Доц. Милен Любенов, преподавател в Катедра Политология“ на Софийския университет,

...
Доц. Милен Любенов, преподавател в Катедра Политология“ на Софийския университет,
Коментари Харесай

Доц. Милен Любенов: Как очакваме Нидерландия да се съгласи България да влезе в Шенген, като все още на първия ред в НС стои човек, санкциониран по Магнитски

Доц. Милен Любенов, учител в Катедра " Политология “ на Софийския университет, някогашен секретар по вътрешна политика в Президентството сред 2012-а и 2017 година, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Един от най-хубавите неврохирурзи у нас и в света – проф. Николай Габровски, пое досието от президента Румен Радев за първия изследователски мандат. Кандидатурата на експерта беше излъчена от ГЕРБ-СДС. Защо партията заложи на непартиен състезател? Успешен ход ли ще бъде това? Ще избави ли живота на 48-то Народно заседание проф. Николай Габровски? Казвам положително утро в ефира на " Фокус “ на доцент Милен Любенов – учител в Катедра " Политология “ на Софийския университет и някогашен секретар по вътрешна политика в Президентството сред 2012 и 2017 година Доц. Любенов, изненада ли ви хода на ГЕРБ с излъчването на професор Николай Габровски за кандидат-премиер? 



В някаква степен да, тъй като през последните няколко дни се излъчват разнообразни сигнали от страна на ГЕРБ. В някаква степен в последния миг през вчерашния ден беше показана тази кандидатура. За да бъде сполучлива една кандидатура за министър-председател, преди този момент би трябвало да се подхващат редица стъпки, свързани с съвещания с останалите политически партии във връзка с стратегия, във връзка с цели, по повод даже кандидатурата на министър-председателя и вероятно систематичен и личен състав на Министерски съвет.  

Проф. Габровски през вчерашния ден съобщи, че е подготвен да беседва с всички партии. 

Да, да, да, по този начин е, само че времето е доста малко. За седем дни няма по какъв начин да се проведат същински диалози. Два месеца беше пропиляно време след парламентарните избори, в които два месеца стана ясно, че първият мандат на ГЕРБ няма да може да се осъществя и самата партия не постави задоволително старания и диалози с партиите, които изглеждаха най-близки до тях и които общо взето са склонни да бъде формирано такова държавно управление. Така че кандидатурата е второстепенен въпрос, тъй като останалите условия за намиране на консенсус и компромис сред политическите партии за сформиране на държавно управление не са налице, защото построените разграничителни линии през последните години остават. А видяхме през последния месец какви стъпки започнаха старите партии, свързани с измененията в изборното законодателство, което още повече изостри разговора сред партиите и политическия звук, което води до неспособност за сформиране на държавно управление.  

Безспорен експерт в медицината у нас и в света, както споделих, е проф. Николай Габровски, обаче от това, което слушам от вас, вие не вярвате, че той би могъл да избави живота на 48-то Народно заседание. Той съобщи през вчерашния ден, че е подготвен да прокара нов звук в политиката също по този начин. Какъв може да бъде този звук от него, съгласно вас? 



Кандидатът за министър-председател в действителност е значим, само че по-важни са връзките сред партиите, кой го издига, кой го номинира, за какво го номинира. Тези въпроси някак си остават да висят в политическото пространство. Да, в реалност това е неоспорим експерт, само че това, че един човек е ослепителен неврохирург напълно не значи, че би се справил с позицията на министър-председател. Въпросът тук не стои в това. Въпросът е по-скоро по какъв начин политическите партии в бъдеще могат да трансформират метода и разговора между тях, тъй като до момента единствено виждаме декларативни планове. Да, в това число и от проф. Габровски, който съобщи, че ще организира диалози с всички партии, че ще направи опит да промени тона, само че тези заявления не костват нищо, в случай че политическите партии в действителност не водят между тях открит и почтен разговор, без да има нещо откъм гърба, на назад във времето. А ние виждаме през последните два месеца нещо напълно друго – че част от партиите се готвят за избори. Затова беше променено и изборното законодателство. И както се чака в една такава среда, да се търси някакъв спокоен диалог за политики и за бъдещето на страната в последна сметка.  

Доц. Любенов, съгласно вас има ли координирани дейности сред ГЕРБ и президента? 

Трудно е да се каже дали има координирани дейности или просто има съвпадения на цели и тактики от страна на президентството, от страна на ГЕРБ, тъй като явно се виждат някои общи линии на държание още по време на предизборната акция. Президентската институция и служебното държавно управление бяха директен участник в предизборната акция и със своите дейности, и най-много с политическото говорене. Основната им цел беше да разрушават имиджа, доверието и поддръжката към партиите от бившето ръководещо болшинство, най-много " Продължаваме промяната “. 

Вчера Радев съобщи, че е било неточност, че е позволил такива хора да откраднат очакванията за смяна – става въпрос за " Продължаваме промяната “. Какво призна през вчерашния ден президентът? 

Аз не мисля, че идеята за смяна и концепцията за смяна в България може да се асоциира единствено с една политическа партия и още по-малко – с една персона. Така че тази рекламация през вчерашния ден на президента ми се коства, че не беше доста уместна, чисто по този метод изразена.  

Защо? 

Ами тъй като претенцията за смяна в реалност не може да бъде асоциирана с дадена персона да вземем за пример или с дадена политическа партия. Това би трябвало да бъде обвързвано с желанието, стремленията на голяма част от българските жители. Очевидно е, че " Продължаваме промяната “ и президентът навлизат в открита война между тях, само че тук е мястото в действителност да излязат на повърхността всички тези тематики, които са провокирали този открит спор, тъй като той не се е породил от единствено себе си. Остават подозренията за избрани ползи, които доведоха до изострянето още през февруари, когато бяха направени промени в " Булгаргаз “, и тогава имаше една доста остра реакция от страна на президента. А за какво той им е дал доверието – най-добре е той да даде отговор на този въпрос, по какъв метод, за какво тогава назначи Кирил Петков и Асен Василев за министри в служебния кабинет, за какво ги поддържаше предходната година, в това число и по време на предизборната акция. Така че това са въпроси, които той би трябвало да обясни. 

Вчера в нашето обзорно вечерно предаване посетител на сътрудника Цоня Събчева беше президентът Росен Плевнелиев, чийто секретар по вътрешна политика в интервала 2012-2017 година сте бил вие.  

Да. 

По думите на господин Плевнелиев ние се трансформираме за всички други в Европейския съюз в образец за " проблематична страна и нация, а големият ни неуспех е, че нямаме работещи институции “. И " президентът Румен Радев играе друга политическа игра “. Смятате ли, че сме страна, която бележи проваляне след проваляне? 

Аз не мисля, че тези проблеми са от в този момент или те са през последните две, три или пет години. Това са систематични проблеми още от 2009-2010 година 2011 година, тогава тематиката " Шенген “ също беше на дневен ред и още веднъж тогава Нидерландия изрази запаси, по тази причина България не стана част от Шенгенското пространство. И още веднъж тематиката беше обвързвана с върховенството на закона и с битката с корупцията. Така че оттогава минаха 10-12 години и на процедура в страната нищо не се промени. И точно това е концепцията за смяна на този модел, за смяна на модела на ръководство в България по този начин, че страната да тръгне в вярната посока и в действителност да бъде същинска, интегрирана част от Европейския съюз, а не в последна сметка да бъде посочена с пръст и постоянно България да бъде на дъното на съвсем всички ранглисти. Така че това е систематичен проблем, само че аз се притеснявам, че политиците не си дават сметка за него. Те се пробват чисто PR и тактически да отиграят следващата обстановка, в това число и през вчерашния ден с кандидатурата на проф. Габровски – да се върнем към началото на диалога, а не считат, че е значимо тъкмо в този миг да се реализира в действителност някакво единодушие и да се подхващат стъпки към същински промени в системите и в структурите, които се нуждаят от същинска смяна, по този начин, че да можем в бъдеще всички тези отрицателни феномени и всички тези рецензии, които получаваме – основателни, да бъдат преодолени. 

Споменахте Шенген. Знаем, че Нидерландия сподели " не “ на България за Шенген. Вие имате и специализация, обвързвана с  европейски партии и партийни системи в Холандия, доцент Любенов. 

Да. 

Как си обяснявате отрицателното държание по отношение на страната ни на Нидерландия? 

Аз мисля, че тези настройки не са единствено в Нидерландия, за жалост, тъй като видяхме през последния месец – и други страни показаха запаси. Засега остава и Австрия. Ще забележим какво ще се случи несъмнено на Съвета на министрите. Холандското общество и холандската партийна система, тя изначално е една много фрагментирана партийна система, с висока степен на съдружна просвета. Връщайки се назад към Рюте, тъй като 2011 година той също беше тогава министър председател – той може би е един от най-дългогодишните министър председатели на Нидерландия след Втората международна война, и тогава едно от обясненията през 2010-2011 година за какво Нидерландия не поддържа България, най-малко това, което тук беше представяно тогава от ръководещите от ГЕРБ по време на първия мандат на Борисов, е, че кабинетът на Рюте е кабинет на малцинството, който се поддържа от национал-популистката Партия на свободата на Герт Вилдерс. И те обясняваха това решение тогава на Нидерландия с натиска на национал-популистите. И видите ли, в случай че Нидерландия или Рюте предприеме такава стъпка, това би заплашило неговото държавно управление. Да, това е едно много плоско пояснение. То и тогава беше такова. Ето в този момент да вземем за пример в Нидерландия има една четирипартийна коалиция, част от която е и Християндемократическата партия, която е член на ЕНП, където членува и партия ГЕРБ, и външен министър на страната е водачът на тази Християндемократическа партия, който апропо също много сериозно се изрече във връзка с участието на България в " Шенген “ преди няколко дни. Така че казусът в действителност е доста по-дълбок и той не опира до едно или друго болшинство, а опира до систематичен проблем, който просто нидерландците виждат.  

И да се върнем на политиката у нас. Политическият развой демонстрира динамичността на политиката и реализирането на събитие като битка, придвижване, рецесия, стълкновение. Защо, доцент Любенов, съгласно вас политическият развой у нас са от ден на ден буксува и като че ли следим от ден на ден рецесии и стълкновение сред властимащите, а не битка и придвижване напред? 

Решението е вътре в самите партии и този възел ще се развърже тогава, когато проблематичните партии, партии, които имат съществени имиджови проблеми и които не се одобряват за сътрудници от останалите, по някакъв метод решат да реформират себе си. Сега к ак чакаме ние Нидерландия да се съгласи България да стане член от Шенгенското пространство, като към момента на първия ред в Народното събрание стои човек, който е глобен по " Магнитски “? Какъв сигнал е това? И това е партия, която е член на Алианса на либералите и демократите в Европа, партия, в която членува и партията на Марк Рюте. Да, оня ден същата тази партия единомислещо поддържа България, само че ето, виждаме разминаването сред думи и каузи, което се случва на процедура. ГЕРБ също. ГЕРБ по какъв метод преоцениха своите ръководства през последните години, тези систематични проблеми с корупцията, които те са позволили, по този начин, че сега да водим въобще този диалог за Шенген? Така че когато всички тези въпроси разрешат самите партии, тъй като една партия не е на един, двама, трима индивида, една партия е на група жители, голямо болшинство от членове, симпатизанти, които гласоподават и поддържат тази политическа партия. Така че в една партия, в случай че не се откри някаква сериозна маса, която да трансформира партиите и тези партии да вървят напред, и то освен да печелят избори, тъй като – ето, печелиш избори, ГЕРБ за повторно в границите на две години печелят избори и не могат да сформират държавно управление. Значи има някакъв проблем.

Едно е да спечелиш избори, друго е да намериш сътрудници, с които да управляваш. Ето тук се крие крайъгълният камък, от който може да се позволи рецесията. Така че те самите би трябвало да схванат, че по някакъв метод би трябвало да създадат промени, с цел да може да се образува в действителност едно солидно държавно управление в бъдеще и ръководство, от което изгода ще имат всички български жители, в това число и партиите. Защото в този момент някак си те преглеждат своите вътрешни ползи през призмата на избрана група от хора, а не си дават сметка, че зад тях стоят многочислени гласоподаватели. И да, ГЕРБ имат основателно право да споделят " Зад нас стоят 600 000 души “. Да, зад вас стоят 600 000 души, само че ето, за повторно не можете да съставите държавно управление. Така че има някакъв различен проблем, който те би трябвало да разрешат, и те доста добре знаят кой е този проблем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР