Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин

...
Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин
Коментари Харесай

Кметът на Елин Пелин: Държавата наказва финансово дисциплинираните общини и поощрява другите

Доц. доктор инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 година Той е инженер по информационна техника от Техническия университет – София. Магистър е по стопанска система от УНСС. Има академична кариера като доцент в Техническия университет - София, учител по мениджмънт на високите технологии, нововъведения и предприемачество. Бил е дълготраен консултант на ректора, научен ментор на клуб „ Информационни и информационни технологии “, основател и ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки, ръководител на Университетската синдикална организация „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ и на Университетския клуб по таекуондо.
Г-н Симеонов, взели участие сте в разискването на плана за държавен бюджет`2019. Как оценявате отношението на страната към общините, поради че част от тях са финансово постоянни, други не?
Да, през вчерашния ден участвах в взаимното съвещание на бюджетната и здравната комисия към Народното събрание. И считам, че политиката на страната, колкото и да звучи неуместно, е да накаже тези, които са финансово постоянни и съблюдават най-хубава финансова дисциплинираност. Точно те са лишени от изравнителна дотация. Община Елин Пелин попада в листата дружно с огромните общини София, Бургас, Пловдив, които страдат от тази политика. Общо 19 общини са в този лист. Абсурдът е, че общини като Несебър и Банско, които разчитат на туристическия налог, са с изравнителна дотация в границите на 50-80 000 лв.. Но община Елин Пелин е лишена от 536 000 лв.. Ние сме сега най-динамично разрастващата се община в София област. Имаме най-голям брой разрешителни за градеж. Заради това, че сме основали подобен удобен капиталов климат, освен че не ни насърчават, а в противен случай - отрязват ни се пари, за което разбираме в края на годината. Това значи, че през януари месец ние ще бъдем на " алено ". Под някакъв формат ни се предлага безлихвен заем, а това е безусловно безумство. Да не приказваме, че следва година на избори.
Тези 536 000 лв. какво съставляват - изравнителна дотация, която сте имали, само че ви се отрязва ли?
Да. И в този момент, в края на годината ни сервират, че няма да ни я дадат. И като отплата ни оферират безлихвен заем, с който ние да стартираме новата година. Абсурдно! В момента общината ни е превърната в най-големия логистичен център на България. Това значи, че над 15 000 тежки автомобила всеки ден минават през цялата пътна мрежа. Пътищата са разрушени, а хората не вършат разлика сред общинска и държавна пътна мрежа. И в този момент, освен че не ни насърчават, само че ни се отрязват средства, които ни се поставят чисто законово. Радвам се, че страната мисли за така наречен „ северозападнал “ регион и че желае да влага там, само че налозите идват от общини като Елин Пелин. И наблягам, нашата изравнителна дотация е най-висока по отношение на всички общини, които са попаднали в този лист.
Искали ли сте пояснение за тази особеност от финансовото министерство, какво е обяснението?
Обяснението е, че ние сме финансово постоянни. Тоест, " Вие си вършите работата и по тази причина сте осъдени " - това е отговорът, перифразиран на понятен за хората език.
А продължението на този отговор би трябвало да е: " Тези, които не се оправят добре, ще бъдат поощрени "?
Да, тъкмо по този начин е. Община Елин Пелин за първа година е пострадала. Колкото и нескромно да звучи, това е разследване от моето ръководство - усилих събираемостта от налози, за първа година от цялата история на Община Елин Пелин бюджетът ще бъде изпълнен съвсем на 100%, което е резултат от добра финансова дисциплинираност. Приемам отношението към нас като удар в края на годината. Ако през февруари или март 2018 година ни беше казано, че няма да получим изравнителна дотация, можехме да мислим за финансови принадлежности. Сега няма какво да създадем. Просто сме в невъзможност.
Вероятно нямате и софтуерно време да подготвите искане за безлихвен заем, тъй като 9 месеца преди края на мандата нямате право на заеми?
Така е, времето не е задоволително, с цел да се вземе сходен заем.
От какъв брой време община Елин Пелин е финансово постоянна?
В началото на мандата през 2015 година заварих общината на „ минус “ 1,2 млн. лева В момента сме на „ плюс “, в резюме казано. И този резултат е без значение, че непрекъснато имаме някакви финансови корекции за планове от предходното ръководство, които изплащаме. Да не приказваме, че имаме построена чисто нова детска градина, храм, два стадиона, които са реновирани радикално, всички учебни заведения и детски градини са актуализирани и газифицирани. В момента строим два басейна, както и физкултурен салон на най-голямото приблизително учебно заведение. Правим осветяване и велоалеи съвсем във всички обитаеми места.
Как сте съумели да компенсирате заварения дефицит плюс разноските по наложените корекции?
Благодарение на това, че имаме добър капиталов климат. Имаме доста компании, които влагат в общината. Това е цялата истина. Данъците са извънредно ниски. Реално приходът от жилищните здания е доста дребен. Но сега ние сме издали разрешителни за 200 000 квадратни метра разгъната застроена повърхност на индустриални и логистични бази. Просто не виждам причина да не бъдат поощрявани финансово дисциплинираните общини. В тази обстановка сме няколко кмета от страната, които са в своя първи мандат. Ние в действителност влагаме доста старания, с цел да реализираме резултати и сме с ясното схващане, че това се оказва в ущърб на общината. Пълна неправда!
Как би могла да се изправи тя, имате ли предложение?
Разбира се. Има си бюджет, дано бъде спазен! Изравнителна дотация би трябвало да се даде на всички. Трябва да има баланс. Аз не съм тръгнал да виждам в " канчето " на прилежащата община, в случай че мога да бъде потребен - оказвам помощ, не преча. Но не би трябвало да бъдем сравнявани с огромни общини като София, Бургас и Стара Загора. Просто съм си направил плана на община Елин Пелин и тази изравнителна дотация ни се поставя по закон. На мен ми се искаше да увеличим бюджета за финансови разноски, тъй като общината ни е с извънредно натоварена пътна мрежа, а на процедура налозите, които влизат от нашата община, отиват за други общини.
Средствата за финансови разноски и за зимно поддържане най-малко увеличени ли са ви?
Не. Спомена се дори, че като ни се вземат тези 536 000 лв., щели да ни дадат в допълнение 20 000 лева за финансови разноски. Това дори не желая да го разясня! Не може общини, които се оправят, да бъдат наказвани, а тези които не се оправят, да бъдат поощрявани. Защото няма да пострадам аз като кмет единствено, а ще пострада цялата община. Всички положителни предпоставки, които сме основали, отиват напразно.
Мнението, което изказвате, общо ли е с сътрудниците Ви от другите 19 общини, които визирахте?
Никой от останалите кметове не ме е упълномощавал да приказвам от негово име. Аз показвам моята позиция. Има кметове, които може да не възроптаят от понижената дотация. На Банско да вземем за пример изравнителната им дотация е 10% от нашата, някак си ще съумеят да го преживеят. Ние обаче няма от кое място да компенсираме това лишаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР