Доцентът по журналистика в УНСС Мартин Осиковски, който подаде оставка

...
Доцентът по журналистика в УНСС Мартин Осиковски, който подаде оставка
Коментари Харесай

Доцентът бунтар от УНСС е уволнен дисциплинарно

Доцентът по публицистика в УНСС Мартин Осиковски, който подаде оставка от управителните постове в университета на 2 април в символ на митинг против политическа пропаганда в кампуса при предизборно посещаване на премиера Бойко Борисов, е дисциплинарно уволнен като учител на 21 април. Това оповестиха негови студенти и сътрудници, които са инициирали подписка в негова отбрана.
Пред Mediapool доцент Осиковски удостовери за уволнението.От УНСС споделиха, че на този стадий няма да разясняват случая. Доцентът е един от най-авторитетните и готови преподаватели по публицистика в УНСС, с редица интернационалните специализации.
На 2 април той разгласи, че напуща управителните постове, които заема в университета, поради политическа пропаганда във висшето образователно заведение. Същия ден в УНСС дойдоха трима кандидат-депутати от ГЕРБ - министър председателят Бойко Борисов, съпровождан от финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков. Те участваха на тържественото разкриване на новия корпус на образователното заведение.
"Университетите, с които животът ми е обвързван от млади години и в които съм учил, прелестните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство – иначе не мога ", написа тогава Осиковски във Facebook. Той се възмути, че е позволено "един български университет да се трансформира в снимачна площадка за #ЖипкаTV ". "Намирам това за обидно във връзка с автономията като цяло, на толкоз доста хора, които работят или учат тук и които се усещат, меко казано, дискомфортно от това, че несъзнателно са превърнати в домакини на предизборна обиколка точно на последния ден от предизборната акция на Политическа партия ГЕРБ ", сподели тогава преподавателят.
Впоследствие той е привикан да дава писмени пояснения за внушението, което прави - че на територията на УНСС е осъществявана предизборна пропаганда, каквато не е налице съгласно определението на ЦИК за сходни дейности.
В последна сметка Осиковски е уволнен със заповед на ректора проф. Димитър Димитров по силата на наредбата на Кодекса на труда за "злоупотреба с доверието на работодателя " и "злоупотреба с доверието и уронване на положителното име на предприятието ". Посочена е и наредба от Правилника на УНСС, която задължава преподавателите и чиновниците на университета "да пазят престижа и положителното име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него ".
Сред аргументите за самостоятелния митинг на доцент Мартин Осиковски на 2 април е и недоволството му от абсурда преди време около построяването на новия корпус на УНСС. Тази тематика докара до миникриза в връзките сред страната и университета. Тя бе коментирана и в един от изтеклите записи с гласа на министър-председателя предходната година. Разпространилите записа твърдяха, Борисов си приказва с ръководителя на Конституционния съд и някогашен основен прокурор Борис Велчев, чийто глас обаче не се чу нито един път.
През 2019 година УНСС беше уведомил държавното управление с писмо, че е пред банкрут и няма средства да заплати за градежа на новия си образователен корпус, стартират през 2016 година с пари от оперативната стратегия "Региони в напредък ". Финансовото министерство тогава не желаеше да заплаща следващите задължения на университета поради подозрения за злоупотреби, само че малко по-късно Борисов в последна сметка даде обещание държавното управление да отпусне 7.5 млн. лева на УНСС. От записа от 2020 година стана ясно, че и Борисов е бил наясно с разхищенията и не е бил изключително удовлетворен от тогавашния ректор проф. Стати Статев. В записа министър председателят споделя, че е заречен парите на ректора, само че в същото време му е споделил, че ще му прати инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия към финансовото министерство.
"Щото му споделих: Аз на следващия ден ще дойда, ще ти дам парите, само че редом с това въвеждам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това...Ааааа, крещя, сладур подобен, ще ме притискаш. Аз на следващия ден ще дойда, ще прегледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лева станаха 16 млн. лева, щот тре'а да му построим и хотела ", споделя Борисов в записа. От аудиото по този начин и не се разбра за чий хотел става дума. В имуществената си декларация през 2018 година тогавашният ректор Статев е заявил, че има къща с двор на о-в Тасос./www.mediapool.bg

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР