Доставните цени на бутилка олио са 2,60-3 лв., цена от

...
Доставните цени на бутилка олио са 2,60-3 лв., цена от
Коментари Харесай

Димитър Данчев: Олио има, няма основания за паника

Доставните цени на бутилка олио са 2,60-3 лева, цена от 5-6 лева е далавера. Държавата ревизира
„ Достатъчно е количеството слънчогледово семе, което има в България. Както откриха инспекциите на Министерството на земеделието, в България сега има 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което е задоволително да задоволим потребностите за произвеждане на олио в страната за идващите 4,5 години. Няма дефицит на продукция. “ Това съобщи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

„ Вчера министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова организира среща с преработвателите на слънчогледово семе и производителите на олио, на която стана ясно, че съображение за терзание няма. Преработката на суровината върви обикновено. В момента на пазара има задоволително количество олио. Както виждате, огромните търговски вериги даже си разрешават да вършат промоции, което значи, че имат задоволително количества “, добави той.

По неговите думи цена от 5-6 лева за бутилка олио е голословна, тъй като индустриалната цена на бутилка олио е към 2 лева Заместник-министър Данчев уточни, че цена от 5-6 лева за бутилка олио значи спомагателна облага за търговците от 3-4 лева

„ Заедно с Комисията по стоковите тържища и борсите направихме цялостна инспекция на доставните цени по магазините и стоковите тържища и установихме, че сега вървят на 2,60-3 лева за бутилка олио. Това значи, че тези 3-4 лева, които се поставят като надценка, не са основателни и приказват за съществуване на далавера “, акцентира Димитър Данчев.

Заместник-министърът на стопанската система осведоми, че за последните 3 дни Комисията за отбрана на потребителите е направила над 320 инспекции, като са прегледани документите за генезис на стоката, настрана от това се проверяват използването на нелоялни търговски практики. Установени са случаи, в които търговски вериги са разгласили артикули в акция в своята листовка, които по-късно не са били налични или са били налични в незадоволително количество в магазините. Има към този момент издадени наказателни съпостановления от КЗП. Същевременно Комисията по стоковите тържища и борсите правят инспекции както произхода на стоките, по този начин и по тази причина дали се издават нужните документи за осъществяване на продажбите и дали дават отговор качествените параметри на стоката.

„ Министерството на стопанската система и КЗП сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията, с цел да се откри дали в действителност има използване на неприемливи конкурентни практики, спиране и отричане на доставки за комерсиалната мрежа или снабдяване на незадоволителни количества. Държавата е в ролята си. Извършват се нужните инспекции и контролни дейности, тъй че да се подсигурява естественото действие на пазара “, сподели заместник-министър Данчев.

Той дефинира изказванията, че прекъсването на вноса на слънчоглед от Русия и Украйна е повода за повишението сега на цените на олиото като неоснователни.

„ В редица европейски страни се разисква въвеждането на квоти за бизнеса и за потребителите на избрани типове артикули. В Министерството на стопанската система и промишлеността си даваме ясна сметка, че това не е типична пазарна процедура, само че когато се постанова това, с цел да се приключи едно излишно презапасяване, ще се ползва. Отделно от това, през идната седмица в Европейската комисия ще се дискутира опцията да се ограничи износа на някои типове артикули в Европейски Съюз. Таван на цените на някои типове артикули е също една от ограниченията, които се разискват на европейско равнище “, разяснява още Димитър Данчев.

Според него, откакто се успокои пазара на цените на енергоносителите и се възстановят световните вериги на доставка, този ценови напън ще се облекчи доста и ще има понижение на цените след средата на годината.

„ През тази седмица държавното управление отпусна 1,1 милиарда лева, с цел да се интервенира на пазара на пшеница, слънчоглед и кукурузи, тъй че да се облекчи ценовото състояние и да се спре с суматохата, която породи на тези пазари през последните дни “, посочи заместник-министърът на стопанската система, като добави, че сега се търсят всички вероятни способи за повишение контрола на пазара и за интервенция на страната там, където има потребност от това.

Освен с олиото се е направил опит за далавера с цената на горивата, уточни Данчев, припомняйки, че преди няколко дни безусловно голословно се е основало суматоха, че на пазара на горивата има дефицит и са се извили опашки пред редица бензиностанции. „ Истината е, че доставките на горива в страната не са прекъсвани. Обсъждат се благоприятни условия с един от огромните производители на горива в страната да се премине на произвеждане, което да е напълно с не съветски нефт. В момента тази рафинерия работи с към 40% съветски нефт “, уточни той.

Димитър Данчев сподели още, че сегашната обстановка се употребява от някои политически партии, в това число парламентарно показани, за трупане на на ниска цена политически дял.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР