ДПС се обяви против участието на държавата в сделката за

...
ДПС се обяви против участието на държавата в сделката за
Коментари Харесай

ДПС против влизането на държавата в ЧЕЗ

ДПС се разгласи срещу присъединяване на страната в договорката за ЧЕЗ, заяви Българска национална телевизия. Те са срещу национализацията освен на ЧЕЗ, само че и на другите ЕРП-та в България.

Отвореното ръководство и снаждането сред ръководството и правосъдната власт е тематиката на семинара на Движение за права и свободи.

По мнението на депутата на Движение за права и свободи Рамадан Аталай, който е член на парламентарната комисия по енергетика, страната по никакъв метод не трябва да влиза в договорката с ЧЕЗ. Да не се национализира нито едно ЕРП, желае той.

На база изнесената предходната седмица в комисии информация, Аталай разяснява, че тази компания " Инерком " няма нито финансов, нито какъвто и да е различен потенциал, с цел да ръководи ЧЕЗ. Припомняме, на комисията беше изслушана и собственичката на купувача на ЧЕЗ - Гинка Върбакова.

Припомняме, министър председателят Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази заран в Министерски съвет. На срещата Борисов декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От изявление на Гинка Върбакова стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов. Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки.

Пред Българска телеграфна агенция пък ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изясни, че не вижда нищо демократично в това страната да се меси в покупко-продажби. " Остатъчният пакет от ЕРД-тата напълно скоро, преди няколко години, мисля, че първото държавно управление на Борисов ги приватизира. Само в границите на няколко години, в случай че властта и страната има друго мнение, желае да развива различен развой, то съгласно нас това не е демократичният метод. Ако има подобен ход, единствено след няколко години отново ще ги приватизираме тези добити от страната акции ", посочи Карадайъ. По думите му Движение за права и свободи има подготвеност за присъединяване в избори. След последните избори през 2017 година се е получило обединяване на гласоподаватели на партията им.

Има рецесия в демократичните демокрации и би трябвало демократичните партии да помислят по какъв начин да се излезе от тази рецесия. Така водачът на придвижването разяснява тематиката за отвореното ръководство.

" Свободните и дейни жители благодарение на осведомителни и информационни технологии (ИКТ) могат да се трансфорат в мощен катализатор на нужните обществени промени. Ако отвореното ръководство е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за мотора, а новите технологии са автомагистралите на това ръководство ", безапелационен е Карадайъ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР