Доц. Ваня Стаматова обаче отрича да ги наричала така Капитаните

...
Доц. Ваня Стаматова обаче отрича да ги наричала така Капитаните
Коментари Харесай

Скандал с освободените моряци, искат оставката на шефката на ИАРА, защото ги изкарала бракониери

Доц. Ваня Стаматова обаче отхвърля да ги наричала по този начин

Капитаните на арестуваните в Румъния риболовен кораби се завърнаха в България. Те желаеха оставката на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури доцент Ваня Стаматова. Обвиниха я в непросветеност и уронване на престижа им, откакто в народен ефир назовава българските риболовци – бракониери, оповестява Българска национална телевизия. 

Завърналите се капитани са извънредно разочаровани от дейностите на отрасловата организация. По думите им, би следвало тя да ги отбрани в тази обстановка. 

Българските риболовци припомниха, че съблюдават напълно наредбите на Европейска комисия за лов на риба и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма възбрана за улов на черноморска акула. По думите им, в случай че има такава издадена заповед от румънските управляващи, то би следвало тази заповед да важи единствено и само за румънските риболовни кораби.

" Искаме оставката на шефа на ИАРА, който се изрича некадърно по медиите и щом е толкоз некомпетентна, тя няма работа там. Некомпетентно е изявлението, че сме бракониери и сме риболували в румънски води. Ние имаме мнение и те имат мнение от Европейска комисия, че това са общоевропейски води ", сподели кап. Красимир Петров.

" Голямата битка в този момент ще бъде освобождението на корабите. На всеки е ясно, че от тези кораби зависи прехраната на 10 фамилии и сега те остават на улицата и остават без издръжка. Борбата от тук нататък ще бъде освобождението на корабите. Очакваме подпомагане от нашите управляващи. Тук е моментът да ни покажат къде са европейските полезности, в което ни убеждават 17 години - да ни ги покажат в този момент. Щом съблюдаваме европейски правила и правила, дано ни покажат къде са европейските закони ", съобщи Емил Милев - ръководител на рибарско съдружие " Черноморски изгрев ".

Рибарите описаха още, че преди няколко месеца е имало конфликтни обстановки сред български риболовни кораби и катерите на " Гранична полиция " в Румъния, които с нападателни маневри са избутвали нашите плавателни съдове, с цел да се върнат в българската зона. Разпитите на риболовците са траяли през цялата нощ, имало е и обширно претършуване на корабите. Единствената поддръжка, която са получили българските риболовци е била единствено от дипломатическата ни задача в Румъния.

Междувременно БНР заяви, че директорката на ИАРА доцент Ваня Стаматова е отрекла обвиняванията на моряците. Тя показа, че не вижда съображение за искане на оставка. 

" Явно някои мои думи са интерпретирани погрешно. Никога не съм наричала риболовците, които бяха хванати, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже само съдът “, съобщи доцент Стаматова.  

Досега се въздържахме от по-конкретни изказвания, защото съм възмутена, че от румънска страна до този миг нямаме постъпило нищо публично във връзка с това какво се е случило там, също така имам информация, че нашите българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци и даже са помолили румънските управляващи корабите да не бъдат съпровождани до Констанца, добави тя. 

„ Очаквам отчетите на двамата наши инспектори, които са били, и вероятно другата седмица да получим публична информация от румънските управляващи ", сподели още Ваня Стаматова.

С прокурорско разпореждане трите кораба остават арестувани на военното пристанище в Констанца. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР