Доставянето на изтребители F-16 в Украйна ще отнеме в най-добрия

...
Доставянето на изтребители F-16 в Украйна ще отнеме в най-добрия
Коментари Харесай

Пристигането на F-16 в Украйна ще отнеме "в най-добрия случай" няколко месеца: САЩ

Доставянето на изтребители F-16 в Украйна ще отнеме " в най-хубавия случай " няколко месеца, съобщи в понеделник министърът на военновъздушните сили на Съединени американски щати Франк Кендъл, съобщи CNN.

Администрацията даде малко детайлности за проекта за доставяне на украинските военновъздушни сили със самолетите американско произвеждане или с други самолети от четвърто потомство, откакто президентът Джо Байдън разгласи в петък, че Съединени американски щати ще поддържат взаимни старания за образование, като да вземем за пример кой ще даде самолетите или къде ще се организира то. Американският личен състав ще взе участие в образованието дружно със съдружници и сътрудници в Европа.

" Работи се по въпроса и явно е имало интерес от страна на Украйна да получи подобен тип качества ", съобщи Кендъл пред кореспонденти в Групата на писателите по защита. Той сподели, че има " доста отворени благоприятни условия, в това число и за нашите сътрудници ".

Кендал съобщи, че ще отнеме най-малко " няколко месеца ", преди Украйна да има опция да експлоатира F-16, и че би трябвало да се уточнят редица елементи, преди украинските военновъздушни сили да могат да летят със западни изтребители в огромен брой.

    " В никакъв случай няма да получим F-16 или различен западен изтребител в забележителен брой в ръцете на украинските военновъздушни сили за нещо по-малко от най-малко няколко месеца ", сподели Кендъл.

Но това въпреки всичко е относително къс период, защото съгласно чиновник на Военновъздушни сили нормално са нужни повече от две години, с цел да се образова нов американски водач на самолета. Дори опреснителният курс за водач на F-16, който е изнемощял от полетите с този аероплан за избран интервал, може да отнеме до пет месеца.

В продължение на месеци Съединени американски щати обществено твърдяха, че изтребителите не са преди всичко в листата с цели и бързо ще изчерпят наличните средства за помощ на Украйна вместо по-важни оръжия като танкове " Ейбрамс " и ракети " Пейтриът ". Кендал разказа това, което изглеждаше като неочакван поврат в дейностите на администрацията на Байдън, като решение, че е настъпил подобаващият миг да се стартира подготовка на украинската войска за бъдещето.

F-16 " ще дадат на украинците нарастване на опциите, които те нямат сега ", съобщи Кендъл. " Но съгласно мен това няма да промени трагично общия им боен капацитет ".

От месеци насам украинските управляващи се пробват да убедят западните си благодетели да дават F-16, като настояват, че те ще имат огромно значение за спора с Русия. Всъщност представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи в събота, че когато Киев добави F-16 към въоръжението си, " ние ще спечелим тази война ".

Въпреки това Кендъл съобщи, че самолетите американско произвеждане няма да трансформират салдото на силите в руско-украинския спор, защото ефикасните системи за противовъздушна защита ще им попречат да играят значима роля при решаването на изхода. Той призна, че даването на F-16 ще бъде " възприето от някои като нарастващ акт от наша страна ".

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко предизвести в събота, че западните сили поемат " колосални опасности " за себе си, като не престават да ескалират присъединяване си в спора. В неделя Байдън съобщи, че украинският президент Владимир Зеленски е поел ангажимент да не употребява F-16 на съветска територия.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР