Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна

...
Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна
Коментари Харесай

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле

Дойде сезонът за подготвяне на киселото зеле. То е неизменима част от зимнината на българина. Консумацията му има голям брой изгоди за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него покачат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също по този начин може да усъвършенства храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се употребява под формата на салата или разнообразни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, по тази причина в доста български домове се приготвят и пълнят бидони. Много значимо е по кое време да го сложим, с цел да стане готово за коледните празници. Ако е доста студено, няма да ферментира, а в случай че е доста топло – също няма да стане.

Специалистите поучават, че е най-добре зелето да се постави в бидоните при започване на ноември, само че не по-късно от 20 ноември, с цел да стане до Коледа.

Ако решите сами да си го приготвите, откакто подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, би трябвало да ги затиснете, тъй че да не изплуват и постоянно да ги претакате, до момента в който станат подготвени. Някои хора прибавят ябълка, дюля, алено зеле.

Не всяко зеле е уместно за бидона. Слагат се късните сортове, като се сортират твърди, стегнати зелки. Добре е размера им да е съобразена с отвора на бидона, с цел да не се постанова да се режат. За съд с съдържимост 80 л са нужни към 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията сред солта и водата, всеки я прави на усет. Специалистите поучават да спазите следната съразмерност: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.

Когато е готово е значимо  да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, с цел да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите поучават да изплакнете закупеното кисело зеле преди приложимост. Това е належащо, с цел да се отстранят непотребните сол и оцет, които нормално се прибавят щедро към продукта за удължение на периода му на валидност.

Също по този начин, купешкото кисело зеле може да съдържа разнообразни изкуствени подобрители на усета и консерванти - измиването ще помогне за понижаване на количеството им, а и за възстановяване на вкусовите му качества.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР