Доц. Любомир Киров е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите

...
Доц. Любомир Киров е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите
Коментари Харесай

Доц. Любомир Киров: Повече българи умират от грип, отколкото в катастрофи! Как да се предпазим?

Доц. Любомир Киров е ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, учител във Факултета по медицина на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и народен съветник по обща медицина. В най-подходящото време за имунизация доцент Киров изясни какъв брой тежки са усложенията от грипа и по какъв начин може да ги избегнем.

- Доц. Киров, продължава ли грипът да е сериозен здравословен проблем в днешно време?
- Сезонният грип е остра зараза, която се провокира от грипни вируси А, В и С, само че съществени проблеми ни основават единствено А и В. В международен мащаб всяка година боледуват сред 5 и 10% от възрастните и 20 - 30% от децата. Грипът може да докара до хоспитализация и смъртен излаз, изключително при дребните деца, възрастните над 65 година и хронично болните. Около 3 до 5 милиона души по света изкарват тежък грип и всяка година има сред 250 000 до 500 000 смъртни случая. В България респираторните инфекции, сред които и грипът, вземат 2000 жертви годишно. Това са повече умряли българи, в сравнение с годишно умират в произшествия по пътищата. В Европейския съюз смъртността от грип е 40 000 души. Въпросът е за какво би трябвало да умират толкоз доста хора от зараза, която може да бъде предотвратена с една ваксина и операция, която даже не е скъпа.

- Кои са рисковите групи, които безусловно би трябвало да се имунизират?
- Всеки четвърти в Европа е в рисковите групи, а в България - всеки пети. Това са децата, бременните, хората с наднормено тегло, пациентите с хронични болести. Често ме питат, в случай че са със сърдечносъдово, бъбречно или белодробно заболяване, дали да си вършат противогрипна ваксина. Да, би трябвало да се направи, тъй като когато заболее от грип, подобен пациент няма отбрана като здравия човек. И здравият може да получи затруднения от грип, а за хронично болния, който по принцип е повреден, съществува и риск за живота.

Какви ограничения може да вземем против грипа - четете препоръките на доцент Любомир Киров в най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР