Доц. д-р Пенка Георгиева е програмен координатор на Програмния съвет

...
Доц. д-р Пенка Георгиева е програмен координатор на Програмния съвет
Коментари Харесай

Доц. д-р Пенка Георгиева: Да, изкуственият интелект застрашава работата на хората и това е прекрасно!

Доц. доктор Пенка Георгиева е програмен координатор на Програмния съвет по „ Информатика и компютърни науки ” в Бургаски свободен университет. От тази есен тя ще преподава в новосформираната магистърска стратегия „ Изкуствен разсъдък “ .

Акцент в образованието на студентите ще бъде ориентацията към осъществяване на съответни задания и решения , заради което са включени и курсови планове по обработка на естествени езици, ръководство на познания, приложно програмиране на Python , невронни мрежи, машинно образование, интелигентно взимане на решения, доктрина на игрите и мозъчно-компютърен интерфейс.

Пред Искра.бг доцент доктор Пенка Георгиева описа за вероятностите пред новата магистърска стратегия, както и за капацитета на изкуствения разсъдък в актуалното общество.

Как бе взето решение да бъде основана магистърската стратегия „ Изкуствен разсъдък “ в БСУ?

Аз персонално настоявам, че тази компетентност не е за бакалаври. Човек би трябвало да има постоянна и задълбочена обща база, тъй като актуалният изкуствен интелект е симбиоза от доста науки. Необходими са знания по математика, информатика, логичност, филология, логика на психиката, биология и така нататък Човек би трябвало да има едно положително равнище, с цел да се занимава с изкуствен интелект. Имахме предпочитание да включим и роботика, само че сътрудниците, които се занимаваха с това, бяха сграбчени от огромни корпорации за доста пари. Поради тази причина ние преработихме програмата по този начин, че да е ориентирана единствено към програмен продукт и изкуствен интелект.

Новата магистърска стратегия ще бъде пусната от есента и дори към този момент имаме двама записани. Това е доста забавно, тъй като ние даже не сме я разгласявали пред необятна аудитория. За други специалности се дават много пари за реклама и няма толкоз доста претенденти, само че тук ползата явно е висок.

Какво ще учат студентите в нея?

Двата съществени стълба в образованието са на практика и научен. Вторият е обвързван най-вече с вероятности подходи в изкуствения разсъдък, което е една огромна област. Включени са курсове по логичен системи, интелигентно взимане на решения и обработка на база от данни и познания. Последното не би трябвало да се схваща като една елементарна поредност от цифри, защото става дума за големи складове със структурирана информация и там могат да бъдат употребявани единствено интелигентни подходи от изкуствен интелект. Там е не море, не океан, а цяла галактика.

За нас е значимо студенти ни да знаят, че актуалният изкуствен интелект е област, в която има доста посоки. Масовата аудитория мисли, че машинното образование изчерпва всичко в него, само че това въобще не е по този начин. Например камерата на телефона има един фъзиконтролер, който на процедура е изкуствен интелект. Днес четох някаква публикация за това по какъв начин надали не в този момент нашите телефони ще бъдат ръководени от изкуствен интелект. А в действителност това се случва към този момент от 10 години. Това е моята огромна любов – размитите множества и размити системи (fuzzy logic), където става дума за взимане на решения. Така е направено, че той самичък да реши кой да е фокусът на камерата, по отношение на околната среда. Така че ние го използваме от известно време със себе си, просто не е станал толкоз известен.

На какво съгласно Вас се дължи бурното развиване и ескалацията в достиженията на изкуствения разсъдък през последните няколко години?

Още преди 5-6 години програмистите си направиха свои места, на които да си споделят сорс кодове. Едно такова място е GitHub, където в случай че аз желая да направя някакво приложение, с което да върша милиони, си обявявам сорс кода на приложението, а други хора го тестват и ми споделят къде са ми грешките. Това е нещо като Wikipedia, единствено че в тази ситуация за поправяне на неточности. По този метод програмистите получиха опция елементарно да си обменят сорс кодове.

Също тъка Гугъл постави безвъзмездна невронна мрежа, в която, в случай че аз желая да направя приложение, те ми го упражняват и ми правят работа, която другояче би ми лишила години.  Толкова нормално са нужни, с цел да се откри хубавата архитектура, конструкция и параметри, с цел да може да се получи крайния резултат.

И най-много на обстоятелството, че огромните корпорации пуснаха безвъзмездни свои версии на стратегии, които станаха толкоз леснодостъпни, като да вземем за пример ChatGPT.

А какво е Вашето мнение по отношение на този езиков модел?

Всъщност се оказа, че аз съм си направила регистрация там още когато е бил основан и не е бил толкоз известен. Изведнъж в този момент той стана наличен, а също по този начин е и безвъзмезден. Може би множеството хора не схващат какъв брой посредствен е още той и прекалено много разчитат на него. Аз към този момент се уморих да чета преводи на публикации, които явно са генерирани на британски език и след това преведени на български. Тези хора би трябвало най-малко малко да се постараят, с цел да сложат от своя почерк вътре, само че те не го вършат.

Истината е, че обработката на естествените езици е неповторимо сложна област в изкуствения разсъдък, изключително при редки езици като българския. Ние преди към 15 години се опитвахме да вършим обработка на български език с изкуствен интелект, който да схваща какво е написано и да направи малко обобщение. Срещнахме обаче големи проблеми, даже с „ Ян Бибиян “ не съумя да се оправи.

Ще ви опиша доста забавна история, обвързвана с една проява на опциите на ChatGPT пред учениците в британската гимназия. Две от момчетата се вживяха доста, започнаха да си приказват с него и си го кръстиха „ Маняка “, с цел да не го назовават с формалното име. Така че към този момент си има и бургаски прякор, който беше общопризнат и от другите възпитаници и по този начин си остана.

Каква въпреки всичко е разликата сред изкуствения разсъдък и човешкото мислене?

За мен най-основната разлика сред човешко мислене и това, което вършат всички изкуствено основани системи, е че нашият мозък е толкоз неповторимо комплициран, че съумява да действа допълнително от 100 измерения. Той поддържа тялото живо – командва сърцето, дишането, метаболизма и всичко останало. Но по едно и също време с това аз мога да играя тенис, да плавам, да оплитам или да сготвям. Мога да пиша и научни публикации. Също по този начин разбирам доста от математика и мога да кажа, че съм доста добра в тази област. Освен това си нося чертите на характера и мога да бъда зла.

Какъвто и артикул в региона на изкуствения разсъдък да вземете, той може да е доста добър, само че в едно нещо. Например – имаме шах и го, където компютър победи човек. Виждала съм робот, който играе тенис на маса и е доста добър. Но може единствено това. Ето това е съществената разлика съгласно мен. Колкото и добър разбирач на естествени езици да създадем, ще бъде добър единствено в един език, британски да вземем за пример.

Също по този начин до неотдавна ChatGPT беше доста зле по математика. Справяше се добре само с елементарни квадратни уравнения и училищен задания. Дадеш ли му нещо от висша математика и следва неуспех. Сега прочетох в една различен научна публикация, че вършат колаборация сред ChatGPT и WolframAlpha. Което може би значи, че в един миг мен няма да ме търсят като учител по математика, тъй като той ще може да взема решение и задания по висша математика.

Какво бихте споделили на учениците и студентите, които го употребяват, с цел да си вършат с него домашни и курсови работи?

Препоръчвам на всеки да употребява всички запаси, които човечеството е измислило, само че за смислени неща. Например интернет е нещо доста потребно, в случай че се употребява за нещо свястно. А не да си пуснем Tik-Tok с примерно чупене на чаши. Като видя нещо такова и си споделям „ Жалко за това велико откритие на човечеството! “.

Така че за какво не, само че без да мамят, несъмнено. Ако си направиш заданието с това, бъди по този начин добър да кажеш, че не си го направил ти, а да посочиш създателя. За мен етиката и честността са нещо наложително за всички хора и в съответния случай за студентите. Моята теза е, че един студент се бори и се мъчи, с цел да покрие условията за даден изпит, тъй като това е единственото нещо, което имаш ти самия и никой не може да ти го вземе. Ако си преписвал от самото начало, по какъв начин ще имаш очи да приказваш с някого и ще претендираш, че си експерт. С един и двама ще стане, само че третият ще те разбере, че си кръгла нула.

Няма проблем да видят други хрумвания и други гледни точки, само че когато ми предават да не пишат от горната страна името си, а да посочат какви стратегии са употребявани.

Застрашени ли са човешките специалности от изкуствения разсъдък?

Абсолютно и това е прелестно! Това е фантазията на човечеството от хилядолетия – да не работим, а някой различен да го прави вместо нас. Ще имаме време да си приказваме, да се разхождаме, да се любуваме на изгревите. Какво неприятно има в това, че ще си загубим работата? Че някой няма да копае в градината, с цел да извади два картофа и да свари на децата си? Колкото повече от тези времеядни специалности изчезнат, толкоз по-добре.

Пари отново ще има – постоянно ще се откри метод някой да заплаща за нещо. Но това ще ни разреши повече креативност и едно ярко бъдеще, в което не се борим един с различен за работното си място, а за това да сътворяваме по-красиви неща.

Точно хората на изкуството обаче се усещат обезпокоени?

Няма причина да бъдат обезпокоени, тъй като все по-скъпи и ценени ще стават нещата, които са основани от човешка ръка. Аз също обичам изкуството, преглеждам и съм си свалила картини на компютъра, които са нарисувани от AI програмен продукт и доста си ги одобрявам. Но аз не бих платила за сходно нещо и не бих си го закачила на стената у дома, тъй като не е основано от човек.

Аз персонално съм доста разчувствана от това, което следва и мисля, че светът ще се промени за положително!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР