ДПС заговори за “италиански вариант за бъдещето на рафинерията на

...
ДПС заговори за “италиански вариант за бъдещето на рафинерията на
Коментари Харесай

ДПС заговори за “италиански” вариант с “Лукойл“: Държавата да поеме контрола

ДПС заприказва за “италиански ” вид за бъдещето на рафинерията на “Лукойл ” в Бургас и пристанище “Росенец “. Последното е обещано на концесия на “Лукойл “, затвърдена от служебния кабинет за още десетилетия. Идеята на придвижването е обвързвана с влизането в действие на европейското ембарго върху вноса на недопечен нефт от Русия и търговията с съветски нефтопродукти.

Днес стана ясно, че, която е съветска благосъстоятелност.
На брифинг в коридорите на Народното събрание зам.-председателят на Народното събрание и на Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи обмисля законодателен вид българската страна да влезе във притежание в управлението и в оперативното ръководство на рафинерията при потребност. И даде за образец точно Италия.

“Ще продължим работа по тематиката, дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде посредством “златната ” акция (която страната държи в бургаската рафинерия - б.р.), дали по някакъв различен метод, ще се опитаме да изпълним това желание свое, което е в унисон с решението на Европейски Съюз да наложи ембарго върху съветския нефт и с това, че Европейски Съюз даде правото на България да употребява още 2 години съветски нефт. Това право е обещано в полза на българските жители и българската стопанска система “, изясни Цонев.

От дни за сходен вид приказва и “Демократична България “, а единствено преди дни от придвижването разкритикуваха концепцията на обединението по време на съвещание на енергийната комисия. В случая не става дума за “национализация ” на активи, настояват от Демократична България, само че законопроект по тематиката към момента няма импортиран.

Забраната за импорт на съветско гориво в Европейски Съюз влиза в действие на 5 декември, само че България получи дерогация и ще може да внася съветски петрол по море до края на 2024 година Рафинерията обаче няма да може да изнася продукция или най-малко това е позицията на Брюксел досега, декларирана категорично три пъти.

Служебното държавно управление обаче настойчиво твърди противоположното и прави опити да позволи износа от “Лукойл Нефтохим ” под претекст, че продукцията на рафинерията е българска, въпреки и от съветски нефт. Идеята на служебната власт е да анулира решение на Министерския съвет от юли, което не разрешава износа, като претекстът е ненарушаване на дерогацията, дадена за страната ни, с цел да няма рецесия с горивата на вътрешния пазар.

Това обаче не е единствената самодейност на Движение за права и свободи по тематиката. Тази седмица комисията по енергетика в Народното събрание одобри и законопроект на придвижването за възбрана на износа на петролни артикули, създадени от съветски нефт. Мотивът на партията е точно вземане предвид в европейските наказания и разпоредбите за изключение петролното ембарго за България. Законопроектът изненадващо мина на първо четене, следва разискването му и в пленарната зала.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР