Доц. д-р Борислав ЦековФейсбукЯвно ставаме свидетели на своеобразен антиконституционен рецидивизъм.

...
Доц. д-р Борислав ЦековФейсбукЯвно ставаме свидетели на своеобразен антиконституционен рецидивизъм.
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Часът на конституционалиста! Със закон забраняват на ВСС да изпълнява Конституцията

Доц. доктор Борислав Цеков

Facebook


Явно ставаме очевидци на самобитен антиконституционен рецидивизъм. Същите политически среди, които предложиха и гласоподаваха конституционните промени за правосъдната власт, оповестени от Конституционния съд (КС) за невалидни - макар че 10 години ги предупреждавах, че са противоконституционни! - в този момент отново желаят да газят Конституцията в името на свои партийни ползи.

 

ПП-ДБ, отпред с Надя Йорданова, Лена Бориславова, Стою Стоев, Кирил Петков и други, внесли законопроект, с който всъщност анулират конституционни пълномощия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

 

Накратко, желаят с корекция в Закона за правосъдната власт да забранят на настоящия и изцяло законен състав на Висш съдебен съвет, да работи и да стартира дълго отлагания, поради противоконституционните конституционни промени, избор на основен прокурор и след това на ръководител на Върховния административен съд.

 

Тоест, да забранят със закон на Висш съдебен съвет да извършва Конституцията.

 

Правилно чухте - със законова норма желаят да дерогират конституционна норма.

 

Дали някому харесва или друг състав е напълно политически въпрос и не може да бъде съображение за ново блокиране на активността на Висш съдебен съвет.

Като не го харесвате - изберете най-накрая нов.

Като не можете - замълчете и не упражнявайте политически напън върху Висш съдебен съвет и правосъдната власт.

 

Обстоятелството, че от дълго време е изминал мандатът на настоящия състав на Висш съдебен съвет - поради същите тези партии, отпред а ППДБ, които не са кадърни да изберат нов - напълно не значи, че няма Висш съдебен съвет или че неговите пълномощия се лимитират.

За конституционните органи има един водещ принцип - това е правилото на непрекъсваемост на държавното ръководство.

 

Има и съответстваща процедура на Конституционен съд по въпроса. Този принцип значи, че без значение дали мандатът на един парламентарен орган е изминал или пък има подадена оставка, то този орган продължава да реализира в цялост своите пълномощия до избирането/назначаването на нов.

 

След като повече от половин година Висш съдебен съвет беше блокиран поради провалените конституционни промени, в този момент, след решението на Конституционен съд, Висш съдебен съвет не просто може, а е задължен да възвърне естественото си действие.

 

Защото е изцяло законен и конституционосъобразен. Призивите да спре да работи, тъй като не се бил харесвал на едно политическо малцинство и негвата клиентела, са открит партиен произвол и неприемлив политически напън против естественото действие на конституционната система.

 

Някой на следващия ден може да реши, че не харесва силуета на едно държавно управление в оставка и да изиска със закон да му забрани да реализира конституционни пълномощия, по този начин ли?


За конституционните промени 10 години предупреждавах, че ще катастрофират, тъй като опонират на съществени конституционни правила. Не се вслушахте, приехте ги и естествено катастрофирахте.

 

Сега още веднъж от позициите на конституционализма ви обръщам внимание, че препоръчаният законопроект е противоконституционен.

 

Дали в Народното събрание има някаква остатъчна правна мисъл и просвета, или всичко е лоботомирано от частни партийни и лобистки ползи?

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР