Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали седем

Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали седем ...

Турция замени руския газ с втечнен.


Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали седем пъти през март спрямо година по-рано, а сравнено със същия месец на 2018 г. сривът е 14 пъти, сочат данни на Федералната митническа служба на Русия, цитирани от руските медии в сряда.

Анкара предпочита да внася втечнен газ, който в момента ѝ струва по-евтино от газпромовския, и това очертава печална съдба за струващия 7 млрд. евро газопровод "Турски поток", пише изданието finanz.ru. То отбелязва, че това се случва на фона на икономическа криза и охлаждане на отношенията на Турция с Русия заради конфликтите с руските военни в Сирия и действията на наемниците от "Вагнер" в Либия.

Доставките на "Газпром" за турската БОТАШ и независими частни оператори през март се е свил до едва 210 млн. куб. м. За сравнение същия месец на 2019 г. количествата са били 1.418 млрд. куб. м, а пред първото тримесечие на 2018 г. внесеният руски газ е бил 8.8 млрд. куб. м или по 2.93 млрд. куб. м средномесечно.

Така заемащата някога второ място сред най-големите клиенти на "Газпром" Турция сега се е сринала във втората десятка и купува газ почти колкото Армения (193 млн. куб. м месечно) и дори по-малко от Литва (272 млн. куб. м).

Според finanz.ru Турция заменя руския газ с втечнен. То припомня информация на специализираното енергийно издание "Платс" (Platts) за проведен през декември 2019 г. търг от държавната БОТАШ за доставка на втечнен газ през март 2020 г., а преди това за сериозни количества за получаване в периода 2020-2023 г.

Източник: mediapool.bg