ДПС предлага работата на синдиците на Корпоративна търговска банка да

...
ДПС предлага работата на синдиците на Корпоративна търговска банка да
Коментари Харесай

ДПС поиска одит на синдиците на КТБ

ДПС предлага работата на синдиците на Корпоративна комерсиална банка да бъде тествана от Сметната палата. Мотивите на придвижването са – „продължаващият публичен интерес по темата“. Това разгласи зам.-председателят на придвижването Йордан Цонев на брифинг в коридорите на Народното събрание.

„Установихме, че Сметната палата в годишната си стратегия е присъединила одит по правомерност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение до Сметната палата одитът за правомерност да бъде уголемен и с одит по успеваемост на ръководство по отношение на работата на синдиците на КТБ“, сподели Цонев, представен от „Дневник“.

Според него това щяло да постави завършек на спекулациите за това кой е виновен за банкрута на банката. Цонев още веднъж застъпи тезата си, че причина за банкрута е това, че банката е конструирана като финансова пирамида от нейния притежател Цветан Василев. Защитната теза на Василев е, че „истинският ликвидатор на банката“ е депутатът от Движение за права и свободи и негов някогашен бизнес сътрудник Делян Пеевски.

С банкрута на КТБ, последвал разрива сред Василев и Пеевски, Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати над 3.6 милиарда лева на четвърт милион инвеститори в рухналата финансова институция.

Цонев разгласи, че придвижването ще изиска и чуване на шефа на Фонда за гарантиране влоговете в бюджетната комисия за дейностите на синдиците по събирането на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността.

С самодейността си Движение за права и свободи изпреварва ръководещите, които приготвят външен одит на продължаващата към този момент 7 години неплатежоспособност на в миналото четвъртата по величина банка в България. Извършването на подобен одит бе контрактувано по време на договарянията за коалиция. Вчера „Медиапул“ цитира изявления на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има подобен народ“ и Мартин Димитров от „Демократична България“, съгласно които неналичието на обществени изяви както от страна на синдиците, по този начин и от фонда, поражда подозрения за техните дейности.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР