Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин

...
Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин
Коментари Харесай

Кметът на Община Елин Пелин: Проблемите с пътната инфраструктура са най-голямото изпитание

Доц. доктор инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 година Той е инженер по информационна техника от Техническия университет – София. Магистър е по стопанска система от УНСС. Има академична кариера като доцент в Техническия университет - София, учител по мениджмънт на високите технологии, нововъведения и предприемачество. Бил е дълготраен консултант на ректора, научен ментор на клуб „ Информационни и информационни технологии “, основател и ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки, ръководител на Университетската синдикална организация „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ и на Университетския клуб по таекуондо.

Г-н Симеонов възлагате сметосъбирането и зимното разчистване дружно за период от 5 година с оповестена социална поръчка. Досега по какъв начин са се изпълнявали тези действия, респективно дали изтичат периодите на договорите за тях?
Да, оповестили сме социална поръчка и в този момент тече процедура за избор на реализатор на дейностите: събиране и превозване на боклуци от обитаемоте места в Община Елuн Пелuн; разчистване на териториите за публично прилагане в обитаемоте места в Община Елuн Пелuн; поддържане на зелени площи на територията на град Елин Пелин и с. Гара Елин Пелин; зимно разчистване и поддържане на улиците и териториите за публично прилагане в град Елин Пелин и с. Гара Елин Пелин.
В момента зелените боклуци се карат до инсталацията за преправка ИБТ „ Хан Богров “, а смесените битови боклуци се депонират в сметището на с. Горна Малина. Общинските управляващи на двете прилежащи общини вземат участие в процедурата за кандидастване по европейски ороект за увеличение на неговия потенциал. Проектът включва и създаване на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци, посредством която ще се понижат рециклируемите боклуци с 50%, а зелените боклуци ще се компостират над 90%. Това решение разрешава да се употребява доста по-ефективно потенциала на депото и да се удължи употребата му.
Договорът със сметоизвозващата компания „ АЕС-Х “ ООД изтича в последното тримесечие на 2018 година
Има ли развиване на казуса с концесията за рандеман на кварцов пясък от находище „ Побит камък “?
Предприели сме безспорни всички ограничения, с цел да спрем удължаването на концесията на находището. До края на годината би трябвало да се сътвори комисия и да им се удължи периода на концесията. Ние сме изрично срещу и сме декларирали, че няма да допуснем на каквато и да е цена, откакто няма оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) да се удължи периода на концесията. Точно в същия периметър имаме решение на съда, че защото няма оценка на въздействието, няма по какъв начин да се позволи рандеман. Ние имаме вяра в правосъдната система и в благоразумието на Министерството на околната среда и водите, че те няма да позволен в този естествен парк да се добива кварцов пясък. Или в случай че въпреки всичко се добива, тъй като ние почитаме законите, то да се добива откакто се получи Оценка на въздействието върху околната среда. Не бива концесионера да разчита на това, че откакто концесията е била дадена преди 40 години и тогава не се е изисквало да има Оценка на въздействието върху околната среда и в този момент е по този начин – не, не е по този начин. Променени са изискванията и ние желаеме съгласно новите и модерни условия на екологичните правила да дава отговор и съответното находище.
Какви са главните терзания на локалната общественост и на управлението на общината?
Притеснения всяка една община има доста, като най-големите болки, в случай че по този начин мога да се изразя, на локалната общественост са свързани най-много с проблемите на ВиК мрежата, с пътната инфраструктура и не на последно място с голямата популация на бездомни кучета, които непрекъснато биват докарвани от някъде. Преди не повече от два месеца кастрирахме и маркирахме, обезпаразитихме и чипирахме над 200 бездомни животни, само че все още няма седмица, през която да нямаме нова група с кучета – 20, 30 или 40 на брой и това е нещо, което е доста притеснително. Други терзания не мисля, че имаме към този миг.
Кои планове са в развой на осъществяване към сегашния миг в Елин Пелин (със стойности)?
В момента в община Елин Пелин се извършват следните планове:
„ Заедно за всяко дете “, по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 на стойност 1 142 811,44 лева
Пет плана по Национална акция „ За чиста околна среда “ 2018 към ПУДООС на стойност близо 40 000 лева
Два плана по фонд „ РАО “ към Министерство на енергетиката, които ще се извършват в границите на три години. Първият план е за ремонт на детската градина в село Нови хан на обща стойност – 275 589,72 лева, а вторият план е за ремонт на уличната мрежа в село Габра на стойност 253 838,34 лева
„ Проектиране и създаване на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци в район Горна Малина “. В този план Община Елин Пелин си партнира с Община Горна Малина. Проектът е на стойност 9 625 546,40 лева с Данък добавена стойност. С този план ще се реши дълготрайно казуса с депонирането на боклука.
По кои отворени европрограми имате подготвеност да кандидатствате?
През този и миналия месец подадохме шест плана:
„ Магията на синергиите “ по стратегия „ INTERREG” – ИПП за трансгранично съдействие сред България - Сърбия на обща стойност 386 973,03 лева
Създаване на по-добра среда за образование и развиване на младежта в трансграничния регион по стратегия „ INTERREG” – ИПП за трансгранично съдействие сред България - Сърбия на обща стойност 1 078 252,40 лева
„ Хората на Община Елин Пелин – разнообразни по етос, само че идентични по фантазии “ по стратегия ОПРЧР и ОПНОИР на стойност 734 948,34 лева с Данък добавена стойност.
Реконструкция и рехабилитация на улична пътна мрежа в с. гара Елин Пелин по подмярка 7.2. ПРСР 2014-2020 на стойност 1 173 409,42 лева без Данък добавена стойност.
Обновяване на площи за необятно публично прилагане по подмярка 7.2. ПРСР 2014-2020 на стойност 782 236,35 лева без Данък добавена стойност.
Подобряване на общинска просветителна инфраструктура - СУ „ Васил Левски “ гр. Елин Пелин по подмярка 7.2. ПРСР 2014-2020 на стойност 975 544,56 лева без Данък добавена стойност.
Проект Подобряване на качеството на предоставяната обществена услуга „ Домашен обществен патронаж “ в община Елин Пелин посредством фонд „ Социална протекция “ на стойност 27 000,00 лева
За идващите месеци планираме да подадем планове по размер 8 – „ Инвестициив развиването на горските региони “ и възстановяване на жизнеспособността на горите към Национален поверителен еко фонд, към ПУДООС и други.
Какви са отзивите при вас от санирането на жилищни блокове? Колко са изпълнени и в развой на осъществяване, надлежно по Националната стратегия и в случай че имате саниране по Оперативна програма “Регионално развитие”?
До момента сдруженията на етажната благосъстоятелност на два блока от гр. Елин Пелин са подали документи за кандидатстване по Националната стратегия за саниране на жилищни блокове. Проектитеса в развой на изчакване на постъпване на средства в програмата и следващо финансиране.
Как оценявате осъществяването на бюджета по средата на годината?
Бюджетът върви в задоволително осъществяване, като имаме най-малко 5-6 огромни плана, които сега се извършват. Този месец за облекчение на работата на общинското дружество „ БКД - Елин Пелин “ закупихме нов смесен багер-товарач, а скоро следва да закупим и 4 камиони - мултилифт системи, телескопичен преден товарач и приставка за поддръжка на пътните банкети - вид мулчер, с която да се кастри отвесно и хоризонтално прилежащата растителност по пътя. Също по този начин ще бъде закупена моторна дробилка, както и самоходна машина за полагане на пътна маркировка.
Тази седмица, на 26 юли направихме първата копка на новоизграждащ се басейн в двора на ОУ „ Христо Ботев “, село Равно поле. След не повече от месец считаме да стартираме и главен ремонт на спортната зала в учебното заведение, която ще се трансформира в мултифункционален състезателен комплекс дружно с построения в непосредствена непосредственост до нея басейн. В момента физкултурният салон на учебното заведение е в окаяно положение и не се употребява повече от 20 години. Работи се и по построяването на нов парк още веднъж в село Равно поле.
Басейнът, който се намира в двора на СУ „ Васил Левски “, гр. Елин Пелин и стои незавършен в продължение на няколко години също следва да се довърши, да бъде затрупан и наведен в употреба. През лятото се построяват и нови зони за отдих, както и доста детски площадки на територията на община Елин Пелин.
Вече имаме определен и избран участник, който е спечелил поръчката за ремонт на общинските пътища, финансирани с отпуснати средства за асфалтиране с разпореждане на Министерски съвет в размер на 1 000 000 лева В момента е в осъществяване и процедура за уличната мрежа. През лятото се ремонтират всички учебни заведения и детски градини, с цел да са подготвени преди започването на новата образователна година през септември.
През есента следва да бъде завършен и осветлен новия храм " Св. св. Константин и Елена ", който се намира в село гара Елин Пелин. В село Гара Елин Пелин повече от 60 години нямаше издигната и настояща черква, а неналичието на храм в продължение на дълги години се явява спънка за хората да изповядват своята православна религия. Община Елин Пелин отдели целеви бюджетни средства през актуалната година, предопределени за дострояването на храма в селото. Намеренията на Община Елин Пелин и Софийската света митрополия е храмът да бъде открит през месец септември 2018 година
Най-сериозното Ви тестване до края на мандата?
Като най-сериозното ми тестване до края на мандата бих определил разрешаването на проблемите с пътната инфраструктура на територията на община Елин Пелин.
Предстоят ли още забавни културни събития през лятото?
Община Елин Пелин провежда пленер по дървопластика в интервала от 28 юли до 04 август 2018 година Пленерът ще бъде отдаден на творчеството на писателя Елин Пелин и ще се състои в градския парк. Изложбата на готовите творби ще бъде в 19:00 ч. на 4 август, а по-късно през месец август те ще бъдат инсталирани в парка на гр. Елин Пелин на специфични постаменти. В пленера ще вземат участие петима известни създатели - Боян Султанов, Боян Алексанров, Антон Георгиев, Валентин Митев и Катерина Бурова.
В същия ден директно след изложбата на творбите от пленера по дървопластика в градския парк ще има хоротека " Съботно хорище " на 4 август 2018 година от 19:30 ч. с присъединяване на националната певица Ана-Мария.
На 19 август ще се организира обичайния събор „ Съединението прави силата “ в квартал Побит камък до село Нови хан.
През месец юли община Елин Пелин провежда лятно кино в 10 обитаеми места в общината и разходки с кон и файтон за децата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР