Доц. Йордан Генов е един от водещите хепатолози в България,

...
Доц. Йордан Генов е един от водещите хепатолози в България,
Коментари Харесай

Доц. Йордан Генов: Няма по-успешно лечение в последните години от това на хепатит С


Доц. Йордан Генов е един от водещите хепатолози в България, завеждащ отделението по хепатология към Клиниката по гастроентерология на Университетска болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ”. По мотив Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, беседваме с него за това кои са рисковите групи за заразяване с вируса на хепатит С и актуалните способи за лекуване на заболяването.



- Доц. Генов, от кой момент науката знае за вируса на хепатит С?


Вирусът на хепатит С бе открит през 1989 година Първата обява за него се появи в списанието за медицина и биология „ Нейчър”. След 1991 година в клиничната процедура влязоха тестванията за диагностика на хроничната зараза с вируса на хепатит С.



- Защо се счита, че бейбибумърите са най-рисковата група за това заболяване?


Така наречените бумъри са две генерации – родените от 1945 до 1955 година и от 1955 до 1965 година Терминът е въведен в Съединени американски щати, само че такава генерация има и в

Канада, и във Англия, и в Австралия. Наречени са бумъри поради нарасналата раждаемост в тези страни след края на Втората международна война. Поради възраждащата се промишленост и огромното строителство се подвига и стандартът на живот на хората. Тогава е сбъднат най-големият приръст на глава от популацията за всички времена. Сега има доста повече хора и се раждат доста повече деца, само че тогава по отношение на глава от популацията раждаемостта е била най-голяма. На тези деца са предоставени едни от най-хубавите условия за живот. Имали са опция за по-добро обучение, а тяхното любознание е можело да се задоволи във всички посоки. Те са поколението, което е опитало със всички средства, влияещи върху централната нервна система – таблетки, трева и венозноинжектирани опиати. По същото време се явяват придвижванията и на хипитата, и на юпитата, появява се особена просвета, която намира израз в литературата, най-ярко в романите на Джак Керуак. Тъкмо Джак Керуак е най-големият кумир на бейбибумърите. Тази просвета намира израз и в музиката – в бийтълсманията.

Първата генерация бумъри са най-активни сред 20-та и 30-та година от техния живот, в интервала 1965 до 1975 година, когато са разполагаем всевъзможни типове субстанции, водещи до пристрастяване, и има условия за разхвърлян секс. Наистина хепатит С мъчно се предава по сексуален път, само че не е невероятно. Част от случаите на изострен хепатит С се дължат точно на заразяване по сексуален път. Установено е изрично, че рисков контингент за това заразяване са хора с повече от 20 полови колегата. След 1991 година към този момент е допустимо да се диагностицира хроничната зараза с хепатит С и излиза наяве, че ¾ от инфектираните в Съединени американски щати са от поколението на бейбибумърите – вследствие на техния метод на живот сред 65-та и 75-та година. Ето за какво логиката на здравните застрахователи в Съединени американски щати води до извода, че скринингът за хепатит С би трябвало да се организира на това потомство.



- А в България това потомство рисков контингент ли е?


В България сред 1965 и 1975 година няма рок фестивали, няма всеобща приложимост на синтетична или друга дрога и няма никакви условия за полова необузданост. Ето за какво бейбибумърите са рисков контингент за хепатит С в избрани страни и механичното им преместване за скрининг на всички места по света не всеки път е издържано от епидемиологична позиция. Обаче огромна част от родените в България сред 1945 и 1955 година са посещавали разнообразни лечебни заведения във времето сред 1975 и 1985 година На част от тях са правени инвазивни медицински процедури и кръвопреливания. Няколко години по-късно кръвопреливането няма да е рисков фактор в България, само че до края на 80-те години кръвопреливането е рисков фактор. Затова има логичност да се скринира това потомство българи, което не е живяло като бейбибумърите, само че е било сложено в нараснал риск от заразяване с хепатит С. Затова съм склонен с самодейността за скрининг на хората, родени през този интервал в България.



- Освен този контингент кои са другите рискови групи, подобаващи за скрининг за хепатит С?


Другата съществена рискова група са хората, употребяващи инжекционни и синтетични опиати. Синтетичните опиати не са рискови за заразяване с хепатит С, само че държанието на хората, употребяващи синтетични опиати, подготвя към заразяване. Употребата на кокаин също е причина за заразявaне поради металните стикове, които употребяват и разменят между тях употребяващите кокаин, от които може да стане пострадване на лигавицата на носа и вход за възпаление.



- Правен ли е скрининг за хепатит С в България?


Прави се неведнъж през годините, и в този момент в това число, по този начин нареченият гнездови скрининг. Не е било допустимо да се направи по-мащабен скрининг на рисковите групи, само че единствено на избран контингент хора в избрани градове в страната. Ако е добре подбрана прицелната група, могат да се открият значителен брой инфектирани и да се лекуват в точния момент, до момента в който към момента не са се получили съществени затруднения от хроничната С-вирусна зараза. Но всяка самодейност за по-масов скрининг е желателна.

Свързани публикации.. Персонализираната медицина и мястото ѝ при лекуването на хепатит С 0 Инфекция с хепатитни вируси – по какъв начин се диагностицира? 0 Хепатит – по кое време инфекцията хронифицира? (1 част) 0



- Има ли признаци, по които да се мисли за хронична зараза от хепатит С?


Първичното възпаление с вируса на хепатит С при болшинството хора не дава симптоматика и това е огромен проблем за диагностиката. И към този момент хронифицирана, инфекцията рядко дава признаци, по тази причина може да остане незабелязана. Но сред 50 и 76% от пациентите с хронична С-вирусна зараза имат несвързани с черния дроб признаци. Вирусът на хепатит С е необикновен. Той визира най-вече черния дроб, само че и други органи и системи. Извънчернодробните прояви при продължителен С-вирусен хепатит може да не престават десетилетия. Може да са свързани с увреждания на централната нервна система, инфектираните може да страдат от меланхолия, да изпитват лесна отмалялост при умствени и физически старания, може да имат обриви и сърбеж, разнообразни прояви от страна на кръвоносната система – най-често инфектиране, наречено васкулит. Тези хора имат по-често болести на бъбреците, по-често доближават последна степен на хронична бъбречна непълнота. Един от типовете гломерулонефрит е обвързван с хепатит С. С тази зараза имат връзка и исхемичните мозъчни инсулти, и коронарните произшествия, и редица други по-редки прояви при младежи, само че които изчезват с изцеление на инфекцията.



- Успешно ли се лекува хепатит С?


Това е най-приятната тематика в медицината, тъй като няма друго толкоз съществено достижение. Няма по-успешно лекуване в последните години от това на хепатит С. Допреди 2 – 3 години ние разполагахме с лекарства, които бяха относително нискоефективни, с голям брой странични дейности и нескончаем курс на лекуване. През 2014 година се появиха нови типове лекарства, които бързо откриха приложение по целия свят. Те са високоефективни. Само за 8 седмици с еднократен банкет дневно при съвсем всички пациенти с хепатит С може да се реализира трайно изцеление. При до момента нелекуваните пациенти успеваемостта на лечението е сред 97 и 100%, а при напреднала чернодробна цироза от хепатит С може да се излекуват 9 от всеки 10 пациента.

За нас най-важно е да стартираме да лекуваме пациентите рано, преди да се е развила чернодробна цироза, тъй като тогава няма да са настъпили и затруднения, свързани с порталната хипертония. Когато пациентът няма цироза, лекуването е по-кратко. Това значи, че е по-евтино за публичния здравен фонд и че бихме могли да излекуваме повече пациенти с едни и същи средства. Затова нашата съществена цел е да диагностицираме болестта допустимо най-рано, когато още не се е развила чернодробна цироза. В това е смисълът на скрининга.

Когато настъпи чернодробна цироза, лекуването трае малко по-дълго – сред три до шест месеца, става по-скъпо и неговата успеваемост е малко по-ниска. Ако цирозата е доста напреднала, ние можем да премахнем вируса на хепатит С, само че затрудненията от чернодробната цироза нормално не изчезват. Разбира се, за затрудненията има други лекарства и други способи за лекуване. Моите млади сътрудници по през целия ден се занимават с това лекуване, тъй като множеството пациенти с хепатит С и хепатит В не са били диагностицирани в точния момент, не е почнало навременно лекуване и те идват при нас с напреднала болест и с затруднения.



- За какъв интервал от време настъпват тези затруднения?


Хепатит С протича относително постепенно. За да се стигне до чернодробна цироза са нужни десетилетия – две или три. При някои хора въобще не настава цироза. Болестта прогресира по-бързо, в случай че с изключение на вируса на хепатит С са налице и други фактори, които повреждат черния дроб. Това са използването на алкохол, тютюнопушенето, вирусът на хепатит В, прибавен към вируса на хепатит С. Хората би трябвало да знаят, че тютюнопушенето е сериозен фактор за градация на болестта на черния дроб.

От друга страна, прогресията на болестта става по-бавно и рискът за затруднения е по-малък, в случай че се пие постоянно кафе. Едно от сигурните неща в хепатологията е, че ежедневната приложимост на две или три кафета на ден (най-добре шварц или черно кафе, само че може и еспресо) забавят развиването на болестта в черния дроб, развиването на фиброзата въобще и понижават риска от развиване на примитивен чернодробен рак.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР