Дойче велеПроектът за газопровода Северен поток 2 е под въпрос

...
Дойче велеПроектът за газопровода Северен поток 2 е под въпрос
Коментари Харесай

Дойче веле: Ескалацията с Украйна - Русия спира доставки с газ за Европа?

Дойче веле

Проектът за газопровода Северен поток 2 е под въпрос
Никога до момента Русия не e употребила своите петролни и газови запаси като политически инструмент за изнудване на непознати страни и налагане на свои ползи, настояват благосклонно настроени към Москва енергийни концерни и политици в Германия.

В разногласието към Украйна обаче се постанова усещането, че Путин към този момент е изоставил тази тактика на своите прародители. Най-голямото газохранилище на „ Газпром “ в Западна Европа, което е в немския град Рееден, е запълнено единствено до 6% от размера си – т.е. е съвсем напълно празно, а зимата надалеч не е свършила.

Все още германците не са принудени да студуват, нито пък има ограничавания на тока, тъй като хранилищата с газ от Норвегия и Нидерландия са запълнени съвсем до половина, на в случай че спорът към Украйна ескалира и Русия завърти кранчето, Европа, а и Германия биха се оказали пред сериозен проблем. Защото със своя 55%-ов дял Русия е най-големият снабдител на газ за Федерална Република Германия, следвана от Норвегия (30%) и Нидерландия (13%). Това ясно демонстрира и зависимостта на Германия от съветския газ.

Кой може да компенсира възможен дефицит на газ?

Кой би могъл да запълни тази празнота? Норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре неотдавна съобщи в Берлин, че неговата страна не би могла да компенсира неналичието на съветски газ, в случай че Москва реши да приключи доставките. А Съединени американски щати, които също са измежду най-големите производители на газ в света?

" Северен поток 2 " като подготовка за съветска инвазия?
" Ние сме сигурни, че " Северен поток 2 " служи единствено на една цел - да отреже Украйна от преноса на газ ", споделят в Украйна. Там са уверени, че планът е подготовка за съветска инвазия. Как гледа Германия на газопровода?

Президентът Байдън явно желае да защищити Европа от вероятен дефицит на газ. Американското държавно управление приготвя взаимно с немски и европейски енергийни концерни спешни проекти, които да влязат в деяние при положение на нужда, заяви организация Ройтерс.

От декември насам Съединени американски щати са най-големият в света експортьор на полутечен газ LNG (Liquified Natural Gas), откакто изпревариха Катар. Въпреки това царува песимизъм дали Щатите биха могли да компенсират дефицита от вероятно прекъсване на съветските доставки. Леонхард Бирнбаум, началник на енергийния колос e.on, съобщи пред „ Ханделсблат “ следното: „ Съединени американски щати не са в положение да компенсират количествата природен газ от Русия посредством полутечен газ LNG “.

Енергийната експертка Клаудия Веленройтер от Хамбургския Институт за международната стопанска система (HWWI) не счита, че ще се стигне до екстрени обстановки и сериозен дефицит на газ. „ Не единствено Германия е подвластна от съветския газ - Русия е също толкоз подвластна от парите, които чака за него “, споделя тя. Сходно е мнението на Гвендолин Засе, която оглавява Института за Източна Европа (Zois). Според нея, в случай че Русия спре доставките на газ за Европа, тя сама ще си навреди, тъй като Москва има незабавна потребност от доходи.

Веленройтер също признава, че съществува взаимозависимост от съветските доставки, само че обръща внимание и на обстоятелството, че още занапред са увеличени количествата газ, които Съединени американски щати доставят за Европа. Трудността при тях е обвързвана на първо място с превоза и размерите. „ Основният въпрос е в това дали огромните потребности на газ в Европа фактически биха могли да бъдат бързо обезщетени от Съединени американски щати “, споделя тя.

Краткосрочни ограничения

Германското държавно управление възнамерява да усъвършенства контрола над газохранилищата на своя територия. „ Трябва да подобрим подготовката си за идната зима, тъй че газохранилищата да бъдат добре запълнени до тогава “, сподели министърът на стопанската система Роберт Хабек. Това той дефинира като „ политическа задача “.

Най-големият в света газов колос „ Газпром “ доставя суровина по няколко маршрута до Европа. Газопроводът Ямал води от едноименния полуостров в Сибир през Русия, Беларус и Полша до Германия. Той беше въведен в употреба в средата на 2000-те години, само че с потенциал от 33 милиарда кубически метра на година доставя единствено дребна част от съветския газ до Европа. Основните количества текат през територията на Украйна, както и по газопровода през Балтийско море „ Северен поток 1 “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР