Достигнатото високо ниво на цените на жилищата би могло да

...
Достигнатото високо ниво на цените на жилищата би могло да
Коментари Харесай

Високите цени могат да охладят пазара на имоти у нас дори без скок на лихвите

Достигнатото високо равнище на цените на жилищата би могло да е измежду водещите трендове за изстудяване на пазара на недвижими парцели. Това е един от изводите, които Министерството на финансите прави в своя " Месечен преглед на българската стопанска система " за октомври. В разбора излиза наяве, че причина за спомагателен спад в търсенето може да бъде и повишение на лихвените проценти.

От ведомството регистрират констатациите на Агенцията по вписванията, че за третото тримесечие на годината (юли-септември) е регистриран спад на покупко-продажбите на годишна база със 7,1 на 100 при приблизително повишаване от 30,1 %, регистрирано през 2021 година

Броят на вписаните ипотеки също се е намалил - с 2,4 на 100 през летните месеци.

" На фона на по-малкия брой покупко-продажби и ипотеки, средномесечните размери новоотпуснати жилищни заеми остават сравними с тези от второто тримесечие и доста високи в исторически проект, което в най-голяма степен може да се отдаде на растежа на цените ", допълват от финансовото ведомство.

В различен аспект от разбора от МФ разясняват равнищата на безработица. Според ведомството " броят на записаните безработни към края на септември понижа до 138 380 души, което бе най-ниската стойност на индикатора за последните тридесет години ".

От там показват още, че " дефицитът на квалифицирана работна мощ продължи да бъде измежду главните спънки за развиване на бизнеса, като евентуално потребностите от спомагателна претовареност ще бъдат задоволявани посредством лица, които понастоящем са отвън работната мощ ".

Очаква се наклонността в динамичността на записаните безработни да се пречупи през последните три месеца на годината и те да стартират да се усилват, допълват от МФ.

От друга страна метрото, което обхвана доста огромни елементи от " Младост ", както и „ Бизнес парк “ там, към този момент покачиха цените в този квартал до равнища, които желаят купувачи за жилище към центъра на София. Така квадратният метър за апартамент в „ Младост “ стига 2000 евро, демонстрира разбор на imoti.net.

Според брокерите към момента има квартали в столицата, в които може да се купи жилище и на по-ниски цени - " Дружба ", " Обеля ", " Люлин " и " Надежда ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР