Доц. д-р Иво Петров никога не е предполагал, че ще

...
Доц. д-р Иво Петров никога не е предполагал, че ще
Коментари Харесай

Историята на доц. д-р Иво Петров

Доц. доктор Иво Петров в никакъв случай не е предполагал, че ще дава светлина на българската медицина. Вярвал, че ще върви по пътя на философията и източните практики за лекуване. Днес обаче не би могъл да бъде нищо друго също така, което е. И го споделя с горделивост и признателност.

Всичко, което бихме споделили за доктор Петров ще бъде малко, тъй като спасяването на човешки живот е повече от георизъм. И с цел да лекуваш сърце, би трябвало да имаш сърце…

– К огато сте бил дребен по какъв начин е изглеждала специалността на лекаря във вашите очи?

Ужасяващо. Мразех ги, ненавиждах ги. Абсолютно бях сигурен, че ще се занимавам с всичко, само че единствено не с медицина и дефинитивно се оказа, че не е тъкмо по този начин.
Бях момче за всичко в склада на националния кардиологичен център и по силата на това, че пренасяме материали, консумативи и ми се наложи да вляза в операционната в инвазивната кардиология и от там последователно ми се възпламени интереса към тази активност.

--> – Какво изпитахте по време на п ървата действителна интервенция, която извършихте? Страхувахте ли се, беше ли с напрежение?

– Страхът от пациента е доста характерен боязън за един доктор и то освен при интервенции и интервенции. Това може би е обвързвано със страха от триумфа на лекуването, не от самия пациент като персона, само че по-скоро от самия персонален крах. Аз мога да кажа, че не се опасявах, в противен случай стана ми доста забавно, тъй като в специалностите, в която ние се занимаваме резултатът е доста неотложен. Не се чака прекомерно дълго, с цел да видиш резултата от твоята активност. Явно съм подобен вид като персона. Обичам нещата да се случват бързо.

Трудни ли бяха първите стъпки?

Първите стъпки не бяха лесни, само че пък бяха ентусиазиращи. Аз попаднах в доста авангарден екип. Беше толкоз вълнуващ и концепцията за помощ в сложна обстановка и сложни болести беше толкоз ентусиазираща, че това ми оказа помощ да преодолея всички компликации.



Кой е бил най-трудният В и професионален миг?

Сещам се за съответен подобен случай, който беше релативно неотдавнашен. Едно 30 годишно момче, за жалост имаше извънредно тежко заболяване на аортата. Те болесттите на аортата са тежки и за жалост в процеса, когато се опитахме да му помогнем, аортата рекрутира и той почина. Независимо, че хиляди спасяваме, когато един не успеем да спасим това е злополука за нас.

Имали ли сте в миналото кошмари , свързани с специалността ?
По стичане на събитията даже сънищата ми са свързани с работата. Ние сме, изключително тези, които се занимаваме с оперции и интервенции сме фаталисти и суеверни и доста добре знаем, даже и аз постоянно го върша. Сключвам пръсти, нали не прикляквам, не прая лицеви опори, само че имаме такива дребни ритуалета. Често чукаме на дърво, по този начин, че опитваме се да призовен и ориста д ани оказва помощ, с изключение на нашите лични старания.

Как се справяте с страстите, със съпреживяването на историите на всеки един В аш пациент?
Честно казано не се оправям. Аз пострадвам с всеки един пациент и с роднините на всеки един пациент, който е тежко болен и това ме ангажира извънредно доста прочувствено, което може би е в мой ущърб, само че считам, че е в интерес на пациентите.

Остава ли В и време да се откъснете изцяло от работата?


– Това е огромен проблем и по-скоро не. Въпреки, че се пробвам и несъмнено най-голямо наслаждение ми прави да бъда със фамилията и децата си. Но това отдаване в специалността и пациентите значително е несъвместимо с откъсването от уговорките.



– Как Ви промени лекарската специалност през годините?


– Аз считам, че научих доста за себе си и се оказа, че се оправям сносно с неща, които съм считал, че са непостижими. Нашата специалност не е лесна и тя изисква доста непримиримост, както се споделя разликата межу надарения и съумелия е в упоритостта.

– Кой беше най-щастливият Ви професионален миг?

Един от най-щастливите моменти беше напълно неотдавна преди 2-3 седмици, когато излезе наша обява в едно от най-силните американски. Тя беше са за един пациент, който церя по една конкрента методика с един специфичен стенд на аортата - за първи път в света. Освен това, че при пациента е доста добра обстановката, в това число в този момент 6 месеца след интервенцията, беше голямо наслаждение и самопризнание това, че беше оповестено.





– Какъв е най-ценният съвет, който сте получавал?

Най-ценният съвет, който съм получвал е, че когато се помислиш за популярен и за безгрешен, тогава ориста ти удря един пестник и ти демонстрира, че това не е правилно. Ние сме неверни и ние не сме погрешими и би трябвало да внимаваме доста и в никакъв случай да не си имаме вяра прекомерно, тъй като това е в ущърб на пациентите и тъй като тогава стават най-големите неточности.

Доц. Д-р Иво Петров е създател на над 100 научни изявления в български и задгранични издания. Той е регулярен преподавател на годишните издания на голям брой професионални научни конгреси и семинари. Национален съветник по кардиология и ръководител на Българско сдружение по ендоваскуларна терапия.Член е на УС на Международното сдружение на ендоваскуларните експерти. Член е и на Българското сдружение по интервенционална кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Аржентинското сдружение на инвазивните кардиолози и на Испанската асоциация по кардиология.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР