Дойде времето, когато рискът от грешка, свързана с човешкия фактор

...
Дойде времето, когато рискът от грешка, свързана с човешкия фактор
Коментари Харесай

Изкуствен интелект успешно диагностицира рак на кожата


Дойде времето, когато рискът от неточност, обвързвана с човешкия фактор при диагностицирането на здравословни проблеми, остава в предишното. В сферата на дерматологията към този момент се ползват диагностични способи, разчитащи напълно на изкуствен интелект , които дават доста по-висока акуратност от дoсега прилаганите способи. Според специалистите тази революционна процедура ще помогне за елиминиране на риска от ненужни биопсии и други натоварващи лечебни стъпки, които ще може да се икономисват на огромна част от хората, преглеждани за рак на кожата .

Университет в Хайделберг, Германия, организира изследване, което потвърждава, че изкуственият разсъдък може да се употребява в помощ на кожните лекари за извънредно точно диагностициране на меланомата – най-агресивната форма на рак на кожата. Научен екип към университета наблюдава точността, с която особено създаден медицински програмен продукт разграничава злокачествените от доброкачествените формирания по кожата на към 100 хиляди пациенти.

Учените откриват, че след запознаване на компютърната стратегия с всички особености на раковите формирания, тя сполучливо диагонстицира над 95% от случаите на меланома в изследваната група. За съпоставяне участващите в проучванеот кожни лекари слагат вярната диагноза в „ едвам “ 87% от случаите. Разминаванеот съгласно специалистите се дължи на така наречен човешки фактор – вероятността от неточност при диагностицирането, дължаща се на разнообразни пропуски в разглеждането на всички особености на съответния дерматологичен случай. Напълно редно е лекаря да не сложи точна диагноза в даден случай, в случай че не е взел под внимание даже един малък подробност от положението на даден пациент.

Рискът от такава неточност при софтуерни стратегии, работещи с изкуствен интелект, е доста по-нисък.

Свързани публикации.. Изкуствен разсъдък открива рак за 1 сек. 0 Меланомът не е единственият рисков рак на кожата 0 Създадоха по-ефективен програмен продукт за образна диагностика 0

Специалистите гледат с възторг на опцията сходни диагностични способи да бъдат внедрени в разнообразни медицински посоки . Всеобщото мнение е, че като независима диагностична единица изкуственият разсъдък надали скоро ще бъде прилаган, само че сигурно ще може да се разчита на сходни стратегии за допълнение гледната точка на лекуващия доктор за по-точно диагностициране на от ден на ден здравословни проблеми. В най-лошият случай данните от „ експертното “ мнение на софтуерните артикули ще може да се употребява като критерии за това дали се постановат спомагателни излседвания, които се понасят по-трудно от пациентите като взимане на тъканна проба за биосия и др.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР