Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в СБАЛИПБ

...
Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в СБАЛИПБ
Коментари Харесай

Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Гарван гарвану око не вади

Доц. Атанас Мангъров е шеф на Детската клиника в СБАЛИПБ „ Проф. Ив.Киров ” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни заболявания.

- Доц. Мангъров, какво постанова имунизационната акция, оповестена преди дни от здравното министерство?

- Налага се, заради обстоятелството, че предходните години ваксиналното покритие във връзка с включените в Националния имунизационен календар изостана. Когато намалее това покритие във връзка с болесттите, които са ваксино предотвратими, стартира внезапно да се усилва заболеваемостта. Така е с морбили, коклюш и така нататък Целта на акцията в този момент е хората да бъдат уверени, че имунизациите, които са в Националния имунизационен календар – наложителни и безвъзмездни, би трябвало да се вършат, тъй като защищават от доста съществени болести.

- Напоследък доста се приказва за болни от коклюш, това, което казвате тук ли е повода?

- При това заболяване има два съставния елемент. Единият е, че ваксиналното покритие пада, а другият, че съответната ваксина има малко странични резултати, само че и дава временен резултат, заради което са нужни реимунизации на всеки 5-6 години.

Тези ваксини не предотвратяват опцията имунизираните да заразяват останалите.

Те не се разболяват, само че могат да придвижват заболяването. И по този начин се стига до това, че коклюшът е заболяване, за което има ваксини, само че то през годините пораства.

- Има ли метод това да се преодолее?

- Трябва да се основат нови ваксини за коклюш и към този момент се работи по това, само че още сме надалеч от крайния резултат. Предишните даваха клетъчен имунитет, само че имаха много странични резултати, заради което в множеството страни бяха изоставени.

- Каква е картината в страната все още във връзка с респираторните болести, които обичайно през есенно-зимния интервал се обострят?

- Със стоплянето на времето, честотата им понижава. Нищо извънредно няма в тази картина у нас. Срещат се коронавируси, демонстрират тестванията, само че тях постоянно ги е имало. До 2020 година просто нямаше проби, сътвориха се по време на пандемията.

- Увеличават ли се или понижават съперниците на имунизирането на деца?

- Продължават да съществуват освен у нас, а и на всички места по света, а интернет интензивно им спомага в тези лудости. Въпреки всичките обстоятелства и причини в поддръжка на медицината, към момента има родители, които имат вяра, че да вземем за пример имунизацията за морбили може да докара до аутизъм, което е безусловно погрешно.

- Какво се случи с неизползваните ваксини за ковид?

- Като им изтече периода на валидност, ги унищожават по метод, за който също се харчат доста пари.

У нас бяха сложени близо 4 милиона ваксини, а купиха над 17 милиона дози за милиони левове.

- „ Политико ” заяви, че висши европейски прокурори проверяват изказвания за престъпни дейния по договарянията за ваксини сред Урсула фон дер Лайен и изпълнителния шеф на „ Пфайзер ”, какво мислите по тази причина?

- За жителите на Европейски Съюз, от тяхно име и с техни пари, бяха закупени голямо количество ваксини, което намирисва на корупция в огромни размери. Надявам се европейската прокуратура да направи точно следствие, но не съм огромен оптимист. И там е като тук – прокуратурата не разкри нищо по огромни и скандални каузи в предишните близо 30 години. Колкото тука има правдивост за нарушителите и крадците в изключително огромни размери, толкоз и там. Гарван гарвану око не вади.

- Простихте ли на тези, които ви обиждаха, нагрубяваха, преследваха поради позициите ви по отношение на коронавирус пандемията?

- Прокуратурата се отнесе съзнателно и проверява, оправдаха ме. Колкото до БЛС – не съм бог да осъждам хора, които загърбиха медицината, водени от користни подбуди.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР