- Доц. Малинов, каква 2021 година изпращаме? - Тази година

...
- Доц. Малинов, каква 2021 година изпращаме? - Тази година
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Усещането за криза е спойка за четво...

- Доц. Малинов, каква 2021 година изпращаме?

- Тази година беше доста тежка и мина под знака на пандемията, намирането и одобряването на ваксини. Независимо от това, че годината политически беше доста тежка, моето чувство е, че беше по-добра от предходната поради вярата нещата да се възстановяват.

Иначе имахме невиждана политическа година от позиция на динамичността на нашата народна власт. Два пъти политиците не съумяха да сформират кабинет. И фактът, че въпреки всичко този политически маратон приключи с образуването на държавно управление, вдъхва оптимизъм след двата несполучливи опита. Така че да отчитаме това достижение.

- Как оценявате първите стъпки на новите ръководещи?

- Всички в този момент следим деликатно, защото не просто обединението е четворна, само че е формирана от партии, които мъчно можем да си представим, че биха останали дружно за 4 години. Затова личн​о бих сложил по-скромен небосвод - считам, че главната цел, поради проблемите на България, е това държавно управление да остане на власт до локалните избори, т.е. 2 години съвсем. На локалните избори ще се види дали жителите му дават поддръжка и доверие, дали опозицията си е върнала доверието, или не се е появило нещо ново на хоризонта.

След тези избори може да се окаже, че даже без необикновен възторг четирите партии ще останат дружно. Или както няколко пъти се е случвало, след локални или европейски избори, просто става невероятно да се продължи и би трябвало да се отиде на предварителни избори.

- Кризите ли са главните клопки, или възможните търкания поради разликите сред сътрудниците в обединението?

- По-трудно е да се намерят неща, които ще задържат обединението дружно. А проблемите са всевъзможни - от кардинални, свързани с историята на прехода отпреди 30 години, до вчерашните истории на външния министър да назначава демонстративно хора, свързани с Държавна сигурност, откакто се знае, че обединението има най-малко една партия като ДСБ, която е свръхчувствителна към тази тематика.

Слава богу, обединението няма да се скапва поради това. Но това е съответен доста провокиращ образец за неща, които могат да изнервят ситуацията. Така че е по-добре да търсим общото - чувството за рецесия и за това, че който сега си разреши да скапе обединението, непосредствено носи отговорност пред цялото общество. Това е една заварка, най-малко за известно време ​- голямата отговорност от това да разрушиш обединението - това нещо към този момент става непостижимо задължение.

Има Такъв Народ заплати доста дребна цена, загубвайки повече от половината си гласоподаватели. Но това е нищо спрямо електоралните и морални загуби, които ще претърпи една групировка или политически водач, които в този момент тръгнат да скапват нещата.

Избирателят даде доста странна формула - четири партии, разнообразни по тежест, само че всяка една може да скапе нещата, както и болшинството. Това е голяма отговорност и това ще крепи обединението.

Отделно, че от време на време чувството за рецесия, потребността от взимане на тежки решения в действителност прави нещата по-здрави. Нямаме лукса да приказваме за разликите си сега, а би трябвало да се вземат решение проблемите.

- " Продължаваме промяната " ли ще са огромният печеливш или губещ при възможен триумф или неуспех на кабинета?

- Политическа партия са лицето и заварката, най-голямата група в Народното събрание - имат толкоз депутати, колкото тримата им сътрудници, взети дружно. Така че водачеството на Политическа партия е заложено от гласоподавателите по безспорен метод. Впрочем това е повода за това да няма договаряния за министър председател и финансов министър - гласоподавателите взеха решение този проблем, дадоха явен водач.

Даде го и на предходните избори, само че просто тогавашният водач не се държа обикновено.

Така че Политическа партия са определени, с цел да решат проблемите на хората, които желаят непоклатимост, решения за цените, за учебните заведения, за подкрепяне на бизнеса и фамилиите, за цените на тока.

Това са целите. Вярно, стартира се с неумение, провал. Мораториумът, колкото и да е гръмък, е неуместен, това е падение по популистки послания.

Да не забравяме, че когато Андрей Луканов наложи мораториум върху заплащанията на външния дълг, това беше един от най-унищожителните удари върху репутацията на България.

- Каква е ролята на ГЕРБ оттук нататък ​- само на съпротива ли?

- Много ми е необичайно и неразбираемо по какъв начин ще се държи ГЕРБ като съпротива.

Първо, Борисов внезапно понижи наличието си, второ ​- опозицията на ГЕРБ е гневна, стига до саботиране. В някакъв смисъл изоставена е концепцията за градивна съпротива - виждаме оптимално лукавство. Нека да забележим дали това ще бъде стилът. Борисов може да е сега изтощен, комплициран ненапълно, само че от новата година ще би трябвало да се види по какъв начин ГЕРБ ще действа.

Отказът на водача да бъде в Народното събрание обаче постоянно е началото на края на един политик. Няма по какъв начин Борисов да бъде толкоз деен и авторитетен поради обстоятелството, че Народното събрание сега е арената, където се реализира политическият конфликт. Много е евентуално Борисов да загуби подготвеност и осведоменост поради неприсъствието му в Народното събрание.

Може би това е началото на края на политическото водачество на Борисов и превръщането му във фиктивен водач, от който всички ще чакат да подаде оставка след година. Освен в случай че не ме опровергае с интензивност в първите седмици на новата година.

- Как ви наподобяват нещата в Българска социалистическа партия, които след срутва на изборите се оказаха с четирима министри и вицепремиер?

- Бих бил учуден, в случай че Корнелия Нинова предяви искания за лидерския пост и го завоюва. Ако това се получи, просто Българска социалистическа партия ще стане от партиите, които са изгубили силите за смяна и не могат да отговорят на сигналите, дадени от гласоподавателите. Много такива партии има и по света, и в България, само че това са партии, които са второстепенни и постоянно приключват пътя си отвън Народното събрание.

Фактът, че това се случва с най-голямата лява партия в България, е удивителен абсурд.

Ако Корнелия Нинова не бъде заменена, това значи, че Българска социалистическа партия приключва съществуването си като партия, която може да завоюва избори.

Дали Българска социалистическа партия ще се осмели да смени водача си? Ще се осмели, несъмнено, в случай че желае да получи повече гласове на идващите избори. Ако самата Нинова счита, че като вицепремиер ще изпъкне, ще събере доста гласове, доста се лъже, тъй като това държавно управление няма да удовлетвори нито левите, нито десните. Всички ще вършат тежки взаимни отстъпки.

Така че по-добре е да се смени партийният водач, да пристигна нов човек, а Нинова да си остане представителят на Българска социалистическа партия в държавното управление. Не виждам никакво противоречие в това.

- Дали наличието на много фигури от служебния кабинет в постоянния значи, че президентът ще дърпа конците?

- Що се отнася до президента, конституцията е безапелационна - президентът има лимитирани пълномощия. Очаквам усмиряване на пристрастеностите. Президентът стана доста значим и мощен поради политическата рецесия, в която се озовахме поради неспособността на партиите да образуват държавно управление. Това правеше президента все по-голям и по-голям. При функциониращ​о държавно управление и парламент, при мощна съпротива би трябвало ролята на президента да избледнее, той да се намесва понякога. Най-ярките моменти на президента нормално са, когато има рецесии и митинги или когато се опълчва на болшинството посредством правото си на несъгласие. Но това не е дърпане на конците.

Смятам, че президентът ще си заеме естественото място, от което беше изваден поради събитията, на които станахме очевидци.

- Да чакаме ли през 2022 година промени в правосъдната сфера?

- При основния прокурор също ще има някаква развръзка. Тя може да е внезапна смяна на държанието на Гешев или просто неговото премахване. Нужно е обаче самообладание, само че измененията в тази сфера са сигурни, просто е въпрос на време.

Не мога да си показва по какъв начин основният прокурор ще остане на поста, в случай че не промени държанието си по подобен метод, че да снеме всевъзможни съмнения от себе си. Но това е единствено теоретична опция.

- Отваряме ли нова политическа страница с нахлуването на младежи със западна подготовка?

- Това, което става в българската политика, не е невиждано. През 2001 година, като изключим обстоятелството, че водачът беше Симеон Сакскобургготски, множеството от хората имаха този профил. Тогава нещата не приключиха добре и това не е някакъв въодушевяващ образец. Сега обаче нещата са разнообразни, идват в тежка рецесия.

Така че следя нещата с известна вяра. Радвам се, че има четирипартийна коалиция и хората не дадоха болшинство на " Продължаваме промяната " - добре е да има баланс.

Дано съдружните сътрудници да дадат късмет за работа на това държавно управление. То не е на Политическа партия и даже най-върлите партийни гласоподаватели сега усещат, че е значимо да успее.

- Дойде ли краят на политическите турбуленции?

- Надявам се, че ни чака утешение, стабилизиране, една напълно друга политическа година. Без избори, с изключение на частични локални. И превъзмогване на рецесиите, решение на належащите за хората задания - пандемия, качествено обучение, превъзмогване на новия проблем с електрическата енергия, компенсиране на бизнеса за пандемията, с цел да може въпреки всичко идното лято всички тези браншове да са в малко по-добро положение.



Доц. доктор Светослав Малинов е началник на Катедра " Политология " в Софийския университет. Един от създателите на ДСБ, народен представител 40-ото Народно събрание през 2005-2009 година, два пъти народен представител в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „ Св. Климент Охридски”. Специализира политическа доктрина в Осло и Ню Йорк, има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Англия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР