Дойдохме в България, за да се видим с нашите приятели

...
Дойдохме в България, за да се видим с нашите приятели
Коментари Харесай

Директорът на Украинския Червен кръст: БЧК беше първият, който ни предостави помощ

„ Дойдохме в България, с цел да се забележим с нашите другари от Българския червен кръст и да поговорим за това, което вършим. Да ви призная, че БЧК беше една от първите организации, които ни помогнаха след началото на сегашната рецесия. “

Това сподели в студиото на PrimeTime генералният шеф на Украинския Червен кръст Максим Доценко.
БЧК беше първата национална организация, която изпрати карго доставка, хумантирна стока на Украинския Червен кръст. Общо получихме 15 камиона доставки от БЧК, към 300 тона стока.
„ Основната помощ обаче е това, което БЧК прави за украинците в България. Повече от 70 000 украинци са тук. Това включва всичко – храна, облекла, обществена и психическа поддръжка. Те получиха и финансова подкепа и образования на български език, с цел да могат да се интегрират те и техните деца. Това е доста изчерпателен подхват “, акцентира Доценко.

„ УЧК досега е подкрепил над 12.5 милиона жители в Украйна. Повече от 55 милиона тона помощ от чужбина сме разпределили. Над 100 млн. евро финансова помощ “, уточни шефът на УЧК.

Той изясни, че нуждните на потърпевшите в Украйна се разграничават. На изток и юг доминира потребността от хигиенични материали и храна, до момента в който на запад почето хора се нуждаят от обществена отбрана, обучение, намиране на работа.
В момента имаме 2000 души чиновници на територията под контрола на държавното управление и 8000 доброволци, помагащи на хората в потребност.
„ Изграждаме краткотрайни или непрекъснати подслони за вътрешноразселените хора, които са изгубили своите жилища или не могат да се върнат на местата, в които са живели, поради съветската окупация. Има 6 милиона вътрешноразселени души в Украйна и към 6 милиона бежанци. Фокусираме се върху обществената акомодация “, разяснява Доценко.

„ Нямаме достъп до местата, които са окупирани от съветска страна. Знаем, че там има украинци, които имат голяма потребност от помощ. Нямаме достъп, само че непрекъснато лобираме и се застъпваме да ни бъде обезпечен подобен, като работим с нашите сътрудници от Международния комитет на Червения кръст, който има мандат да договаря с двете страни в спор, с цел да обезпечава филантропичен достъп “, сподели още генералният директот на УЧК.

„ Съобразяваме нашите стратегии и проекти с тези на държавното управление. Адаптираме ги, тъй че да дават отговор на държавните проекти. Банковият бранш е развъртян, стопанската система, електронните системи и връзки се развиват и ние се опитваме да бъдем в крачка с тях “, уточни Доценко.

„ Децата са нашето бъдеще и те са доста мощно наранени от войната. Те са наша предпочитана група за подкрепяне и ние целим да понижим напрежението, през който минават “, добави той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР