DraBot е поредният робот, който имитира животно от дивия свят,

...
DraBot е поредният робот, който имитира животно от дивия свят,
Коментари Харесай

Робот водно конче открива разливи на нефт и киселинност


DraBot е следващият робот, който имитира животно от дивия свят, само че без да употребява електроника
(снимка: Duke University)

Роботите, имитиращи държанието на действителни същества от растителния и животинския свят, имат трогателен капацитет, когато става въпрос за мониторинг на околната среда. Ново откритие на Университета Дюк дава още един забавен образец, като черпи ентусиазъм от водните кончета за изработката на робот, който може да кръжи над водата и да ревизира за нефтени разливи, висока киселинност и други аномалии – освен това без никаква електроника на борда.

DraBot, както е наименуван роботът, е следващият, който имитира животно от дивия свят. С дължина едвам 5,7 см, мекият робот разполага с мрежа от вътрешни микроканали, свързани към гъвкави силициеви тръби, които изпомпват въздух в крилата му, който пък излиза през дупки откъм гърба, с цел да задвижва робота при полета му над водата. Надуваеми задвижващи механизми могат да ръководят задните крила, коригирайки въздушния поток, с цел да може DraBot да остава имобилен във въздуха.

За да оборудват новия робот за мониторинг на околната среда, учените от взели „ самолекуващ се ” хидрогел, основан от тях в по-ранен проучвателен план. Материалът реагира на промени в киселинността посредством формиране на нови връзки в себе си, които по-късно се обръщат, когато равнищата на pH се възстановяват. Екипът е покрил две от крилата на DraBot с подобен хидрогел.
още по тематиката
Когато DraBot срещне по-високи, той стартира да се върти в кръг, вместо да се движи по права линия. Когато тези равнища на pH се възстановяват, DraBot още веднъж може да лети „ обикновено ”.

Друг, гъбоподобен материал, положен на крилата на DraBot, може да трансформира цвета си при контакт с нефт. Така роботът може да алармира за нефтени разливи.



Освен това, когато температурата на водата е извънредно висока, крилата на робота сменят цвета си от алено към жълто. Това може да разреши на DraBot да прелита на водата и по едно и също време да открива разливи от петрол, както и да записва извънредно топла вода – честа причина за избеляването на кораловите рифове или за разцвет на.

Откриването на високите равнища на pH във водите пък може да даде информация за вкисляването на моретата и океаните, което съставлява опасност за морския живот. Това би било още едно доста скъпо приложение на робота.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР