Доц. д-р Боян Нончев е специалист по вътрешни болести и

...
Доц. д-р Боян Нончев е специалист по вътрешни болести и
Коментари Харесай

Доц. д-р Боян Нончев: Повечето възли на щитовидната жлеза не причиняват симптоми

Доц. доктор Боян Нончев е експерт по вътрешни заболявания и ендокринология, доцент по ендокринология към Медицински университет – Пловдив. Част е от екипа на УМБАЛ “Свети Георги ” и УМБАЛ “Каспела ” гр. Пловдив.
Има добита дееспособност по високоспециализираните действия: ехография на щитовидна жлеза и шийна област, и тънкоиглена аспирационна биопсия на щитовидна жлеза, лимфни възли и шийни структури.
Член е на Българското сдружение по ендокринология; Европейската тиреоидна асоциация, Българския лекарски съюз.
– Доц. Нончев, доста от българите не обичат да вървят по лекари, тъй че дано да стартираме с най-важното: по какъв начин да разберем, че би трябвало да се консултираме с ендокринолог?

– Мнозинството от възлите на щитовидната жлеза не предизвикват признаци. Най-често те се откриват при обикновен физикален медицински обзор или при ултразвуково проучване на шията по други аргументи. При симптоматични възли недоволствата най-често са свързани с козметични проблеми, шиен дискомфорт, възприятие на прилепяне и подпиране в региона на шията. Големите възли могат да причинят усложнения при преглъщане, даже подрезгавяване на гласа. Задухът, който постоянно e мотив за посещаване при доктор, доста рядко се предизвиква от възли на щитовидната жлеза. В комбиниране с това хиперфункциониращите възли могат да причинят признаци на хипертиреоидизъм – сърцетуптене, изпотяване и други
– Ние, хората, най-вече се опасяваме от незнайното. От какво най-вече се опасява човек, на който са разкрили възел в щитовидната жлеза?
– Тревогите, които споделят пациентите с възли на щитовидната жлеза, са от друго естество. Най-често опасенията са свързани с риска от злокачественост.

Възможността възлите да причинят местни недоволства като зной, затруднено преглъщане или други признаци като сърцетуптене, косопад, внезапни промени в тежестта, са други терзания, които будят безпокойствие у пациентите. Страхът от прогресивно повишаване на възела и най-много от хирургична намеса са въпроси, които постоянно се разискват при първичния обзор.
– Какво по-точно съставляват възлите? И знае ли се за какво се появяват?
– С термина възел се отбелязва образувание от тиреоидна тъкан, разрастващо се нормално в границите на щитовидната жлеза. Причините за поява на възлите не са изцяло изяснени. Все отново необятно се разисква смисъла на генетични детерминанти, йоден недостиг, някои автоимунни болести на жлезата. Експозицията на йонизиращи лъчения е значим рисков фактор за развиване на злокачествени щитовидни възли.

– Вярно ли е, че броят на образуванията на щитовидната жлеза се усилва с възрастта?
– Да, в модерно изследване на казуса в българска популация се открива, че с придвижване на възрастта честотата на възлите се усилва, като след 70-годишна възраст възли се откриват при 52% от дамите и при 26% от мъжете.
– След като възли се откриват при половината от човечеството, би трябвало ли да се смятат за патологични формирания?
– Повечето тиреоидни възли не носят непосреден риск за здравето и живота на пациента. Възлите с незлокачествен темперамент и дребни размери, които не нарастват прогресивно и не трансформират хормоналния баланс на щитовидната жлеза, мъчно могат да се нарекат заболяване. Определянето на един възел като безвреден за здравето обаче изисква задълбочена първична оценка от ендокринолог и следене във времето.

– Какви типове възли на щитовидната жлеза има?
– Съществуват разнообразни класификации на възлите на щитовидната жлеза. Според хистологичните си характерности и биологичното държание се разделят на доброкачествени и злокачествени. В взаимозависимост от способността им да създават тиреоидни хормони възлите биват студени, топли и горещи. Тази характерност на тиреоидните възли се прави оценка посредством радиоизотопно проучване, наречено сцинтиграфия.
– Какво значи “студен ” и “горещ ” възел?
– Горещите възли, наречени “токсични аденоми “, създават повече хормони от околната “нормална ” тъкан и предизвикват хипертиреоидизъм, обвързван с нараснал риск от ритъмни сърдечни нарушавания. Обратно, тъканта на студените възли има намалена хормонална продукция и когато са задоволително огромни, могат да бъдат визуализирани сцинтиграфски като недостатък в поглъщането на радиофармацевтика.


Доц. доктор Боян Нончев
– При ехография на щитовидната жлеза може ли да се разбере дали е “студен ” или “горещ ” възелът?
– Ехографското проучване е най-информативното нагледно проучване на щитовидната жлеза, само че не е в положение да оцени функционалната интензивност на възлите. Това се реализира с радиоизотопно проучване, наречено сцинтиграфия. В предишното сцинтиграфията е била главен диагностичен инструмент за оценка на риска от злокачественост на тиреоидните възли. Поради ниската си диагностична сензитивност и след необятното нахлуване на тънкоиглената аспирационна биопсия в диагностиката на тиреоидния карцином сцинтиграфията отстъпи мястото си в инициалната оценка на тиреоидните възли. Тя резервира ролята си в следенето на пациентите след хирургично лекуване на тиреоиден карцином и е златен стандарт в диагностиката на “горещите ” възли.

– Каква е разликата сред киста и възел на щитовидната жлеза?
– Кистата е празнина, изпълнена с течност – кръв или характерна материя, наречена “колоид ”. Чистите кисти не носят риск от злокачественост. По-често обаче се касае за кистозен възел с течна и солидна съставния елемент. Оценката на тези характерности на обединенията в щитовидната жлеза се прави с ултразвуково проучване.
– Според статистиката 90% от възлите в щитовидната жлеза са доброкачествени. Но по какъв начин да схвана, че не попадам в “тези ” 10% от злокачествените тумори?
– Възлите на щитовидната жлеза са честа находка. Резултатите от модерни български изследвания сочат, че те се откриват в към 24.4% от възрастното население на страната. Ракът на щитовидната жлеза е най-честият ендокринен израстък и всъщност е тиреоиден възел със недоброкачествен темперамент. На фона на необятното разпространяване на възлите на щитовидната жлеза обаче честотата на тиреоидния карцином е ниска. Счита се, че към 5% от всички възли са малигнени. Оценката на риска от злокачественост се прави от експерт ендокринолог, като главно място в диагностичния развой заемат ехографията на шийна област и тънкоиглената аспирационна биопсия.

– Тънкоиглената аспирационна биопсия – по кое време се постанова използването й? Болезнена ли е процедурата?
– Тънкоиглената аспирационна биопсия (ТАБ), осъществена под ехографски надзор, е най-ефективният, нехирургичен способ за диагностика на карцинома на щитовидната жлеза. Тя има основна роля в ежедневната ни процедура. С ТАБ с висока акуратност се селектират злокачествените възли на щитовидната жлеза, като в същото време може да даде потребна информация за съществуване на разсейки в близките лимфни възли
От друга страна, в множеството случаи биопсията удостоверява доброкачествения темперамент на възела и внася успокоение както у пациента, по този начин и у проследяващите го лекари.
Индикациите за провеждането й се базират най-много на ултразвуковата оценка на риска от злокачественост и размера на възела. Процедурата е нетравматична и нормално не изисква упойка. Усложненията са извънредно редки.

– Как се организира?
– В модерни условия ТАБ се организира под ехографски надзор. Посредством едно или няколко убождания с тънки игли в избрани зони на възела се взема “капка ” от съдържимото му и след съответната подготовка се подлага на цитологичен разбор.
– Могат ли да бъдат открити възли при естествена функционалност на щитовидната жлеза?
– Съществуват научни данни за взаимовръзка сред някои хормонални индикатори и честотата на тиреоидните възли, само че като цяло развиването им е без значение от функционалността на щитовидната жлеза. Малка част тях предизвикват хиперфункция на жлезата.

– След като сме разбрали, че имаме възли в щитовидната жлеза, би трябвало ли да си изследваме хормоните? Какво следва, в случай че те са нараснали и в случай че са в норма?
– След определяне на възел на щитовидната жлеза е належащо пациентът да бъде ориентиран за хормонални проучвания, които най-често включват скринингово премерване на тиреостимулиращия хормон (ТСХ). При абнормен резултат за уточняване на казуса и установяване на нуждата от лекуване се постановат и други хормонални, имунологични или инструментални проучвания, като диагностичният развой се управлява от експерт ендокринолог.

– Какви са стъпките в лекуването на възлите на щитовидната жлеза? Как да не се стига преждевременно до интервенцията, само че и да не се закъснява с използването й?
– Голяма част от възлите не изискват характерно лекуване, специфични диетични ограничавания и смяна в метода на живот. Те подлежат на периодически ехографски и хормонален надзор. Хирургично лекуване на тиреоидни възли се ползва най-често при следните индикации: подозрение за злокачественост на възела след осъществяване на биопсия, хиперфункциониращи “горещи ” възли или многовъзлести токсични гуши, както и огромни възли, причиняващи признаци на прилепяне в шийната област.

– Какво съставлява перкутанното етанолово склерозиране на кистозните възли в щитовидната жлеза? Кога е показано и при кои пациенти?
– Перкутанното етанолово склерозиране е актуален високоефективен способ за лекуване на доброкачествени възли с най-вече кистична конструкция, което води до забележителна редукция на размера на обединенията. По създание съставлява апликация на безспорен алкохол в кистозната празнина по характерна методика. Провежда се под ехографски надзор от опитни експерти по ехография и биопсия на обединения в шийна област.
– Възможно ли е възелът да изчезне самичък?
– Спонтанното изгубване на възел на щитовидната жлеза е необичайност. Най-често това са най-вече дребни кистозни възли, които след резорбция на течното съдържимо престават да се пресъздават ехографски.

– Има ли ограничавания в храненето, метода на живот при съществуването на доста възли в щитовидната жлеза? Какви са превантивните ограничения за поддържане здравето на щитовидната жлеза?
– Наличието на възли в щитовидната жлеза не постанова основни промени в хранителния режим и стила на живот на пациентите Съществуват някои мнения за характерни диетични ограничавания за понижаване на възлите, които досега са с недоказана успеваемост
– При какви условия се постанова премахването на щитовидната жлеза?
– Най-често индикации за интервенция на щитовидната жлеза са тиреоидните карциноми, огромни възли, причиняващи компресивни признаци, високостепенни токсични гуши, хронично рецидивиращи форми на Базедова болест.

– Стресът, умората и неналичието на сън могат ли да повлияят на щитовидната жлеза?
– В редки случаи прочувственият стрес може да играе роля на отключващ фактор за развиване на дисфункция на щитовидната жлеза при генетично предразположени хора.
– Защо постоянно се приказва за психологични разстройства при болести на щитовидната жлеза?
– Хормоните на щитовидната жлеза са значими за вярното действие на всички органи и системи, в това число и на централната нервна система. Ето за какво болести, водещи до по-изразен хормонален дисбаланс, могат да доведат до редица прочувствени нарушавания, в това число душевен проблеми. Така да вземем за пример е известно, че понижената функционалност на щитовидната жлеза, наречена хипотиреои дизъм, може да провокира депресивни епизоди, а хипертиреоидизмът постоянно протича с безпокойствие, нервност, прочувствена неустойчивост и други


Как се е подобрило лекуването на тиреоидните болести?
“Спектърът на тиреоидните болести се трансформира в международен мащаб. Това се дължи най-много на усъвършенстваната и налична диагностика. Улесненият достъп до източници на информация също оказва помощ на пациентите в точния момент да се насочат към съответните експерти. В региона на възлите на щитовидната жлеза се следи наклонност за все по-ранна диагностика и дейно лекуване на тиреоидните карциноми, като в същото време се понижава броят на ненужните хирургични интервенции.
Въпреки че са по-характерни за дамите, възли се срещат и при мъжкия пол. Фамилната обремененост за възлеста гуша или карцином на щитовидната жлеза, работата в условия на йоницираща радиация, новопоявила се издутина в шията, непонятен шиен дискомфорт, недоволства от сърцетуптене, изпотяване, редукция на тегло са основателни аргументи мъжете да посетят доктор за оценка на щитовидната жлеза ”, изясни специалистът.
Милена ВАСИЛЕВА
Инфо: Здраве.то

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР