ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е икономист, 45-годишен, завършил Сорбоната и френското училище

...
ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е икономист, 45-годишен, завършил Сорбоната и френското училище
Коментари Харесай

Трябва да започнат преговори за нова ядрена мощност

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е икономист, 45-годишен, приключил Сорбоната и френското учебно заведение за висши фрагменти и политици ENA. Министър на стопанската система и енергетиката през 2013-2014 година Народен представител в няколко Народното събрание. Бил е ръководител на Комисията по обществена политика и на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове, ръководител на групата за другарство България-Франция. Владее френски, британски и съветски език.

– Кризата се отразява тежко както върху семействата, по този начин и върху компаниите. Цените на ток, газ, артикули от първа нужда непрекъснато вървят нагоре. Какви са нужните ограничения, господин Стойнев, с цел да оцелеят българските семейства и компании?

– В момента претърпяваме три рецесии – политическа, икономическа и здравна. Първата я сътворихме сами, другите две са справедлива действителност, международни рецесии. Едновременно с това от десетилетия живеем и в една перманентна рецесия – демографската. България е страната, която изчезва най-бързо, без да има война на наша територия. Хора умират, младите напущат страната, не желаят да сбъдват фантазиите си тук.

За страдание, поради политическата рецесия като страна не можем да овладеем, да действаме рационално в другите рецесии. В тази обстановка е нужна политическа непоклатимост. Няма капитан, който да ръководи кораба, и хората са обезпокоени. Притеснен е бизнесът. Притеснени са семействата дали ще могат да изкарат зимата. Притеснени са всички български жители, част от които се чудят да се имунизират или не заради неналичието на съответна акция. Служебното държавно управление има своите предели. То ги усети, когато се опита да сътвори ограничения за избавяне на бизнеса. Бяха нужни законодателни промени, а без парламент те са невъзможни.

Но да се върнем към решенията. Българска социалистическа партия има подготвена стратегия с ограничения за стопиране на рецесиите. Още в първия ден на новия парламент сме подготвени със законодателни оферти. Ще ги сложим на масата и ще търсим консенсус и деяние.

– Кои са първите ограничения, които би трябвало да бъдат приложени?

– Чрез законодателни промени на бизнеса ще се разреши да подписва дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия до една година. Т.е. той ще може да планува цената година напред, което ще стопира и непредвидимото увеличение на цената на продукцията или на услугите. Смятаме, че Комисия за защита на конкуренцията може още веднъж, посредством законодателни промени, да следи да няма картели при производителите и търговците на електрическа енергия. При такива поскъпвания е допустимо да се получат изкривявания на пазара. Ще предложим механизъм за понижаване на цената на енергоносителите и надлежно – на сметките за електрическа енергия, както за семействата, по този начин и за дребните компании. Конкретно – понижаване на Данък добавена стойност за енергоносителите от 20 на 9%, а за семействата – дотации от към 50-60 лв. месечно, с цел да може умерено да отопляват своите домове, в размер на 200 киловатчаса. Това ще се отнася за хора, които в действителност се нуждаят, така наречен енергийно небогати или към 370 хиляди семейства. Ще подсигуряваме, че на нито едно домакинство няма да бъде спряно електричеството и няма да остане на студено при неналичието на средства. Ще поставим старания посредством скица да разсрочим заплащанията на битовите клиенти, тъй че да бъдат спокойни през отоплителния сезон.

– Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз има потребност от нуклеарна сила. Има ли опрощение да не се построява нова нуклеарна мощ в България?

– Не, няма. Българска социалистическа партия е последовател на нуклеарната енергетика. И сме единствената политическа мощ, която я пази. Заради ГЕРБ изгубихме доста скъпо време. Те блокираха построяването на нова нуклеарна мощ, което граничи с национално закононарушение. Една от главните задания в идващите 100 дни е да се възобновят неотложно договарянията за създаване на нови нуклеарни мощности. Имаме и два реактора, които бяхме наказани да платим поради бездействието на ГЕРБ. Не би трябвало да ни споделя някой от Брюксел какво да вършим. Много от дълго време ГЕРБ, а и десните, трябваше да схванат, че без нуклеарни мощности България не може да има постоянна енергетика. Ядрената сила не замърсява, няма нездравословни излъчвания и може да отговори на нашите цели за понижаване на парниковите газове.

– Възможно ли е да договорим по-късна дата за затваряне на въглищните централи, които са наш източник на сила?

– Въглищните централи би трябвало да работят. Това е нашата позиция и тя е безапелационна. Трябва да разберем, че нямаме други лични източници, с изключение на въглищата. Те са народен запас. Някои приказват за газова централа. Представете си, в случай че внасяхме в този момент природен газ, на каква цена щеше да е електрическата енергия от нея. Трябва да се съобразяваме с новите технологии и трендове и те би трябвало да бъдат въвеждани, с цел да опазим природата и въздуха. Но всичко би трябвало да става поетапно, да има проект. Чехия има 42 сюжета, по които да затвори своите централи. У нас държавното управление на ГЕРБ не сътвори щаб, в който да бъдат обединени всички политически сили, всички специалисти, които да приготвят почвата за бъдеща промяна. Датата за затварянето би трябвало да бъде удължена, само че би трябвало да има проект какво вършим през 2024 година, какво вършим 2030 година, какви запаси ще се употребяват.

Според Българска социалистическа партия най-важно е да се резервира икономическата интензивност във въглищните райони. Към тях ще има спомагателни средства от към 2 милиарда лв., само че от ГЕРБ отново не си написаха домашното. Защото териториалните проекти за обективен преход към този момент трябваше да са направени. Но нито са съгласувани с кметовете, нито обществото и бизнесът знаят нещо по въпроса. Хората желаят бистрота и ние сме подготвени с нашите специалисти да представим такива проекти. И хората да възнамеряват умерено своето бъдеще. Те би трябвало да знаят, че Българска социалистическа партия мисли за тях и е подготвена с съответен проект. Готови сме да бъдем покрай хората и дружно с обществеността и бизнеса да начертаем стъпките за идващите 20 години.

– Българска социалистическа партия е единствената политическа мощ с подготвена стратегия, както и с планове какво би трябвало да се направи през първите 100 дни на ръководството. Какво друго включва тя?

– Преди конкретиката, дано кажа нещо значимо за политическата и финансовата осъществимост на тази стратегия. Мерките са планувани да се случат в границите на три месеца и не е належащо съставяне на държавно управление, а единствено парламентарен консенсус. Още през декември жителите могат да усетят, че има народни представители, които оферират рационални решения. Които приказват за политики, не търсят постове и не вършат циркове в Народното събрание, а мислят за хората. По наши калкулации разноските за всичко ще са 1 милиард и 400 милиона лв.. Парите могат да дойдат от по-големите доходи, с които бюджетът ще излезе на остатък от 2 милиарда лв..

Конкретно за понижаване на фрапантните неравенства предлагаме ставката на Данък добавена стойност върху главните храни да се понижи на 9%. За децата до 14-годишна възраст медикаментите да бъдат безвъзмездни. А тези, които занапред отиват на пазара на труда, младите до 26-годишна възраст – да не заплащат налог общ приход. Българска социалистическа партия предлага понижаване на директните налози на фамилиите с деца, като се понижи данъчната основа с 550 лв.. Ако имате две деца и получавате заплата от 1100 лв., това значи, че няма да плащате налог общ приход. Това ще важи единствено за работещи и обезпечени родители. При раждане на второ и трето дете ще има еднократна помощ от 6500 лв. на дете, в случай че единият от двамата родители е работил 24 месеца преди раждането му. Работещите би трябвало да знаят, че страната ще ги подкрепя.

А нашата съществена цел за възрастните е преизчисляване на пенсиите, тъй че хората да не чакат лепта от обещано държавно управление, без да имат сигурност. Ще търсим консенсус в идващия парламент, с цел да понижим разликата в пенсиите, тъй като има неправда сред тези, които са се пенсионирали преди и след промяната на Иван Костов – разликата е в пъти.

Българска социалистическа партия е подготвена с политика за младите, за фамилиите, за възрастните, за обществено слабите и за бизнеса. Ще подсигуряваме на бизнеса, че забавените пари за дребните и междинните предприятия по оперативните стратегии ще бъдат изплатени до края на годината. Около 300 хиляди компании ще получат своите европейски средства.

– Водач сте на листата в Пазарджик. Какви са проблемите на хората и какво първо бихте създали като депутат?

– Основните проблеми са неналичието на квалифицирана работна ръка, слабата транспортна съгласуваност сред обособените общини и неизползваният капацитет за туризъм. Голяма част от хората работят в Пловдив и София. Пътищата и превозът са на незадоволително равнище. И не може да се употребява оптимално капацитетът на община като Велинград с чистия въздух и минералните извори. Хората имат потребност от проект по какъв начин този регион да се възобнови, с цел да притегля вложители. За нас е значимо тук да има разрастваща се индустриална зона, в която посредством ниски налози да се привлекат вложители. Същото важи и за квалификацията на хората – да има задоволително професионални учебни заведения с съвременна база, които да са натоварени. Като депутат ще направя всичко допустимо хората да усетят поддръжка, тъй че регионът да се развива и да не губи капацитет.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР