Доставките на руски газ за Китай показаха нови исторически рекорди

...
Доставките на руски газ за Китай показаха нови исторически рекорди
Коментари Харесай

Защо Китай не се решава на нов газопровод от Русия

Доставките на съветски газ за Китай демонстрираха нови исторически върхове от началото на годината. Експертите чакат, че “Силата на Сибир ” ще надвиши плануваните цели за напредък на износа за годината. Този план дава на Китай най-атрактивните ценови условия. Но за какво Народната република към момента мисли за новия газопровод „ Силата на Сибир 2 “?

“Газпром ” актуализира върха си за доставки за Китай четири пъти за месец. Исторически върхове за ежедневни доставки по тръбопровода „ Силата на Сибир “ бяха сложени на 2, 3, 12 и 31 януари 2024 година През предходната година доставките по този маршрут към този момент са се нараснали веднъж и половина - от 15,4 на 22,7 милиарда кубически метра. И предходната година “Газпром ” също неведнъж сложи върхове за размери на доставки. Тази година по проект износът би трябвало да нарасне до 30 милиарда куб. м, само че специалистите не изключват да е повече.

„ Ще се опитаме да изпреварим графика тази година и до края на тази година ще сложим нов връх и ще достигнем 32-33 милиарда кубически метра “, допуска Алексей Громов, шеф на енергетиката в Института по енергетика и финанси. “Силата на Сибир ” би трябвало да доближи плановия си потенциал от 38 милиарда кубически метра годишно през 2025 година

Като се има поради загубата на европейския пазар за продажби, несъмнено, за “Газпром ” и съветския бюджет би било преференциално да се усилят доставките до най-много 38 милиарда кубически метра тази година. Това обаче надали ще е допустимо през 2024 година

„ Защо не можем да доставяме повече газ по този маршрут? Първо, има избран софтуерен развой за увеличение на доставките на газ от находищата. Второ, има проект за подготовка на самите залежи, свързани с газопровода „ Силата на Сибир “. За разлика от „ Силата на Сибир - 2 “, „ Силата на Сибир “ се основава на нови залежи – “ ”и “Ковиктинское ”, техните мощности се вкарват последователно за натоварване на газопровода “, изяснява Алексей Громов.

Защо " Газпром " слага върхове в доставките на газ за Китай?

„ От една страна, има физическа опция да вземем повече тръбопроводен газ от Русия: ние произвеждаме повече и пропускателната дарба на „ Силата на Сибир “ се усилва. От друга страна, Китай стартира да употребява повече газ от предходната година. През януари 2023 година Китай таман беше почнал да отстранява коронавирусните ограничавания и прекара цялата 2023 година в ускорение на стопанската система си, тъй че потреблението се усили. Освен това търсенето обичайно нараства през отоплителния сезон. И най-после, цената на съветския газ стана още по-привлекателна за Китай през януари. Защото съгласно контракта с Китай цената на газа е обвързана с цената на петрола и петролните артикули на азиатския пазар със закъснение от девет месеца. И преди девет месеца имаше понижение на цените, което в този момент се отразява в цената на газа “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Китай получава нашия газ посредством газопровода „ Силата на Сибир “ при доста преференциални ценови условия. Това е може би най-евтиният източник на тръбопроводен газ за Китай сега, по този начин беше и през 2023 година Според нашите оценки газът по “Силата на Сибир ” в края на предходната година се е продавал на междинна цена под 300 $ за хиляда кубически метра. Това беше по-евтино от доставките за Китай на същия газ от централноазиатския водопровод, който беше на цена от 350-370 $ за хиляда кубически метра.

Затова Китай имаше молба към управлението на “Газпром ” да усили оптимално изпомпването на газ през газопровода “Силата на Сибир ”, доколкото е механически допустимо “, споделя Алексей Громов от Института по енергетика и финанси.

На този декор наподобява необичайно, че " Газпром " и Китай няма да подпишат контракт за доставка на газ по новия газопровод " Силата на Сибир - 2 ". Китайците мълчат по този план, шефът на “Газпром ” Алексей Милер споделя, че договарянията са в ход. Монголия, през която ще минава газопроводът, неотдавна публично разгласи, че договарянията по плана се протакат. По-рано беше казано, че строителството на газопровода би трябвало да стартира през 2024 година Но това изисква сключване на търговски контракт, без какъвто никой нищо няма да построи.



Громов се съмнява, че подписването на такова съглашение би трябвало да се чака през първата половина на тази година. Включително тъй като ръководителят на “Газпром ” Алексей Милер в края на годината удостовери желанието си да усили доставките на газ за Китай по към този момент контрактувани направления, т.е. посредством плана “Силата на Сибир ” и Далечния изток (доставки от 10 милиарда кубически метра от 2027 година ), само че без да се загатва планът „ Силата на Сибир – 2 “.

„ Страните не могат да се спогодят за цената. Китай счита, че колкото по-дълго чака, толкоз по-зле ще бъде ситуацията на “Газпром ”, което значи, че ще бъде по-сговорчив във връзка с цената “, споделя Игор Юшков.

„ Силата на Сибир – 2 “, за разлика от “Силата на Сибир ”, не е толкоз мощен приоритет за Китай по няколко аргументи. “Силата на Сибир ” и далекоизточният маршрут навлизат в североизточната част на Китай, която исторически е била минимум газифицирана - и тук няма опция на доставките от съветски тръбопроводи. Докато от “Силата на Сибир - 2 ” газът ще идва почти по същия маршрут като средноазиатския газ, а не в нови райони, а в същия Шанхай. Тоест тук съветският газ се конкурира с различен газ. За да убие конкуренцията с газа от Централна Азия, Русия би трябвало да продава газ на смешни цени. Но Русия надали може да се съгласи с това, тъй като за нас е значимо освен да увеличим доставките за Китай, само че и да извлечем изгоди за бюджета “, твърди Алексей Громов.

И макар че Китай получава газ от Централна Азия по 350-370 $ за хиляда кубически метра против 300 $ за съветски газ по “Силата на Сибир ”, Китай има спомагателни парични доходи от планове в Централна Азия.

„ Китай освен купува средноазиатски газ на границата, само че и взе участие в планове за неговия рандеман в тези страни, да вземем за пример в Туркменистан. Освен това тръбопроводната система е построена с китайски заеми, тъй че Китай продължава да получава заплащания по заеми от централноазиатските страни и частично не в пари, а в газ. Руският план се занимава единствено с покупко-продажба на газ “, споделя Алексей Громов.

Друг миг е, че планът " Силата на Сибир - 2 " изисква Китай да влага в инфраструктура на своя територия, както и разбирането, че ще има дълготрайно търсене на този газ, който ще стартира да постъпва на негова територия не по-рано от 2030 година

Политически събития обаче може да ускорят подписването на контракта сред “Газпром ” и Китай за нов газопровод. Проблеми с корабоплаването в Червено море заради ескалацията на спора в Близкия изток или усилването на комерсиалната борба сред Китай и Съединените щати могат да доведат до спиране на доставките на ВПГ за Поднебесната. Докато тръбопроводният газ от Русия не е подложен на такива опасности. Комбинацията от постоянна атрактивна цена на съветския газ с неговата непоклатимост и сигурност не може да остави практичния Китай апатичен.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР