Драги сънародници, тоест, онези няколко милиона, които зависят от решенията

...
Драги сънародници, тоест, онези няколко милиона, които зависят от решенията
Коментари Харесай

Новогодишната реч

Драги сънародници, т.е., тези няколко милиона, които зависят от решенията на 10 души в политиката и 10 души в бизнеса: изниза се една прекомерно, прекомерно неприятна година, даже за бити кучета като вас. Световна пандемия и местна дивотия - какъв брой от вас, даже най-черногледите, можеха да плануват това при предходната наздравица? 
Чудим се по какъв начин да разкажем за всичко от последните 12 месеца. Да опитаме единствено с две фрази.
Изречение номер едно: В началото на годината проф. Кантарджиев леко ви успокои, че балканският ген е огромна работа и сме доста здрави и могъщи, макар че имаме най-лошата здравна система и най-ранната смъртност.
Изречение номер две: В края на годината станахме номер едно по жертви на глава на популацията от ковид. И там каквото беше - трите " д " -та.
Не че Кантарджиев е отговорен. Просто казахме, че ще описваме годината в резюме, а най-накратко беше това. 
А то, прочее, е типичен балкански преход - от туптене в гърдите към кашляне в гърдите. Вие сте фенове на върховете - и ето, че през 2020-та поставихме още един връх, по смъртност, с цел да го прибавим в златната сбирка и да я носим гордо. Окончателно емигриралите лекари станаха малко повече, а на тези, които останаха, заплатите им се качиха с малко повече. Разбира се, с огромно забавяне: само че в медицината може да се изчака, тъй като е - съдим по грижата за нея - маловажна специалност.  
Но не е обичайно да демонстрираме единствено неприятното, по тази причина ще кажем и нещо хубаво. Хубавото е: държавното управление се задържа на власт. Това е достижение, което в случай че през днешния ден ви се коства нещо кардинално обикновено, значи сте не запомнили за всички слаломи, през които то мина, с цел да се задържи. Велико национално заседание, митинги, пандемия, шкафчета, Мата Хари, записи, каскети, Барселони - може да ги изброявате като ласмаги-джасмаги, само че към този момент няма дори кой да ги възпява, тъй като даже чалгата се отхвърли да бъде хроникьор на прехода и избра безвредните зони на безвредната дивотия. Какво да правиш: stay safe е комплициран слоган и визира освен ковид, а всичко останало. 
Силно се надяваме да сте отмъкнали няколко хубави седмици през лятото и също да не са ви отмъкнали прекомерно доста пейки напролет. Живяхте от брифинг до брифинг и от локдаун до локдаун, в менгемето сред Мутафчийски и Мангъров, сред Световната здравна организация и международната здравна интрига. Чипът царят по този начин и не го смени, по тази причина с цялата работа се зае Бил Гейтс, макар че в случай че чипът ви работеше малко по-добре, от дълго време щяхте да се захапали, че сте чипирани от момента, в който сте задействали смарт телефона си, само че кой да гледа Едуард Сноудън, когато има Гала и " Фермата ". Но нищо - по остаряла традиция продължаваме напред - като Кобрата, и нагоре - като националния тим по футбол, с вярата, че най-хубавото следва. Наздраве!
(Дунавско хоро, кво да праиш)
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР