Доставките на руски петрол за Китай за периода януари -

...
Доставките на руски петрол за Китай за периода януари -
Коментари Харесай

От кои държави Китай купува най-много петрол

Доставките на съветски нефт за Китай за интервала януари - май са се нараснали с съвсем 24% на годишна база, възлизайки на към 42,1 милиона тона. Така Руската федерация стана водеща във връзка с размера на износа на нефт за Китай, по данни на Главното митническо ръководство на Китайската национална република, заяви ТАСС.

Според данните, в стойностно изражение обаче, вносът на този енергоносител от Русия в Китай за същия интервал, в противен случай, е намалял с съвсем 5%, в съпоставяне със същия интервал на 2022 година - до 22,65 милиарда $.

Според китайската статистика, второ място по доставки на нефт за Китай за първите 5 месеца на годината заема Саудитска Арабия, която за интервала е продала на Китай 38,6 милиона тона петрол за 23,75 милиарда $ (физическият размер се е нараснал с 1% спрямо първите пет месеца на 2022 година, а цената се е намалила с 13%). Което значи, че петролът от Саудитска Арабия е бил определоно по-съкп от съветския.

По отношение на размера на доставките на нефт за Китай за първите 5 месеца на годината, Саудитска Арабия е следвана от Ирак (около 25,4 милиона тона за 14,76 милиарда долара), Малайзия (19,6 милиона тона за 10 милиарда долара), Обединените арабски емирства (17,43 милиона тона за 11,11 милиарда долара) и Оман (около 16,43 милиона тона за 10,35 милиарда долара).
 От кои страни Китай купува най-вече природен газ
От кои страни Китай купува най-вече природен газ

Първите три страни при втечнения и тръбопроводния газ са разнообразни

Съединени американски щати са на 10-то място, що се отнася до размера на доставките на нефт за Китай (около 5,7 милиона тона за 3,6 милиарда долара).

Любопитен факт е, че измежду общо към 40 страни, които са снабдители на нефт за Китай през 2023 година, не попада Иран.

Разгледано единствено за месц май, доставките на съветски нефт за Китай са се нараснали с 36,4% по отношение на април, до 9,71 милиона тона. В парично изражение, повишаването на месечна база е с 36,7% до 5,12 милиарда $. Което значи, че цената на петрола за посочените 2 месеца на практика не се е трансформирала.

По данни на китайските митници, за цялата 2022 година по отношение на 2021 година, вносът на съветски нефт в Китай се е нараснал с 8,2%, възлизайки на 86,2 милиона тона. В парично изражение, общата стойност на този енергоносител, закупен от Китай от Русия, е повишена за 2022 година на годишна база, с близо 44% до 58,37 милиарда $.
 Проблемите пред стопанската система на Китай
Проблемите пред втората стопанска система в света

Засега упованията не се оправдават, какви са причините
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР