ДПС ще сезира Прокуратурата относно сделки за продажба на ток,

...
ДПС ще сезира Прокуратурата относно сделки за продажба на ток,
Коментари Харесай

ДПС сезира прокуратурата за вероятно укриване на данъци и печалби от производители на ток

ДПС ще сезира Прокуратурата по отношение на покупко-продажби за продажба на ток, създаден от фотоволтаици и възможното укриване на облаги от тях. Това разгласи на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. 

Цонев уточни, че от разбора на обществените данни за въпросните покупко-продажби, са забелязали, че има много покупко-продажби, които производителите на ток от фотоволтаици подписват с търговци на ток, които след това продават тока на борсата. 

" Поради сложността на схемата, не може да се откри с огромна акуратност има ли съгласуваност сред избрани сдружения, които са производители и сдруженията, които продават ", означи депутатът.

Той означи, че някои от въпросните сдружения са свързани с офшорни компании. " Тук има две тематики, по които ние ще желаяме прокуратурата да извърши съответните инспекции - отбягване на данъчно облагане и укриване на облаги ", уточни депутатът.

" Ние виждаме, че в огромна част от сдруженията, във финансовите им доклади, има сензитивна разлика сред заявена облага и доходи ", уточни той, след което добави, че ще сезират прокуратурата, с цел да може способените органи да извършат съответните инспекции.  

" Установили сме от обществени регистри, че има 13 сдружения, които имат съгласуваност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно, отново от обществените регистри, най-много от годишните финансови доклади и всичко, което Агенцията за стабилно енергийно контролиране разгласява, че по време на тиранията на Движение за права и свободи в институциите и регулаторите, по негови думи, а точно от 2010 година насам тези 13 сдружения вземат приблизително годишно 50 млн. лева награди. Тоест от 2010 година до 2021 година, когато размерът им беше неизменен ", сподели зам.-шефът на Движение за права и свободи Станислав Анастасов. Той изясни, че това значи, че за тези 11 година сдруженията са получили малко над половин милиард лв.. 

" Колко още вършат тези сдружения от продажбата на ток, можем единствено да гадаем. Можем и да гадаем какъв брой още сдружения са свързани с него ", разяснява Анастасов и подчерта, че имало и доста офшорни сдружения, на които не съумели да открият собствеността. 

Припомняме, че преди дни предприемачът Иво Прокопиев съобщи, че завежда каузи за клюка против четирима депутати от Движение за права и свободи - Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Според Прокопиев е срамно народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да употребяват парламентарната естрада и достъпа до националните медии за разпространението на " клюки и явни неистини ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР