Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали седем

...
Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали седем
Коментари Харесай

Турция замени руския газ с втечнен

Доставките на съветски природен газ в Турция са спаднали седем пъти през март по отношение на година по-рано, а съпоставено със същия месец на 2018 година сривът е 14 пъти, сочат данни на Федералната митническа работа на Русия, представени от съветските медии в сряда.

Анкара избира да внася полутечен газ, който сега ѝ коства по-евтино от газпромовския, и това обрисува печална орис за струващия 7 милиарда евро газопровод " Турски поток ", написа изданието finanz.ru. То отбелязва, че това се случва на фона на икономическа рецесия и изстудяване на връзките на Турция с Русия поради споровете с съветските военни в Сирия и дейностите на наемниците от " Вагнер " в Либия.

Доставките на " Газпром " за турската БОТАШ и самостоятелни частни оператори през март се е свил до едвам 210 млн. куб. м. За съпоставяне същия месец на 2019 година количествата са били 1.418 милиарда куб. м, а пред първото тримесечие на 2018 година импортираният съветски газ е бил 8.8 милиарда куб. м или по 2.93 милиарда куб. м средномесечно.

Така заемащата в миналото второ място измежду най-големите клиенти на " Газпром " Турция в този момент се е сринала във втората десятка и купува газ съвсем колкото Армения (193 млн. куб. м месечно) и даже по-малко от Литва (272 млн. куб. м).

Според finanz.ru Турция заменя съветския газ с полутечен. То напомня информация на профилираното енергийно издание " Платс " (Platts) за извършен през декември 2019 година търг от държавната БОТАШ за доставка на полутечен газ през март 2020 година, а преди този момент за съществени количества за приемане в интервала 2020-2023 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР