Доверието на потребителите в България се увеличава с 1.8 пункта

...
Доверието на потребителите в България се увеличава с 1.8 пункта
Коментари Харесай

Доверието на потребителите расте през април

Доверието на потребителите в България се усилва с 1.8 пункта през април по отношение на равнището си от януари, сочат данни на Национален статистически институт. Ръст се регистрира както измежду градското население, по този начин и измежду това в селата - надлежно с 1.0 и 4.1 пункта.

Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена, до момента в който упованията им за идващите дванадесет месеца се усъвършенстват.

По отношение на финансовото положение на семействата през последните дванадесет месеца се следи прочут оптимизъм в оценките на живеещите в градовете за разлика от популацията в селата, което показва малко по-негативна настройка спрямо три месеца по-рано.

Прогнозите на потребителите както от градовете, по този начин и от селата за идващите дванадесет месеца са по-благоприятни, вследствие на което общият балансов индикатор се усилва с 1,6 пункта.

Потребителите не престават да считат, че през последните дванадесет месеца ще има повишаване на потребителските цени, само че с по-слабо движение по отношение на оценките, регистрирани през януари.

Инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Относно безработицата в страната през идващите дванадесет месеца упованията се изместват към опазване или нищожно понижение (балансовият индикатор се намалява с 4,2 пункта и доближава най-ниската си стойност от юли 2001 година досега).

През април по-голяма част от потребителите не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване , макар че техният условен дял понижава спрямо предходното наблюдаване.

Последната анкета регистрира леко усъвършенстване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, като и желанията на потребителите в градовете да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца са удобни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР