Доц. д-р Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959

...
Доц. д-р Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев пред Dir.bg: За коронавируса, грипа, Тръмп и руската ваксина

Доц. доктор Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959 година Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1985 година. От 1986 до 2001 работи в " Противоепидемичен надзор ", ХЕИ-Хасково. От 2001 до 2008 е шеф на отдел " Надзор на заразните заболявания " към Министерство на здравеопазването. От 2008 досега е основен държавен здравен контрольор.

В особено изявление за Dir.bg доцент Кунчев разяснява обстановката с разпространяването на ковид, възможната покупка на ваксина и чака ли се втора вълна.

Цял свят видя по какъв начин президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп бе изписан на третия ден от болница. Как съумяха американските лекари да вдигнат един 74-годишен човек на крайници за толкоз малко време след заразяване с Covid-19?

А, че ние имаме и такива пациенти, които за един ден ги подвигаме на крайници. Всичко зависи от тежестта на болестта. От всички пациенти със признаци на Covid-19 към 30-40 % си остават у дома, пият си предписаните медикаменти и даже нямат потребност от кой знае какво лекарско наблюдаване. Така че прекарват сполучливо Covid-19.

Как да отличим грип от Covid-19?

Чрез проучване. Е, има тънкости в протичането на болесттите, които могат да ни насочат към едното или другото, само че това изисква много сериозен опит и положителни знания и не можем да разчитаме, че всеки един персонален доктор или експерт може да го направи. Затова най-сигурният метод е проучването. Положително е, че промишлеността реагира доста бързо и на пазара започнаха да се появяват доста бързи проби, които са надеждни за разлика от първите месеци, които в границите на безусловно минути – последният тест, за който четох, демонстрира резултат в границите на 20 минути от носогърлен секрет, дава пряк отговор дали става въпрос за Covid-19 или някой от двата-трите варианта грип. Точно тези проби, които демонстрират дали е грип или Covid-19 стартират да навлизат в България към този момент. Аз имам персонално информация за 3-4 компании, които създават такива проби.

А надеждни ли са?

За да се продават, значи са минали процедурата, само че неприятният ни опит първоначално напролет с бързите проби ме кара да мисля, че е добре всеки, който желае да продава такива проби да даде на Центъра по заразни и паразитни заболявания по една кутийка, с цел да можем с стартиране на контролни проби – потвърдено позитивни и потвърдено негативни – да имаме сами някакво наблюдаване върху това до каква степен те са надеждни.

Възможно ли е човек да се болести по едно и също време с грип и Covid-19?

В практиката има такива коинфекции сред две бактерии или два вируса или бактерия и вирус. Те не са толкоз чести, само че несъмнено вероятен е и най-лошият вид. Но имайте поради и нещо друго. Всяка година в есенно-зимния интервал има една конкуренция сред вирусите. Поне до момента при грипните вируси е било по този начин. Когато един вариант стартира да господства, той съумява да заеме терена и да избута всички останали. Нещо сходно се получи с Covid-19 и грипа в Южното полукълбо във към този момент изтичащия зимен сезон там. Много беше забавно, тъй като е доста значимо за нас, с цел да знаем какво да чакаме. Там стартира едно последователно повишение на заболеваемостта от грип, която обаче не се разви в типична епидемиологична вълна, а доста рано спря да пораства и се върна към естественото. Което значи, че в тази ситуация Covid-19 е по-агресивният и избутва грипните вируси, като заема мястото им. И дай боже да го забележим и в Северното полукълбо, това значи, че ще имаме една доста понижена заболяваемост от грип.

Все отново кои грипни варианти ще ни мъчат тази година?

Четири са вариантите, които по рекомендация още през февруари на Световната здравна организация са включени в противогрипните ваксини за Северното полукълбо - „ Хонг Конг “, „ Пукет “, „ Хавай “ и „ Вашингтон “. Два са от вид А – H1N1 и Н3N2 и два от вид В.

Много хора считат, че като си сложат противогрипна ваксина, ще се предпазят и от ковид.

Те освен няма да се предпазят от Covid-19, само че и няма да се предпазят от всички останали респираторни вируси, и от останалите грипни варианти, които не са включени във имунизацията. Между другото, доста прекрасен въпрос ми зададохте, тъй като доста постоянно се сблъскваме с това недоумение. Има едно очакване измежду хората, че имунизирайки се против грип, би трябвало цяла зима нищо да не ги хване. Дай боже да е по този начин, само че не е това задачата и няма такива благоприятни условия имунизацията. Тя пази против тези варианти, които са включени в нея. Това е доста значимо, тъй като в случай че има съвпадения, а през последните години постоянно е имало сред това, което се е очаквало и е включено във имунизацията, и това, което действително идва, това, че няма да изкараме даже тежко грипа, е добре. Това да имаме няколко дни субфебрилна температура не е ужасно. Нас ни е боязън от затрудненията, които провокира грипът. Особено при хора в усложнена здравна обстановка.

А по какъв начин стои въпросът за имунизациите против ковид? За съветската ваксина най-малко досега няма информация за странични резултати. Има ли вид да бъде купена от България и да стартира да се ползва?

Това е въпрос, който е претрупан със ужасно доста политика и със ужасно доста немедицински термини и упования. Аз съм доста деликатен, когато приказвам, тъй като знам опциите на Русия да създава подобен вид препарати и те са доста огромни. Двата центъра - Националният проучвателен център по епидемиология и микробиология „ Академик Н. Ф. Гамалея ” и Държавният проучвателен център по вирусология и биотехнологии " Вектор ", са на международно равнище и са в положение да произведат доста положителни ваксини. Между другото, това, че Русия рано изкара ваксина, се дължи на това, че работиха доста настойчиво върху ваксина против ебола. И общо взето този механизъм използваха и за имунизацията против ковид. Но при имунизациите има едно наложително изискване – те би трябвало да са минали и трите стадия на доказване – на безвредност и успеваемост. В момента, в който се заприказва за тази ваксина, надали не беше обявена, тя не беше предходна през третия стадий. Каквото и да приказваме, до момента в който нямаме резултатите на най-малко 30 000 души, които са я употребявали и е забелязано какви са резултатите, няма по какъв начин да приказва добра ли е тя или не. А пък към този момент наложителното изискване е имунизацията да има позволение за прилагане или в България, като обособена страна, или най-често за целия Европейски Съюз от Европейската организация по медикаментите, която би трябвало да каже „ да, тази ваксина отговоря на условията и е безвредна “. А най-малко досега няма такова позволение.

Промени ли се демографската картина във връзка с инфектираните с ковид у нас?

Определено. Сега са наранени всички възрастови групи, като от ден на ден се усилва делът на младежите. От вчерашните данни се оказва, че над 30 % от инфектираните са хора под 30-годишна възраст. Продължава клиничната картина при тях да е лека, те най-често са позитивни, само че без да имат клинични признаци, само че не може да се каже, че хората на някаква избрана възраст не може да се заразят, не може да се разболеят или доста леко ще го прекарат, не е вярно.

Има ли сериозен брой заболели, след който здравната система просто няма да издържи?

Има и цифрата е много по-висока от сегашната, само че това важи, в случай че приказваме за междинни бройки приблизително за страната. Но действителната обстановка е друга. И сега имаме области, като Хасково, Разград, които са с доста ниска заболеваемост и там няма никакъв проблем. Там съвсем всички болнични кревати са свободни. И в същото време имаме области като Бургас, където е цялостна инфекциозната клиника, цялостна е и фтизиатричната клиника, открихме в Айтос профилирано Covid поделение, което се изпълни и сега има единствено две свободни места... и да, там картината е друга. Така че здравната система може да поеме доста по-голямо натоварване, само че страшното при ковид е, че е доста динамична обстановката. Когато ние в този момент приказваме за растеж, който е явен, би трябвало да си даваме сметка, че сега нашата заболеваемост е 40 на 100 000. В същото време заболеваемостта в Черна гора е 560 на 100 000, а в Израел – 870 на 100 000. Нали разбирате, че в случай че имаме подобен растеж, няма да приказваме за 400 болни, а за 8000 души на ден. Ето това се случва в някои страни. Никой не е споделил, че ние сме обезпечени и в случай че не съблюдаваме разпоредбите не можем да го достигнем. Можем.

Бяхте споделил, че в случай че заболеваемостта стигне 50-100 на 100 000 за 14 дни, ще се затегнат ограниченията още веднъж. Кои ограничения имате поради?

Задължителното носене на маски навън е една от вероятните ограничения. Държа обаче да подчертая, че затварянето на градове и така нататък към този момент не е в набора ни от ограничения, тъй като видяхме какъв брой пречи на живота и какъв брой мъчно се приема. Но вижте какво вършат в страните, които са с доста висок растеж на болни – Испания, Германия, Франция и Англия – и е ясно какво можем да вършим – понижаване на работното време на нощните заведения и ще ви кажа за какво. Защото се оказва, че най-ефективно е разпространяването на вируса в дребни групи , които са в съкровен контакт. Какво имам поради? Когато някой провежда тържество, без значение дали е фамилно, на компанията или на тима, и когато хората са над 2-3 часа дружно в едно помещение, когато използват алкохол, те стартират да приказват по-високо и интензивно да ръкомахат, да викат или да пеят в някои случаи, тогава разпространяването на вируса е доста дейно. И единствено през последната седмица имаме два или три такива случая, при които за едно събиране, и то не огромно, се заразяват сред 14 и 26 души. Така че всичко има значение. А за маските навън – аз първо бих споделил – дайте да се научим да ги носим на закрито, тъй като това, което виждам на всички места и в превоза, и в заведенията, е, че това нещо просто не се съблюдава. Пък по въпроса за контрола на спазването бих споделил, че в случай че имам 10 души и би трябвало те да създадат нещо, избирам да работят по карантината и по обслужването на болните, а не да вървят да вършат актове. А ние към този момент сме в тази обстановка. Нямаме хора в РЗИ, които да могат да реализират цялостен и ефикасен надзор върху спазването на ограниченията.

Което в действителност е огромният проблем. Мерки има, надзор по спазването им няма.

Точно по този начин. Вижте доста хубаво го сподели предходната седмица Ангела Меркел, аз чак не можах да допускам, че в случай че хората не осъзнаят нуждата от тези ограничения, никаква система на надзор не може да го реализира. Ако вие за себе си сте решили – не, няма да ги съблюдавам, няма да нося маска, ще си контактувам с който желая, никакво окачане на служител на реда или чиновник на РЗИ към вас няма да промени обстановката. Затова непрестанно даваме препоръки, споделяме истината, цифрите, пък който желае, взема решение самичък. Но фактът, че изследванията демонстрират, че сред 35 и 45 % от хората не престават да се съмняват, че изобщо има подобен вирус и има ли потребност от ограничения и да не би да си го измислят докторите, с цел да източват НЗОК...имам такава нетърпимост към тези изявления, че единствената ми рекомендация към всеки, който счита по този начин, е – апелирам, заповядайте в РЗИ, апелирам заповядайте в " Пирогов ", като доброволци. Ще взимате по 1000 лв. и ще видите защо става дума.

Тоест българите не престават да имат вяра, че коронавирусът е „ просто грип “?

Продължават. То е на всички места, освен в България, само че у нас е изключително тежко събитие, тъй като процентът на хората, които не имат вяра, е един от най-високите в Европа. Това е народопсихология. Доверието в страната и всички нейни институции е на доста ниско равнище, а пък публичното опазване на здравето е част от тази система.

Повишеният растеж на инфектираните значи ли, че идва втора вълна и сбъднаха ли се думите на доцент Мангъров, че в България няма да стане като в Европа?

Ами в България стана като в Европа, само че тежестта е друга. Първата вълна през април и май обхвана всички страни, а сега сме в доста нарастване, което евентуално ще е втора вълна или дано да я назовем есенно-зимна вълна, която обаче се очакваше, тъй като коронавирусът е респираторен вирус, а есента и зимата са сезоните на всеобщото им разпространяване. Аз през цялото време нямам доверие нито че има някаква особена генетичност, която ни пази, нито пък, че поради имунизацията БЦЖ сме неуязвими, а за ракията и чесъна да не приказваме. Ние всяка година около грипа ги обсъждаме тези работи. Тъй че чудеса няма. Каквото се случва в Европа, се случва и у нас. Единствената разлика е, че заради доста и рано взетите ограничения избегнахме тази извънредно тежка обстановка в някои страни в Европа, където здравните системи се претрупаха и не получиха здравна помощ хората. Това си е живата истина. Това обаче не значи, че нещата занапред няма да се усложнят, тъй като едвам в този момент стартира есенно-зимният сезон. Ние сме при започване на октомври, само че най-тежките месеци за грипа са януари и февруари. Така че какво ще се случва, занапред ще забележим. Аз обаче въобще не разбирам извънредно прочувствените послания за това по какъв начин „ мръсните медицински фашисти лишиха усмивките на нашите деца “, изтъквам по памет от интернет. Това са такива простотии, че не разбирам на кого му идват в главата. Доказани ограничения, да може да е неприятно, само че какви страсти и сили хвърлихме по тази причина дали да се носят маски в учебно заведение, които се оказа, че се носят сред 25 и 30 минути. И да вършим от това проблем и да вършим национални полемики – с нищо не ни оказва помощ.

Има ли го чувството за величие?

Има го, изключително при младото потомство. То си е особено. В историята има и други епидемии, които демонстрират, че е друго отношението. Хората са с по-голямо самочувствие, по-безкритични, смятат, че не се отнася до тях. Да, до момента значително тези възрасти бяха доста защитени, само че това стартира да се трансформира. Смъкна се възрастта на засегнатите от ковид и това го виждаме всички.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР