Доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в интервю за

...
Доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в интервю за
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Володимир Зеленски даде пример за доста зрели гражданско-военни отношения

Доц. Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Защо Володимир Зеленски освободи от служба главнокомандващия  въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и разгласи още няколко нови висши военни назначения?

Това е смяна, която от дълго време се обмисляше и консултираше, и е обвързвана в действителност с навършването към този момент на съвсем две години от тази война, която изисква промени – промени и в тактиката, и тактиката, промени в технологията, в връзката, в провеждането на готовност. И естествено такава смяна от време на време е обвързвана и с смяна на хората, тъй като те се уморяват и се привързват към избрани концепции, които очевидно е пристигнало време да бъдат приспособени.

Казвате броени дни – по този начин е, преди да се навършат две години от нахлуването на съветските сили в Украйна Володимир Зеленски предприе тези може би най-сериозни размесвания във военното управление на страната от началото на пълномащабната война. Виждайки какво направи той и новите назначения, какво очаквате вие по какъв начин ходът на Украйна може би ще се промени?

Първо, което е доста значимо: Трябва да подчертаем, че това е един образец за много зрели гражданско-военни отношение, когато определеният водач, президентът Зеленски, в съвещания прави промени и те се одобряват без напрежение, без опозиция, която да смущава ръководството на интервенцията. На второ място, измененията очевидно са ориентирани към това Украйна от ден на ден да разчита на личните сили, на това да увеличи и човешкия потенциал, който е зает в интервенцията, и софтуерните благоприятни условия за произвеждане на този тип въоръжение и техника, който е допустимо да се случва в Украйна. Но доста значим урок, към който и ген. Залужни показа в своите визии, е да се акцентира в действителност на нови технологии, които дават несъразмерен отговор, и които дават опция да се употребяват преимуществата. Това дава и по-голяма независимост на деяние и на украинските военни, тъй като в доста огромна степен те съобразяваха и тактиката, и тактиката на своите действия с въоръжението и техниката, и със съответните ограничавания, които идваха от страните, предоставящи тази военна помощ.

Доц. Шаламанов, да чакаме ли ответен удар? Т.е. същото от страна и на Русия?

Нека да не забравяме, че тази експанзия е стартирана от Русия 2014 година, тъй че и ответният удар е всъщност това, което Украйна прави. А Русия има много ясна линия на държание, и тя е повече хора, повече снаряди, повече техника, която те закупуват от Иран, от Северна Корея. Едва ли може да има някаква сериозна смяна в това направление.

Имах поради дали съгласно вас Путин ще предприеме сходни дейности да размени някои от неговите основни фигури в тази война?

Вече бяха правени такива опити, когато " военачалник Армагедон “…

Така е, да.

… беше трансфериран с опито си от Сирия да доближи до по прелом. Случи се и естествена промяна с водача на " Вагнер “, групировката " Вагнер “, само че не се засегна централното управление, макар че имаше разбърквания към ген. Герасимов. Така че имало е такива промени, само че общата тактика на Русия е ясна: тя разчита на числено предимство, на това, че отбранителната й промишленост е минава всъщност на военни релси, и че може да си доставя нужните въоръжения и муниции от може би единствените й съдружници: Иран и Северна Корея. Докато Украйна има доста повече варианти, само че от ден на ден отговорността е ясна, че е само на украинските водачи и на  украинските военни.  Аз мисля, че с тези промени някак си се поема още по-голяма степен на благосъстоятелност върху изхода на тази война, на тази отбранителна интервенция за Украйна.

Две години ще бъдат навършени след няколко дни от нахлуването на съветските сили в страната. В източния украински град Авдеевка или Донецка област се водят някой от най-ожесточените боеве от началото на войната. Доц. Шаламанов, загатнаха в Авдеевка доскоро, в източния от украински град се водят с някой от най-ожесточените боеве от началото на тази война. Украйна, знаем, изпрати най-хубавата си бригада в този момент към Авдеевка в опит да избави града. Има ли късмет съгласно вас това да се случи и каква картина очертавате вие, какви са вашите упования?

Мен не ми се желае да встъпвам на тази територия, която е чисто военнооперативна, военнотехническа, само че в действителност е значимо, че имаме една доста дълга линия на фронта с опция да се трансферира фокусът от едно на друго място, и това в действителност е тестване за логистиката, тествания за опцията да се пренасочват сили, тъй че да се обезпечи нужното съответствие. И в действителност противоборството по този дълъг фронт е едно огромно тестване. Но значимото съгласно мен е стратегическата цел и съответните стратегически оръжия, които би трябвало да разрешат тази цел да се извърши не просто с изтощителни сражения към едно или друго малко градче, а набелязване на значими цели. Примерно разрушение на моста, който свързва Русия с Крим, заличаване на съществени обекти от инфраструктурата за логистика в окупираните територии, най-много в Крим, излизане на Азовско море. Това са значимите неща и съгласно мен точно там би трябвало да бъде реализирано съгласие сред цивилното и военно управление в Украйна, и тези страни от свободния свят, в това число България, които оказват помощ на Украйна с въоръжение и техника. Това ще промени обстановката, а не удържането или загубата на Авдеевка.

Говорихме доскоро с вас за това може би рестартиране на военните старания на страната, на Украйна с подмяната на някои от ключовете фигури. Как съгласно вас обаче точно замяната на известната фигура, като Залужни с генерал-полковник Александър Сирски, който се счита за по-близък до президента, ще се отрази по някакъв метод, ще обвърже ли по някакъв метод президента с взимането на по други решения, в друга посока на бойното поле?

Както загатнах в гражданско-военните връзки доста значимо е доверието, а също и опцията да се появят нови хрумвания, които постоянно идват с съществени хора. Нека не забравяме, че една от мощните страни на Русия са информационно-психологическите специфични интервенции, дезинформацията, пропагандата. Вече беше направено доста за това да се сътвори някакъв разнобой сред позициите на ген. Залужни и на президента Зеленски, това не е в полза на Украйна. Аз имам вяра, че с тази промяна и цялостно самопризнание към заслугите на ген. Залужни  всъщност Украйна ще показва една доста висока степен на единение сред цивилно и военно управление, както споделих, една доста по-висока степен на благосъстоятелност, на отговорност за интервенциите, и това е в действителност съгласно мен ще се докара до по-силна поддръжка в Европа. Нека не забравяме, че президентът Зеленски съумя да реализира начало на процесите на присъединение на Украйна към Европейския съюз. Европа е доста мощно ангажирана с бъдещето на Украйна, с развиването на промишлеността на Украйна. И от ден на ден огромни европейски компании има в отбранителния бранш, и във всеки различен бранш, са към този момент директно ангажиране с триумфа да Украйна. Това е доста огромна смяна, която би трябвало да бъде по някакъв метод експлоатирана и във военно отношение. Но идеолог на тази смяна е президентът Зеленски
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР