Доверието на германските граждани в демокрацията спада бързо, сочи проучване

...
Доверието на германските граждани в демокрацията спада бързо, сочи проучване
Коментари Харесай

Проучване: Доверието на германските граждани в демокрацията спада бързо

Доверието на немските жители в демокрацията спада бързо, сочи изследване на фондация " Кьорбер ", представено от ДПА.

Ако през есента на 2021 година едвам под една трета от интервюираните споделят, че доверието им в немската народна власт е отслабнало спрямо преди или е малко, то това лято повече от половината (54 процента) изричат това мнение. Като цяло загубата на доверието у жителите в политическите партии е още по-драстично, отбелязва ДПА.

Докато през 2020 година 29 % от германците обявиха доверие в политическите партии, цифрата понижа до 20% през 2021 година, а в този момент процентите стигнаха най-ниското си изражение - 9%.

Общо 1113 лица, навършили пълноправие, станаха част от представителната извадка на изследването, осъществено от центъра за политически проучвания " Политически въпроси " от името на фондация " Кьорбер ".

90 % от интервюираните афишират, че за тях са значими свободата, равенството пред закона, а по този начин също правото на независимост на изложение и свободните и почтени избори.

В същото време обаче 71% споделят, че водещите политически персони и медиите живеят в собствен личен свят, от който те гледат от горната страна на останалата част от популацията.

Междувременно 86 % от германците изявяват предпочитание да имат по-съществен глас при взимането на значимите решения, касаещи публичния живот. Това важи най-много за въпросите на локално (93%) и на общонационално равнище (91%). За 85 % от жителите на Германия е значимо и присъединяване на всеки един от тях във взимането на решения на равнище " федерални провинции ".

За ръководителя на отдел " Демокрация, ангажираност и доближаване " към фондация " Кьорбер " - Свен Тецлаф, резултатите от изследването значат, че доверието на немските жители в демокрацията и нейните институции се спуска по наклонена повърхност.

" Наред с икономическите грижи на хората това е една много тревожна наклонност ", отбелязва той.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР