Доц. д-р Димитър Якимов от Горна Оряховица бе удостоен с

...
Доц. д-р Димитър Якимов от Горна Оряховица бе удостоен с
Коментари Харесай

Наш учен създаде билков метод за борба с Covid

Доц. доктор Димитър Якимов от Горна Оряховица бе почетен с наградата " Агроучен на 2022 година " в състезанието „ Научните проучвания и нововъведенията са инвестиция в бъдещето “ на Международната селскостопанска галерия „ АГРА “ в Пловдив. Основната причина за този приз е записаният от него в Патентното ведомство „ Състав за терапия на коронавируси “.

Разработката е обвързвана с внедряването на избрани потребни субстанции в хранителни артикули, посредством които да бъде победена инфекцията. Методът е пробван върху диагностицирани със болестта, а наблюдението на
пациентите е било поверено на медици.

Изследванията по метода са свързани с приемането и внедряването от компании на здравословни хранителни добавки и функционални храни за противопоставяне на ковид.

Става дума за включване на по-висока екстракция на биологично дейни и хранителни субстанции от билки и други растителни първични материали.

„ По време на докторантурата си проучвах способи за добиване и влияние при разнообразни организми посредством потребните в няколко здравословни насоки растителни субстанции, обозначени като флавоноиди или така наречен антиоксиданти. Те обезпечават друга отбрана при имунния отговор след болест с ковид и са включени в протоколите за лекуване на доста места по света. Същевременно колоидно сребро и йони също потискат вируса. Идеята е да се обезпечи взаимоотношение на сребърните наночастици и флавоноидите посредством краткотрайни химични връзки и по този начин да се „ достави “ среброто съответно на мястото на инфекцията “, изяснява доцент доктор Якимов.

Уточнява, че в създаването е включена билката котешка стъпка и смес с други 10 лечебни растения.

Преди да бъде приет за потребен модел, този състав е проучен при доста пациенти с потвърден Коронавирус 19 под наблюдението на доктор и нутрициолог. Проучването е осъществено в два здравословни центъра у нас – в София и в Берковица.

Доц. Якимов има намерение да стартира на отглежда така наречен поници, които наподобяват кълновете. И двете се
смятат от специалистите в бранша за нaй-живaтa, пoлeзнa, питaтeлнa и пълнoцeннa xpaнa в света.

„ При пониците има високо струпване на потребни субстанции, а питателните субстанции са по-усвоими, защото клетъчната им стена е по-тънка. Спрял съм се на няколко типа култури, които считам да възобновя в България. Първата евентуално ще е камелината. Тя има съвсем рекордно наличие на витамин Е, а наличието на масло в семето й е към 40%. Има доста омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и високо наличие на протеин “, посочи доцент доктор Якимов.

Доц. Якимов придобива докторска степен по физиология на растенията през 2009 година, а през 2013 година получава доцентско звание във Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите в научно направление „ Науки за земята “.

Той е част от колектива на филиала на вуза във Велико Търново. Горнооряховчанинът е работил с редица експерти в сектора у нас и зад граница, като един от тях е изтъкнатият имунолог и вирусолог доцент доктор Волфганг Люпке. Той съдействал за създаването на записания модел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР