ДПС предложи на новото мнозинство рамо за прокарване на съдебната

...
ДПС предложи на новото мнозинство рамо за прокарване на съдебната
Коментари Харесай

ДПС предлага рамо за съдебната реформа под условие |

Движение за права и свободи предложи на новото болшинство рамо за пробутване на правосъдната промяна. Управляващите нямат конституционно болшинство, само че с Движение за права и свободи болшинство има, разгласи зам.-председателят на придвижването Йордан Цонев пред Българска национална телевизия.

" Щом има воля за правосъдна промяна, показаното от Движение за права и свободи предложение за промяна може да бъде прегледано и дебатирано ", разяснява той и добави, че без промени в главния закон тя не може да стане факт.

Цонев подсети, че предлагането на партията е за два разнообразни правосъдни съвета - върховен съвет на прокурорите и върховен съвет на съдиите. Този на прокурорите прави всичко в държавното обвиняване и там са единствено прокурори и определени от Народното събрание членове. Трябва да се състои от 13 души, като 7 от тях да излъчва Народното събрание, останалите да се дефинират на районен принцип.

При съдиите е противоположното - 7 да са определени от съдиите, 6 - от Народното събрание, обясни заместникът на Мустафа Карадайъ.

Според предлагането двата съвета ще работят настрана един от различен, а общото е орган, който да бъде излъчен от двата съвета, и да се занимава с бюджета, ръководството на имуществото и професионалната подготовка и подготовка на фрагментите, добави той.

По думите му вследствие на насъбрания опит от изтеклите 7 година рекомендациите на Европейска комисия и на Венецианската комисия Движение за права и свободи предлага основният прокурор да не бъде член на съвета на прокурорите, като по този начин ще бъде пресечена опцията да кадрува. Отнема му се пълномощието обзор на законността в цялата прокуратура. Остават му единствено методическите инструкции.

" Ние вкарваме прийом, който разрешава прокурор с над 25-годишен стаж, определен на инцидентен принцип, по време на следствието против основния прокурор да има имунитет. Когато следствието завърши, проверяващият прокурор ще има право на избор - да остане в прокуратурата или да бъде назначен за член на Върховния касационен съд, т.е. издигаме го до най-висшата степен на магистратските длъжности ", уточни депутатът.

По мотив проблема със " златните паспорти " Йордан Цонев разгласи, че преди години, когато са направени законовите промени, Движение за права и свободи не е желало да бъде признато капиталовото поданство, а в този момент някой вменява тази роля на партията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР