Доц. д-р Илиян Желязков е преподавателят от Аграрния университет в

...
Доц. д-р Илиян Желязков е преподавателят от Аграрния университет в
Коментари Харесай

Доцент от Аграрния изгърмя с къщата си за гости

Доц. доктор Илиян Желязков е преподавателят от Аграрния университет в Пловдив, който е върнал на Държавен фонд „ Земеделие “ дотация за къща за посетители, научи „ Марица “. Сумата в размер на 309 264.20 лв. е получил по размер Mярка 311 „ Разнообразяване към неземеделски действия ” от Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/ 2007-2013 година За случая заяви ексминистърът на земеделието Румен Порожанов дни преди да хвърли оставка, само че скри името на бенефициера. Малко по-късно новият остарял министър Десислава Танева инициира инспекция на всички субсидирани 288 къщи за посетители от предния програмен интервал, за които 5-годишният мониторинг изтича в края на 2019 година При инспекцията, която завърши преди дни, бе открито, че 15 от къщите не работят по предопределение, в резултат на което притежателите им би трябвало да връщат общо над 4,5 млн. лева

В сходни нарушавания е бил махленски доцент Желязков от Катедра „ Земеделие и Хербология ”. Проверката на неговата къща за посетители, която се намира в с. Върбен, община Брезово, е била през 2015 година В одиторския отчет е посочено, че „ Къщата за посетители няма интернет страница, нито е оповестена някъде другаде. След започване на работа като къща за посетители едвам четири лица са се записали като посетители. Три от тези четири лица били отседнали в къщата в деня на визитата на инспекторите. Освен това

трите закупени транспортни средства с висока проходимост се употребявали за персонални цели.

В сервизното помещение имало куп употребявано спално долни дрехи и кърпи, разнообразни от закупените в границите на плана ". Нито Желязков, нито от Фонда разясниха елементи за какво, макар че нарушаванията не са фрапантни, се е стигнало до връщане на пари. Единственото, което той сподели пред кореспондент на „ Марица “, е, че се е оказал бяла мишка, с цел да се прикрият други огромни злоупотреби с евросредства. По това време началник на Държавен фонд „ Земеделие “ е бил Румен Порожанов.

Справка в обществените регистри на институцията демонстрира, че за въпросната къща Илиян Желязков е имал утвърден план по Мярка 311 за „ Пристройка, преустрояване и реорганизация на съществуваща полумасивна двуетажна жилищна постройка в къщи за посетители и ограда в УПИ І-86, кв.16 по ЗРП на с. Върбен, общ. Брезово, Пловдивска област. Проектът е бил подаден от името на " Фрукт Продукт " ООД, с капитал от 5000 лева Тогава съдружници са били Илиян Желязков и майка му Ана Желязкова, а към днешна дата притежател е синът му Димитър Желязков. Любопитна детайлност е, че по същата мярка са усвоени други 389 022,10 лева от компанията на брата на доцента - Едноличен търговец " Ранчо - Момчил Желязков " Те са вложени в същия, само че прилежащ по схема парцел по план " Къща за посетители и спорт " в УПИ ІІ-87 кв. 16 по ЗРП на с. Върбен общ. Брезово обл. Пловдив “. Излиза, че еднакъв обект е субсидиран два пъти по програмата.

Иначе посредством " Фрукт Продукт " ООД Илиян Желязков има още два извоювани плана по Програмата за развиване на селските региони от предния програмен интервал. Те са по размер 121 „ Модернизиране на земеделските стопанства ”.

По единия план ​са получени 97 996 лева

В бизнесплана е посочено желание за „ Модернизиране на земеделското стопанство, посредством създаване на оборудване за предпазване на вода, създаване на оборудване за битка със сланите на овощна градина - череши на повърхност 89.502 дка, закупуване на програмен продукт, контейнер-фургон, метеорологична станция и контейнер за гориво “. Дружеството е усвоило настрана и 35 938 лева за „ модернизиране на земеделско стопанство в преход към биологично земеделие, посредством закупуване на профилирана селскостопанска машинизация, оборудване за капково напояване и оборудване за отбрана от диви животни на друга овощна градина с череши от 73 дка. Желязков е заложил и биологичен дрян в с. Старо Железаре. На този стадий

преподавателят от Аграрния има присъединяване в пет компании,

а е излязъл от шест. Според правосъдните регистри упражнява главно земеделска и консултантска активност, както и търговия с торове и препарати. От 2009 до 2010 година Желязков е бил в борда на шефовете на „ Виналия “ АД /старо име „ Ташков “ АД/, притежател на винарско имение " Любимец ", където съучастник с втори по величина дял е предприемачът Тодор Батков. До 2016 година Желязков има присъединяване във компанията „ Био Хип “-отглеждане на лозя, която продава на банкера Илия Кирчев.

Печели дело против Национална агенция за приходите

През 2014 година посредством компанията си " Фрукт Продукт " ООД доцент Желязков печели дело против Национална агенция за приходите, видно от Решение № 1049 на Административен съд - Пловдив. Данъчните не са желали да му признаят данъчен заем, т.е. ДДС-то при покупка на автомобил CITROEN С4 EXCLUSIVE e-НDI на стойност 18 321.20 евро с Данък добавена стойност. Същият е закупен с пари и за задачите по плана за къщата за посетители в с. Върбен.

Отворена за посетители

В момента къщата за посетители в с. Върбен работи. Вече има уебсайт и настрана се популяризира в други. На посетителите се предлага различен туризъм - бране на десертно грозде, маслодайна роза, череши, сливи и други, лов, лов на риба, както и рискови Off-road прекарвания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР