Драгомир Заков е новият министър на отбраната, реши Народното събрание

...
Драгомир Заков е новият министър на отбраната, реши Народното събрание
Коментари Харесай

Парламентът одобри Драгомир Заков за министър на отбраната

Драгомир Заков е новият министър на защитата, реши Народното събрание на изключителното си съвещание през днешния ден. По предложение на премиера Кирил Петков и кабинета, то освободи Стефан Янев от поста. Първата лична смяна в състава на държавното управление на Кирил Петков беше подкрепена от множеството парламентарни сили.

Кандидатурата за нов министър на защитата беше утвърдена със  184 гласа „ за “ от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Депутатие от Движение за права и свободи гласоподаваха " въздържал се ", а " Възраждане " не взе участие в гласуването.

Оставката на Стефан Янев беше поискана през вчерашния ден от премиера Кирил Петков, а предлагането беше гласувано на изключително съвещание на Министерски съвет. Проектът за лични промени в състава на държавното управление постъпи в деловодството на Народното събрание същия ден.

Самият Кирил Петков изясни желаната от него оставка с претекста, " че никой министър на това държавно управление няма право да прави лична външна политика през Facebook.Такива самодейни изявления, че в случай че аз не съм министър, това държавно управление може да не е устойчиво, няма по какъв начин да се търпят “.

От Българска социалистическа партия заявиха по време на дебатите в Народното събрание през днешния ден, че ще подкрепят  Драгомир Заков за боен министър. Малко преди този момент се появиха информации, че Заков е бил консенсусната номинация, откакто от Българска социалистическа партия са имали възражения във връзка с лансираната в началото кандидатура на проф. Тодор Тагарев. 

„ Пред България стоят тежки провокации и тъкмо в този момент  е нужно мощно водачество, ясно болшинство и законно определени органи на държавно ръководство “, означи от трибуната на Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров.

От Движение за права и свободи пък обявиха , че държавното управление " към този момент е нездравословно за страната " и възразиха против промяната на Янев, защото се прави без ясни причини.

„ В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да желаеме оставката на целия кабинет сега… Ясно заявяваме, че това държавно управление към този момент е нездравословно за страната, за демокрацията, за държавността “, съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

От ГЕРБ  дефинираха рокадата като директна интервенция на президентството в ръководството на страната.

„ Имате ли въобще съдружно съглашение, господин министър председател? Вчера и госпожа Нинова сподели, че работа на Политическа партия е кой ще бъде министър на защитата. Докога президентът Радев ще дефинира министрите във вашето държавно управление? “, попита по време на дебатите някогашният външен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Докато в пленарна зала вървяха дебатите за кадровата смяна в състава на Министерски съвет пред Народното събрание още веднъж имаше митинг в поддръжка на Стефан Янев и с гледище държавното управление на Кирил Петков да подаде оставка.

Веднага след избора му, Драгомир Заков постави клетва в Народното събрание. А Стефан Янев напусна постройката на Министерството на защитата незабавно откакто Народното събрание гласоподава промяната му. " Приемам случилото се с облекчение. Ще продължа да пазя националните ползи ", разяснява той пред bTV.

Кой е новият министър на защитата?

Драгомир Заков (46 г.) е посланик от кариерата, като последните 20 години е работил на разнообразни дипломатически длъжности в Министерството на външните работи. До момента е непрекъснат представител на България в НАТО от 2019 година Завършил е Френската гимназия в София и магистратура по Международни стопански връзки. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по защита и сигурност на Европейския съюз и Женевския център по политика и сигурност.

Между 2002 година и 2004 година е аташе към дирекция " НАТО и интернационална сигурност “ в Министерството на външните работи. Бил е част от екипите и управленията на Постоянното посланичество на България в НАТО, в дирекция " ОССЕ и районна сигурност “ във Външно, в представителството на България в Организация на обединените нации, в основаната в Женева Източноевропейска група на Организация на обединените нации, в Комитета по възбрана на противопехотните мини, в дирекция " Контрол на оръжията “ в Министерство на външните работи.

Удостоен е със документ от армията на Съединени американски щати през февруари 2001 година като призтнание да поддръжката му за интервенцията Joint Guardian. 

Женен, с две деца. Говори британски, френски и съветски език.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР