ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията. Те предвиждат

...
ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията. Те предвиждат
Коментари Харесай

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията

Движение за права и свободи разгласява предложенията си за промени в Конституцията. Те плануват делене на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, а членовете от квотата на Народното събрание в двата съвета да се избират с болшинство от 2/3.

Предлага се членовете на Конституционния съд също да се избират с болшинство от 2/3.

Движението предлага още сегашните членове по право във Висш съдебен съвет - основният прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и министърът на правораздаването, да не вземат участие в новите два съвета.

В плана си Движение за права и свободи предлага да се отстрани пълномощието на обвинител №1 по член 126, алинея 2 от Конституцията, което планува реализирането на надзора за правда. Това значи, че отсега нататък основният прокурор няма да може да се произнася върху съответни прокурорски актове и най-важното – поставя се завършек на пирамидалната конструкция на прокуратурата, която бе подложена на критика от европейските институции.

Отмяната на това пълномощие отстранява и опцията обвинител №1 да се произнася по прекъснати преди години каузи, в случай че актът на преустановяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто пълномощие на основния прокурор по член 126, алинея 2. То планува да се реализира методическо управление върху активността на всички прокурори, като задачата е идентичното използване на закона, показват от Движение за права и свободи.

Проектът за конституционни промени на Движение за права и свободи планува още споразумяване на въпроса с самостоятелната конституционна тъжба. Предлага се и унищожаване на условието за липса на двойно поданство на министри и депутати, с цел да не се нарушава Конституцията.

От Движение за права и свободи показват, че измененията са направени още при започване на 2022 и отразяват напълно рекомендациите на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите сътрудници на страната ни.

Те към този момент са показани на европейските сътрудници на Движение за права и свободи от АЛДЕ и на комисар Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по полезности и бистрота.

Проектът е изпратен и на посланиците на всички страни-членки на Европейски Съюз, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО. На 2 февруари 2022 година планът на Движение за права и свободи за промени в Конституцията бе даден на парламентарните групи в Народното събрание, показват още от Движение за права и свободи.

Проектът на Движение за права и свободи за промени в Конституцията вижте
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР