"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър

...
"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър
Коментари Харесай

ВСС отложи гласуването за отстраняване на Иван Гешев

"Доверието в основния прокурор е едвам 8% ", уточни правосъдният министър Надежда Йорданова

Висшият правосъден съвет (ВСС) единомислещо одобри да отсрочи разглеждането на настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила. „ Разследването на антикорупционния фонд, митингите от 2020 година и упражняването на полицейско принуждение, делото против Баневи, системата за инцидентно систематизиране на делата, слагат под подозрения честността и независимостта на правосъдната власт “, сподели правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с Иван Гешев, по време на чуването на Висш съдебен съвет за неговото премахване, предава.

Тя означи, че доверието в основния прокурор е едвам 8%. „ Тези обществени изяви би трябвало да бъдат прегледани с оглед развиването на описаните досъдебни производства, неналичието на дейно следствие по обособени случаи, което основава отрицателно отношение на обществото към прокуратурата. На национално равнище доверие в Гешев имат 8%, а негативно мнение имат 57% “, сподели тя.

Йорданова уточни, че е неуместно основният прокурор да неглижира ролята на медиите. „ Според основния прокурор е обидно в 21 век да се изисква с отрязъци от вестници отстраняването му. Показаното пренебрежително и неглижиращо отношение към медийните изявления, е показателно за надълбоко непознаване на ролята на медиите, чиято работа е да разкрива злоупотреби “, сподели Йорданова.

От своя страна Иван Гешев съобщи, че 8% е по-висок рейтинг на доверие от процентите, които е получила партията на Йорданова.

„ Това е политическа офанзива, която се води против прокуратурата. Бих предложил да се прочетат решенията на консултативния съвет на европейските прокурори. Точно поради това има делене на управляващите, тъй като не сме политици, с цел да мерим работата си с рейтинг, само че в случай че имам 8% доверие, това е по-голям % от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала “, отговори Гешев.

Част от присъстващите приканиха политиката да напусне залата. „ Нека политиката да напусне тази зала и да остане единствено правото. Първото предложение е да отложим разглеждането на тази точка “, сподели Георги Чолаков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР