождество Богородично ". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

 Светият синод утвърди изборите за Видински митрополит
Светият синод утвърди изборите за Видински митрополит

Църквата дефинира опитите за напън за неприемливи

На 01 юни 2006 година е възведен в архимандритско достолепие.

По решение на Светия Синод на 20 януари 2008 година е хиротонисан за свещеник с купата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник " Св. Александър Невски " и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която служба извършва до през днешния ден.

Мелнишкият свещеник Герасим - Александър Георгиев Георгиев е роден на 2 ноември 1979 година в гр. София . Завършил е 31-во Средно учебно заведение за непознати езици и мениджмънт " Иван Вазов " в София и Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ".

Владее свободно немски, съветски и британски език. На 09 декември 2009 година е постриган за духовник с името Герасим в Дивотинската св. обител " Св. Троица ". Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполския свещеник Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод бива изпратен на специализация в Москва. На 17 септември 2014 година е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод от същия ден е назначен за Главен Секретар на Св. Синод.

По решение на Св. Синод от 20 май 2016 година е назначен за Председател на Църковното настоятелство при Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник " Св. Александър Невски ". По единомислещо решение на Св. Синод от 14 декември 2016 година е хиротонисан за свещеник с купата Мелнишки на 18 декември 2016 година в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник " Св. Александър Невски ", като продължава своето служение на Гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН при Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник " Св. Александър Невски " .

 Врачанският митрополит пресече опитите за външен напън в църквата
Врачанският митрополит пресече опитите за външен напън в църквата

Изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос

Припомняме, изборът на новия Видински митрополит провокира напрежение в регионалния град. Десетки хора се събраха в центъра на града в поддръжка на един от претендентите за митрополитския трон. Гражданите поддържат свещеник Поликарп . Те са обявиха, че ще се бунтуват, в случай че измежду определените имена не е това на свещеник Поликарп. Гражданитевнесоха в Светия синод над 6 500 подписа в негова поддръжка.

Изборът на Епархийските делегати бе приет за законен от БПЦ. Като неприемливи Църквата дефинира опитите на някои среди да упражняват напън и да насочат противоуставни претенции и искания. По време на съвещанието на Светия синод през вчерашния ден пред постройката се бяха събрали жители на молитвено бдение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР