Драган Солак не е като всички останали. Новият собственик на

...
Драган Солак не е като всички останали. Новият собственик на
Коментари Харесай

“Сблъсък на егота” за 500 милиона паунда или нов разрив между новият собственик на Саутхамптън и президентът на Сърбия

Драган Солак не е като всички останали. Новият притежател на Саутхамптън, който дойде ненадейно в Премиър лийг през януари от относително неразбираемия свят на сръбските медии и телекоми, е човек с известност в родината си. За държавното управление на Сърбия той е бодил в очите на тяхното властническо ръководство. Неговата поява в британския футбол отпред на Саутхамптън внезапно го сложи в центъра на политическа драма с високи залози.

“Светците ” на Ралф Хазенхютъл са позволили единствено една загуба в Премиър лийг, откогато новият им притежател пое ръководството, само че историята има много по-дълбоки измерения.

Солак, който неотдавна бе посочен като третият най-богат човек в страната, е от град Крагуевац в централна Сърбия. В самото начало той натрупа благосъстоянието си с построяването на първата кабелна телевизионна мрежа в страната при започване на новия век, след което се насочи към новинарски медии, спорт и развлечения посредством United Group, която той основа през 2007 година

Богатите мъже, а това са съвсем всички мъже – от Източна Европа, нормално са свързвани от една обща линия и тя е, че са създали парите си посредством експлоатиране на политически връзки и посредством многото благоприятни условия за „ бързо замогване “, предоставени от бързото прекачване на държавни активи в частни ръце след рухването на комунизма при започване на 90-те години. Но не това е историята на Драган Солак.
 Вучич и Джони Деп
“Като цяло богатите хора станаха богати тук не посредством развиване на бизнеса си, а посредством приватизация на фирмите, в които са били на управителни позиции или посредством положителни политически връзки “, споделя Марко Милосавлевич, началник на катедрата по връзки в университета в Любляна в словенската столица. „ Солак е друг, тъй като той построи своето комерсиално сдружение. Той не е нито някогашен политик, нито предприемач, който е политически привързан. Той не е употребявал политически връзки, с цел да приватизира държавни активи евтино, след което да се възползва от това, с цел да забогатее бързо. "

Това е основна разлика. Обикновено в някогашните комунистически страни средствата, употребявани за струпване на благосъстояние, диктуват метода, по който се упражнява властта след това.

Солак, за разлика от тях, резервира отдалеченост от ръководещите политици и вместо това съумя да трансформира своите медии си в единствените в Сърбия, които работят без да са подвластни от властта в страната. Сърбия е на 93-то място в Световния показател за независимост на медиите в света, което значително е с помощта на Солак и United Group, чиито намерено подлагат на критика държавното управление. Ежедневникът “Нова ” се печата в Хърватия, защото локални печатници няма да поемат тази работа.

Упоритостта на Солак от своя страна разроши репутанцията на една от главните фигури на властта в Сърбия - самият президент Александър Вучич. Наближавайки петата му годишнина от ръководството му, президентството на Вучич се характеризира с пълзящ авторитаризъм, комбиниран със податливост да се трансформира в съществена звезда на сръбските медии.

Медиен наблюдаващ пресметна, че сред декември 2020 година и април 2021 година Вучич е натрупал 50 часа екранно време, 85% от които позитивно. Вучич, който е някогашен министър на информацията в държавното управление на Слободан Милошевич, има „ необикновен интерес към медиите “, споделя Милосавлевич. „ Той е човек, който в действителност желае да откри надзор върху медиите, освен посредством държавната телевизия, само че също в тези, които публично са частни телевизионни оператори и таблоиди.

„ Той прави чести телевизионни изяви, които водят до спиране на стратегиите, а президентът приказва единствено един час. United Group и Солак не обичат да дават сходно ефирно време на президента.

„ Има две поговорки: връзката сред самостоятелен публицист и политик е като тази сред куче и улична лампа и всички действителни вести по формулировка са негативни, всичко останало са просто връзки с обществеността и пиари на властта. Има песимизъм към свободните медии в Сърбия и в по-широкия смисъл от страна на политици и предприемачи, които не са привикнали с този сериозен и самостоятелен дух на публицистика, което несъмнено не се толерира. ”

Всичко това пристигна до своя през 2021-а година. Основното оръжие на Вучич в медийните войни в Сърбия е държавната телевизия Telekom Srbija. В края на предходната година те откриха нов фронт, ориентиран към United Group, не в тяхното отразяване на новините, а в собствеността им върху телевизионните права за Премиър лийг в Сърбия и на Балканите. Висшата лига беше главната притегателна мощ за спортната част на медийната група на Солак и 10-те канала на Sport Klub, които са ръководени от компанията.
 Шейн Лонг Ралф Хазенхютъл
През юли телевизионните права за Премиър лийг бяха измъкнати отдолу под носа им, което беше сериозен удар. Действие, което се приписва на Вучич, който по този метод изигра печелившата ръка и по този метод нанесе удар. И въпреки всичко на астрономическа цена от 600 милиона евро за шестгодишна договорка – нарастване от 700% по отношение на предходната договорка – никой в Сърбия не може да осъзнае сумите.

Служител на United Group на Солак в Белград, който пожела анонимност, съобщи: „ 12 милиона евро на сезон, които United Group преди този момент плащаше за Премиър лийг, бяха прекалено много от чисто бизнес позиция. Това им завоюва доверие и известност, само че финансово нямаше смисъл. Сега Вучич и Телеком заплащат 10 пъти повече ”. Служителят декларира, че „ това, което вършат “, наподобява, като че ли „ има за цел да съсипе United Group и да ги изхвърли от пазара, освен в Сърбия, само че и на Балканите “.

„ Правата на Премиър лийг бяха главен коз за Sport Klub “, споделя Игор Божич, редактор в белградския N1, дъщерно сдружение на United Group. „ Тогава Телеком ги взе от тях. Това деяние на Телеком наподобява стимулирано не от друго, а точно, доста сериозният взор на медиите на Солак към режима на Вучич, който включва Телеком. Следователно Солак е зложелател на режима на Вучич. Той отхвърля да играе съгласно правилатоа на президента.

„ Не мога да кажа тъкмо какъв е смисълът да закупувам Саутхамптън, само че всички тук в Сърбия бяха извънредно сюрпризирани. Нямаше съмнение, че това ще се случи. Реакцията измежду критиците на Вучич е, че това е майсторски удар - Telekom заплати всички тези пари, с цел да смъкна Премиър лийг от медиите на Солак, а в този момент би трябвало да гледат екипа му по своя канал.

“Това е доста смешно за доста хора. Съмнявам се, че обгръща е всички аргументи, само че по този начин се възприема тук. Част от тези 100 милиона евро, които Телеком е платил на Премиър лийг, ще си намерят път в джоба на Солак. „ Изглежда президентът загатва Солак пет или 10 пъти във всяко изявление и можете да видите разочарованието му. ”

„ United Group има репутацията на бизнес успеваемост и надзор на риска и по тази причина допускам, че има точна математика зад покупката на Саутхамптън “, прибавя Милосавлевич. „ Би било прекомерно пресилено да се счита, че инвестиция от 100 милиона евро идва единствено като конфликт на егота. Но сигурно има и сходен отзвук. "

Това слага Вучич и неговата “медийна ръка ” да чистят много публичен позор. Солак исторически е упрекван, без доказателство, в сръбската проправителствена преса, че е придобил нелегално благосъстоянието си и в опит да смъкна президента от поста. В публикация, оповестена от сръбския таблоид Informer през януари, даже се твърди, че покупката на клуба от Солак е част от английски скрит план за подкопаване на Вучич и нанасяне на стопански вреди на Сърбия. Сега “светците ” се оказват нова пионка в битките по върховете на сръбската политика.

„ Другата страна се опълчва и твърди, че Солак е купил Саутхамптън с парите на сръбския народ “, споделя Божич. „ Това е безспорна нелепост и част от държавната пропагандна машина. И ние чакаме, че те ще тръгнат в този момент след Солак още по-настървено, в сравнение с преди. "

Саутхамптън посреща довечера Уест Хам в мач от петия кръг на Премиър лийг от 21:30 българско време.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР