Доц. д-р Христо Попов е новият директор на Националния археологически

...
Доц. д-р Христо Попов е новият директор на Националния археологически
Коментари Харесай

Националният археологически институт с музей при БАН с нов директор

Доц. доктор Христо Попов е новият шеф на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, оповестиха от институцията.
 
На 2 декември е изминал вторият и финален мандат на доцент доктор Людмил Вагалински (декември 2010 - декември 2018) като шеф на НАИМ-БАН. Доц. Попов е определен за нов шеф на съвещание на Управителния съвет на Българска академия на науките, състояло се на 8 ноември.
 
Попов има магистърска степен по история, специализации по остаряла история, палеобалканистика, тракология и археология от СУ " Св. Климент Охридски ". В интервала 1996-2000 година е бил постоянен докторант в Секция за тракийска археология на НАИМ-БАН. От 2001 година е лекар, с тематика на дисертацията " Урбанизация във вътрешните региони на Тракия и Илирия през Vт-т в. прочие Хр. " и научни ръководители доцент доктор Мечислав Домарадски и проф. доктор Петър Делев. Бил е стипендиант на Австрийската стратегия за научен продан през 1999 година, в Института за класическа археология на Виенския университет. През 2003-2004 година е стипендиант на фондации Херти и Александър декор Хумболдт; специализация по археометалургия в Семинара за пра- и ранна история на Вестфалския университет, Мюнстер, Германия и в Немския музей за минно дело, Бохум.
 
Доц. Попов работи в Секцията за тракийска археология от края на 2000 година В интервала 2004-2005 година е бил и.д. пом.-директор на НАИМ-БАН. От 2012 година е доцент в Секция за тракийска археология. През 2015 година е назначен за зам.-директор на НАИМ-БАН. Специалист е по селищна археология и археология на минното дело и потреблението на минерални запаси през разнообразни исторически интервали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР