Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева -

...
Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева -
Коментари Харесай

Рузвелт: българските хитлеристи ще бъдат осъдени сурово

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева - с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/



ЖЕЛЕЗНИЦИ И ПРИСТАНИЩА

Железничарска каса

Българско Официално Пътническо Бюро

№ III / 01/ 250

С сегашното удостоверяваме, че цената на билетите за двата специфични влака, с които се превозиха на 25. III / т. година 1748 възрастни и 187 деца от 4 – 10 год. от еврейски генезис от Скопие до Треблинка и на 28. III / т. година 1787 възрастни и 395 деца от 4 – 10 год. от еврейски генезис, възлиза на 7 144 317 / седем милиона 100 четиридесет четири триста и седемнадесет / лв..

Тези влакове бяха пуснати по искане на Комисарството по еврейските въпроси, което изплати цената на тези два влака с чекове на стойност 4 327 395 лв. от 23 март т. година, чек стойност 2 000 000 лв. от 29 март т. година и чек на стойност 516 992 лв. от 18 октомврий т. година

Настоящето се дава на Комисарството по еврейските въпроси, с цел да им послужи като извинителен документ.

Печат: БАЛКАН

Българско Официално Пътническо Бюро

Печат: Комисар (подпис не се чете)



Момент от депортирането на евреи от Македония

Снимка: e-vestnik.bg

Васил Митаков, " Дневник на правосъдния министър в държавните управления на Георги Кьосеиванов и Богдан Филов ", КК „ Труд ”, 2001 година, увод Иван Татарчев

3 август [1941 г.]

Вчера сутринта ме посети моят остарял другар евреин доктор Алкалай дружно със сина си (инженер). Стана въпрос за тяхната орис. Оплака се, че сме ги били „ сравнили със земята ”. Очевидно той откри тоя израз за най-мек, за най-търпим в диалога сред евреин и министър в тоя миг. А той би могъл да каже доста по-силни думи, каквито те, евреите, несъмнено приказват между тях и пред други.

-Вие, евреите – споделих му, не можете да разберете или не желаете да разберете в какво се състои работата. Ако си дадете труд да я разберете така, както е, убеден съм, че освен не бихте се сърдили, само че изцяло бихте ни оправдали. Вие щяхте да видите, че тия ограничения са нужда толкоз огромна, че и ти, и който да е различен евреин, в случай че бяхте на наше място, същото щяхте да извършите. Най-мъчно и в това време най-голяма добродетел е да бъде човек обективен към себе си, т.е. да може да признава основателността и нуждата на ограниченията, които дори са срещу него.

Има две гледища по всички въпроси: едното – на мухата, и другото на орела. Ако човек застане на гледището на мухата, няма да види нищо с изключение на едно петно; в случай че обаче застане на гледището на орела [ще] види цяла една картина, цялостен пейзаж, цяла планина.

В случая вие, в случай че желаете да разберете в какво се състои работата и дали тия ограничения са уместни или не, ще се отдалечите от вашите линии или расови ползи и ще погледнете на въпроса с очите на орела, от високо. Както, когато човек желае да види една околност, отива и се качва на най-високата точка, в случай че вие по този начин погледнете на работата, ще видите, че ограниченията, които вземаме срещу евреите, освен не са неприятни, само че са акт на държавна нужда, на държавна мъдрост, освен това – на национално самозапазване.

- Но доста строго се ползва законът. Ето, и в Унгария има подобен закон, само че не го ползват.

- Не знам дали в Унгария се ползва законът или не, само че би трябвало да ви кажа, че щом има закон, той би трябвало да се ползва. Законите, които се основават, а не се ползват, деморализират жителите. Приемането на закона е въпрос на политика. Но веднъж признат, законът би трябвало да се приложи.

Вие се оплаквате от строго използване на закона. А в това време на нас ни отхвърлят, че въобще не прилагаме закона. Тук аз имам да прибавя дебатите в Народното събрание и случая с някой си Алкалай в Областния съд. Но в какво се състои строгото използване на закона?

- На нас не ни разрешават вечер да се разхождаме.

- Това ли е страшното? Вие наподобявате на тези наши българи, които споделят: „ Не щем ни Добруджа, ни Тракия, ни Македония! Дайте ни хляба без царевица! ” Тия господа не виждат от шумата гората. Същата неточност вършиме и вие. Вие не виждате, че тези ограничения се одобряват за спасението на нацията, вие не виждате тяхното избавление и заплахата от по-строги ограничения, които може да се вземат, а се сърдите, че имало полицейски час. Това демонстрира единствено едно – че сте доста капризни. Когато хората се бият, когато мрат в жестоки боеве, когато на доста места нещата са обърнати в пъкъл, когато хората като луди бягат и не знаят къде да подслонят главата си, вие хленчите, че имало полицейски час, че след 9 часа не можете да ходите по улицата, че не можете да отидете на кино, на дансинг, на посетители, че нямате радио, телефон и по този начин нататък. Вместо да благодарите, че с толкоз може да минете, вие хленчите.

Но да оставим всичко настрани. Най-после България, в която живеете и печелите, не заслужава ли от вас, евреите, в тоя миг една жертва? Вашата неточност, на всички евреи, е, че вие поставяте себе си в центъра на света и смятате, че всички други са длъжни да живеят за вас, да работят за вас, да страдат за вас. Вие? Вие сте едно богоизбрано племе: другите да се бият, а вие да печелите, да трупате благосъстояния! …

По закона за еднократния налог аз им споделих, че това е също най-малкото, което другите вършат по отношение на тях. При обстоятелството, че на всеки евреин се пада по 500 хиляди лв. положение, това, което вземаме, е капка в морето. В тоя миг, когато светът прекарва една такава рецесия, когато народите се бият на живот и гибел, спасението на отечеството, на вас, евреите, се пада да дадете не доста от това, което имате. Не единствено, че не би трябвало да роптаете, само че в случай че сте патриоти, с подготвеност би трябвало да дадете това, което ви се желае, и да благодарите, че не се е наложило да ви се вземе и останалото…

Така се разделихме с моя остарял и добър другар доктор Алкалай, който постоянно е бил сред положителните български жители, само че който си е останал както всички други един породист стопроцентов евреин и по думи, и по разбиране, и по метод на гледане върху работите…

* * *

… По мотив на нарежданията на Министерския съвет преди няколко дни всички евреи трябваше да предадат радиоапаратите и телефоните си в телефонната станция. Трябваше човек да види тая дълга върволяк от евреи пред пощенската палата подредени, натоварени с радиоапарати, чакащи ред да ги предадат. На човек му се коства, че участва на заравяне. Да предадеш инструмента, който ти е толкоз безценен, свързвал те е с целия свят, доставял ти е разтуха и утешение – по някой път наслада, по някой път тъга! Вървят безмълвно, без никакъв митинг на уста, оставят скъпия инструмент и си отиват по същия метод.

-По-рано – споделил един на жена ми – стане ти мъчително, вземеш телефона, обадиш се сестра си, на брат си, на майка си. Налегне те досада, чувстваш потребност от отмора, от проветряване – отвориш радиото. Сега стоиш като пандизчия, мълчиш с наведена глава!...

В идващия миг обърнал главата си, с цел да не забележи жена ми сълзите, които иска[ли] да бликнат на очите му.

Така е! Но не е в този момент време за прочувственост. В тоя висш миг би трябвало да работи единствено мозъкът. Всички други човешки сили би трябвало да спрат. И на първо място възприятията на сърцето…

Из сборника с документи и биографични скици " Те, спасителите ", съставител и издател Буко Пити, Тел Авив, Израел, 1969 година

Телеграма

Министерство на външните работи, ВАШИНГТОН, 27 март 1943 година

До американската легация БЕРН (Швейцария), 765

С сегашното ви се подрежда да помолите швейцарското държавно управление да съобщи на българското държавно управление, посредством своя пълномощен министър в София, който е претрупан да се грижи за американските ползи, че българското държавно управление е понастоящем заето с гонения срещу еврейското си малцинство и че то е докарало тези гонения до степента на изпращане евреите отвън обсега на своята власт, в Полша, където те ще бъдат подложени на разнообразни форми на свирепост, подбудени от нацистката недъгавост.

При тези условия, държавното управление на Съединени американски щати притегля вниманието на българското държавно управление към гореизложеното и най-тържествено, в името на човечността и универсалните понятия на пристойност, моли държавното управление на България да разиска наново линията на деяние, която му се приписва, да прояви страдание към страданията, които провокират използването в осъществяване на тази линия на деяние на хиляди почтени хора и да позволи на тези евреи да отпътуват умерено за тези неутрални страни, където биха били признати като непрекъснати или краткотрайни поданици.

Телеграма

Министерство на външните работи, ВАШИНГТОН, 29 март 1943 година

До американската легация АНКАРА, 288

По мотив телеграмите, получени от консула в Истанбул, въпроса за възможното оказване на помощ на евреите от България и в териториите, окупирани от български войски, бе прегледан взаимно с година Идън.

Постигнато бе единодушие за предприемането на две ограничения:

1. Съвместен митинг от американското и британското държавни управления, чрез швейцарското държавно управление, до българските управляващи против гоненията на еврейското малцинство в България и по-специално против изпращането на евреите вън от рамките на България, в Полша.

2. Спешен зов до турското държавно управление да одобри тридесет хиляди или повече евреи, които биха напуснали вероятно България, в случай че им се позволи да сторят това.

... Що се касае до втората мярка, в предлагането се планува градежа на един или няколко дребни лагера някъде в Турция, които да приютят тези бежанци. Американското и британското държавни управления ще дадат уверения на държавното управление на Турция, че разноските по евакуирането и поддържането на бежанците ще бъдат заплатени от тях, и че двете държавни управления ще доставят на Турция нужните или спомагателни муниции за изхранването на бежанците. Двете държавни управления ще репатрират бежанците след войната.

Шифрована депеша от пълномощния министър в Анкара Сава Киров до Министерството на външните работи...

Анкара, 10 май 1943 година №75

Съветникът при тукашното Германско посолство ми заяви, че англичаните били поискали от турското държавно управление да позволи прекосяването през Турция на 20 000 евреи от България, които щели да бъдат събрани в лагер край Истанбул и пренесени по море към  Средния изток. По липса на параходи, обаче, англичаните били помолили турците да изискат единодушието на румънското държавно управление за наемането на два румънски пътнически параходи, които се намират в Цариградското пристанище. Такова предложение било в действителност предадено преди две седмици в Букурещ, само че до в този момент е останало без отговор... Разбрах, че германците не биха одобрили сходно всеобщо изселване на евреи.

Киров



На 4 март 1943 стартира депортирането на евреите от Беломорието

Снимка:plovdivnow.bg

Из сборника с документи " Оцеляването 1940-1944 ", съставител Давид Коен, Изд. център " Шалом ", 1995 година:

NA DS.874.4016/68. Telegram R 28

Из предаване на радиостанция " Гласът на Америка ": предизвестие, че след свършването на войната българските управници-антисемити ще бъдат съдени

... 3 юни, 1943 година, 20.00-20.15 часа

Известия идващи в последно време от неутрални страни оповестяват, че една нова вълна на антисемитизъм е заляла размътените мозъци на софийското държавно управление. Героите от софийските нощни заведения намират да покажат геройството си срещу беззащитното еврейско население[…] Ние сме заявявали доста пъти, че всички закононарушения на българските хитлеристи към еврейските малцинства в България и окупираните страни ще бъдат строго и самостоятелно наказвани... Цивилизованият свят, обаче, отминава дейностите на българските водачи единствено с отвращение и омерзение. Тези техни действия не съставляват желанията на българския народ. Тези дейности на българските водачи внасят единствено непочтеност и срам на самите управници и техните имена са жигосани вкупом с имената на други водачи, които съставляват най-гнусното, което е съществувало под необятното небе през всички времена...

Българският народ не би трябвало да бъде заблуждаван от своето държавно управление и своите водачи, тъй като другояче... ще бъде горчиво и грубо отчаян след свършването на войната. Президентът Рузвелт съобщи към този момент няколко пъти, че тази война не се води за черните очи на фашистките държавни управления в Германия и България. Ние с днешните водачи на тези хитлеристки и фашистки държавни управления взаимни отстъпки няма да вършим. Тези, които през днешния ден ръководят България, не ще я ръководят, когато войната се свърши. Не единствено, че те не ще я ръководят, само че ще бъдат съдени като престъпни нарушители за многочислените си безчинства, и това не са празни приказки. Зад тези думи стоят 100 000 американски самолети и 10 милиона американски щика.. Ние не ще губим време да убеждаваме нарушители в това що е положително и що зло. Ние не сме шефове на изправителни домове. Времето на увещанията мина. Сега ще приказват нашите бомбардировачи и нашите броненосци. Хитлеристите и фашистите схващат чудесно този език. Впрочем този език, който те познават - занапред нататък единствено на този език ще приказваме.

* Черно на бяло

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР