„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число

...
„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Новите случаи на COVID-19 се увеличиха с 24% за седмица

„ Доволни сме от постигнатите резултати досега. Следим всяко число с нужната угриженост. Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към сегашния миг е добър знак - нямаме огромен напън върху лечебните заведения”, сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг в Министерския съвет в четвъртък.
Това давало опция здравните управляващи да продължат „ уверено” по проекта, който следват, с анализирането на даннните за епидемията през 14 дни и разхлабването на ограниченията, тъй че да не се изпусне обстановката към сегашния миг.
„ Няма особена динамичност в обстановката на Балканите и в Европа. Почти резервираме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в Европейски Съюз и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7.3 на 100 000”, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
„ Процентът на позитивните проби за английския вид в Кюстендил е прекомерно огромен. Засега разпространяването му е постепенно, само че той ще стигне и до останалите елементи на страната. Все още нямаме случаи на разновидностите от Южна Африка и от Бразилия”, сподели още той.
Началникът на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски изясни, че все още наклонността е към повишаване на случаите.
„ В съпоставяне с предходната седмица имаме повишаване на новите случаи с 24%. В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, до момента в който предишния четвъртък бяха 139. Намираме се на равнището, на което бяхме към 22 октомври 2020 година Прави усещане, че кривата към момента не е толкоз остра. Намираме се във етапа на по-бавно нарастване”, добави той.
Директорът на ВМА добави, че при смъртноста кривата е колебаеща се. При нея има понижение с към 9%.
„ От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи - колебае се сред нарастване в обособените седмици сред 7-9%. Нивата на смъртността сега дават отговор на равнищата на 5 ноември 2020 година Тенденцията е ясна, има нарастване на случаите”, сподели още проф. Мутафчийски.
Заетостта на леглата в лечебните заведения е към 40%.
„ Лошо усещане прави фактът, че от описите от РЗИ със декларирали, че желаят да бъдат имунизирани, от 180 индивида действително се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които чакат да проведат имунизацията. Затова помолихме да се намерения да се включи и четвърта фаза на имунизация. Ние имаме подготвеност да работим доста по-интензивно”, разяснява шефът на „ Пирогов” проф. доктор Асен Балтов.
Ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов разгласи, че сега се застъпват втората и третата фаза на имунизацията.
„ Очакваме още ваксини до края на месеца. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 година, както и тези с хронични заболявания”, съобщи проф. Гигов.
Той добави, че има нееднаквост във връзка с имунизирането. Затова броят на имунизираните в събота и неделя ще бъде повишен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР