ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да

...
ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: След ротацията кабинетът ще има много по-голяма подкрепа от ДПС

" Движение за права и свободи вземат участие в ръководството. Дори чакам след ротацията държавното управление да има доста по-голяма поддръжка. Те застанаха зад властта още първоначално, когато Карадайъ и Пеевски гласоподаваха " за ". Още идващите месеци ще забележим какви покупко-продажби са реализирани ". Това каза в ефира на Нова тв юристът Екатерина Михайлова.
Прочетете още
По думите ѝ ротацията ще се случи без разтърсвания. " Явно се реализира единодушие сред участниците в ръководството. Председателят на Народното събрание по всяка възможност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно съдружно държавно управление. Няма съглашение, само че има изначална сделка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които би трябвало да бъдат изговаряни. Когато си в ръководство и имаш лично болшинство, по-лесно се вземат решения ", акцентира специалистът.По думите ѝ ротацията ще се случи без разтърсвания. " Явно се реализира единодушие сред участниците в ръководството. Председателят на Народното събрание по всяка възможност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно съдружно държавно управление. Няма съглашение, само че има изначална сделка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които би трябвало да бъдат изговаряни. Когато си в ръководство и имаш лично болшинство, по-лесно се вземат решения ", акцентира специалистът.

" Един парламентарен арбитър би трябвало да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези избрания и дали определените дават отговор на критериите. Преценката е на излъчващите. Добре е да има различен ред на избор - оферти от професионални съсловни организации. Има най-малко няколко авторитетни, които са заявявали предпочитание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат съгласно биографиите им и най-после да се избере. И да има няколкостепенен избор ", разяснява тя.

Според нея е извънредно време да се попълни съставът на Конституционния съд. " 12 души не са доста. Решенията се вземат с болшинство от 7 души. В момента са 10 - той е на ръба на опциите да действа. Конституционен съд се образува от Народно събрание, президент и правосъдна власт. Идеята да има промяна в състава на този орган на всеки три години е, с цел да бъде попълван от трите елементи, тъй че да няма болшинство от нито една от излъчващите институции ", уточни Михайлова.

Тя е работила и с двамата претенденти за конституционни съдии - Белазелков и Атанасова, само че отхвърли да им даде оценка. " Преценката ще бъде на депутатите след чуване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с индивида. Изборът наподобява превдварително решен ", счита юристът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР