Дойде пролетта, но с това е добре да подсилим имунитета

...
Дойде пролетта, но с това е добре да подсилим имунитета
Коментари Харесай

Няколко пролетни български суперхрани

Дойде пролетта, само че с това е добре да подсилим имунитета си. Зимата, по-мазните храни и студеното време задоволително са изтощили организма ни. На всичкото от горната страна би трябвало да се оправим и с пролетната отмалялост, която следва. Можем да го създадем с естествени средства. Вижте кои са най-мощните български суперхрани, които можем да използваме на трапезата си, с цел да бъдем здрави и енергични, написа

1. Коприва

Особено богата на белтъчни съставки, Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, каротин и разнообразни минерали (калий, калций, магнезий, желязо и т.н.). Повдига общия тонус и имунитета, оказва помощ при анемия и ставни проблеми, подтиква млечната секреция при кърмачките. Може да се яде по малко и сурова, грижливо претрита или смляна, дружно с други зеленчуци и маслени ядки. Готвенето на копривата разрешава разнородни съчетания със сезонни пресни храни, зърнени и бобови артикули. Пролетта е подобаваща и да се запасим с млади стръкчета, като ги изсушим, а по-късно цяла година можем да ги прибавяме към подправки, супи и каши.

2. Глухарче

Цветовете на глухарчето са вкусни и доста потребни – съдържат аминокиселини, витамини, минерали и скъпия фитохимикал лутеин – той защищава сърдечносъдовата система, кръвните кафези и очите от увреждания. В този сезон глухарчетата могат да заместят цветния пчелен прашец, в случай че се ядат по десетина дневно. Могат да се прибавят към салата или друго ядене. Листата са по-горчиви, само че могат да се съчетават добре с доста други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да усъвършенстват обмяната на веществата, в това число при затлъстяване и диабет. И не на последно място, те са извор на биоелементи, като калций, магнезий и цинк, които вземат участие в множеството значими процеси в организма, в това число нервните функционалности, кръвообращението и построяването на костите, ставите и зъбите.

3. Маруля

Марулята съдържа по-малко витамини, микроелементи и антиоксиданти от множеството диворастящи зеленолистни, само че това се компенсира от по-големите количества, които можем да консумираме от нея. Също по този начин няма по какъв начин да не споменем и превъзходния й усет, който е доста добра основа на множеството пролетни салати. Още Авицена е препоръчвал маруля при бодърствуване. Тя освежава и успокоява по едно и също време, оказва помощ на жлъчната секреция, на функционалността на алените кръвни плочки (тромбоцитите), а с помощта на наличието на витамин К, усъвършенства и зрението. Ако не понасяте релативно грубата й целулоза, можете да я приготвяте на сок, дружно с други зеленчуци, да вземем за пример, с моркови и алено цвекло.

4. Рукола

Незаслужено подценявана, само че все по-известна, руколата е незаменима леко пикантна добавка към салатите. Тя може да бъде част и от съществени ястия, само че не е желателно да се вари, защото тогава потребните й свойства внезапно понижават. Подобно на другите артикули от семейство Зелеви, само че по-силно от тях, тя пази организма от токсини – без значение дали са признати извън или формирани от организма (например, разпадните артикули от естрогените, които се свързват с някои туморни предразположения). Това става с помощта на така наречен гликосинолати, които намаляват щитовидната функционалност и по тази причина руколата е доста потребна за страдащите от Базедова болест или друго сходно положение. Трябва да консумирате по-ограничени количества, в случай че имате понижена секреция на тиреоидните хормони.

5. Магданоз

Едновременно храна, фалшификация и лекарство, можете да употребявате листата на магданоза за свежа консумация, а дръжките и корените за супи. Магданозът има свойството да пречиства бъбреците и пикочните пътища (особено в комбиниране с копър), тонизира нервната и имунната системи, усъвършенства и зрението. Все отново не прекалявайте с количествата – не се предлагат повече от 50-60 грама недопечен магданоз (примерно една двойна шепа) на ястие. За бременните и кърмещи дами това количество би трябвало да бъде доста по-малко.

6. Череши

Черешите са измежду най-ранните пълноценни плодове. Те подкрепят за пречистването на черния дроб и отделителните пътища, за отводняването при отоци и напълняване, за предпазването на кръвоносните съдове и очите (особено сортовете с по-тъмен цвят). Най-добре е да се употребяват на гладно или най-малко 20 минути преди другата храна. Консумацията им като десерт, изключително в случай че се комбинират с съсредоточени захари, може да провокира храносмилателни разстройства, поради ферментацията.

7. Кълнове

Кълновете са доста потребни тъкмо в този сезон, който не предлага голямо обилие на скъпи хранителни съставки. Използвайте семена от ръж, слънчоглед, броколи, леща и други, за предпочитане биологично отгледани. В процеса на покълването се синтезират ензими, усилват се неведнъж главните витамини, а минералите и аминокиселините стават по-лесно усвоими, по тази причина е потребно най-малко един път дневно да имате на трапезата си по 2 с.л.. Полезни са и пониците – млади зелени растения, в това число и житни, които се оферират и в подготвен тип на прахуляк или като концентрат от сокове. А съчетаването на разнородни питомни и диворастящи зелени храни с кълнове е една извънредно скъпа услуга, която може да извършите на себе си и своите близки през този прелестен сезон.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР